Siste innspurt før grøt og kabal

Nå har jeg gått rundt grøten i mange uker, og tullet med drivstoff og baneberegninger. Mens det vi alle ærlig talt vil se er eksosen fra rakettmotoren bre seg majestetisk utover landskapet idet vi kaster våre siste blikk på raketten. Vi vil klappe hverandre på skuldrene og konkludere med at det var bra jobba, men varsomt legge til at det vanskeligste fremdeles gjenstår. Vi vil spise grøten. 

Det er ikke til å legge skjul på at planlegging er en essensiell del av romreiser. Jeg er likevel glad for å si at vi nærmer oss. Vi nærmer oss veldig, kjære leser. Med både drivstoffbehov og banevalg kartlagt, er snorkelvettregel nummer sju det eneste som står mellom oss og denne grøten i praksis. 

7. Vit alltid hvor du er.
    - Snorkelvettreglene

En betingelse for å manøvrere seg langs banen jeg estimerte sist uke, er nemlig at vi hele tiden vet hvor vi er og hvor vi er på vei. Mange uforutsette ting kan føre oss ut av planlagt kurs, og beregningene våre kan vise seg å være for unøyaktige. Vi er ikke komfortable med å sende raketten ut i den store verden, for så å bare spille kabal og håpe på det beste de neste par årene.

Det kan jo nesten virke litt trivielt hvis man ikke har tenkt så nøye over det. Kan vi ikke bare sende med et ekkolodd, kompass og et par speedometer? undret jeg meg på morgenkvisten. 

Litt utover formiddagen måtte jeg konkludere med at problemet egentlig ikke har en så åpenbar løsning. En konsekvens av den uortodokse naturen til en romreise er at mange oppgaver vi ikke trenger tenke to ganger over her hjemme krever en del ekstra tankekraft. Vi er stort sett vant til å betrakte bevegelse i forhold til nære ting på vår egen skala. Nå skal vi plutselig kontrollere noe som foregår mange astronomiske enheter unna oss.

Rent konkret er jeg interessert i tre ting. Rakettens

1) orientering; hvilken retning den peker

2) hastighet

3) posisjon 

Jeg må rett og slett skrive programvare som spytter ut dette ut fra dataen jeg har tilgjengelig. Nå er det ikke nødvendigvis bare èn måte å løse dette på. Vår jobb blir å sørge for at vi har alle parameterne som kreves i de metodene vi velger. 

I mellomtiden, mens jeg bekymrer meg over å få denne kabalen til å gå opp, kan du med fordel gå til innkjøp av litt kanel og meierismør. 

Av Ida Risnes Hansen
Publisert 15. okt. 2017 10:24 - Sist endret 7. feb. 2020 15:47