Beskjeder

Publisert 27. nov. 2020 14:02

Jeg trenger bare et par til på avstemningen om gjennomgang av tvillingparadoks på forumet for at det skal bli noe. Siste sjans i løpet av dagen idag!

Publisert 25. nov. 2020 15:14

Da er forumet tilgjengelig via webbrowseren og uten fikling med ssh i terminalvindu. Du kan nå gå til https://astro-forum.utenforuio.no/ der forumet nå er åpent. Men hvis du skal poste så må du først logge inn, noe du gjør rett i dette vinduet med forum-brukernavn og  forum-passord (ikke UiO brukernavn/passord). Det gjør at du nå kan bruke forumet også fra mobiler og nettbrett. Merk:  Hvis du enda ikke har registert deg på forumet så gjør du det nå på denne websiden, da må du bruke UiO-email for identifisering. Etter identifisering og du har fått konto, så kan du endre til annen email etterpå om du ønsker. MEN merk at mange email-lesere vi kaste notifikasjoner fra forumet i spamboksen, på UiO-mail ser det ut til at du får alle notifikasjoner uten problemer.

Publisert 24. nov. 2020 22:29

Da fikk Stein Vidar, instituttets sjefshacker som har satt opp forumet for oss :), hacket seg inn i forumkoden og fant feilen som gjorde at man i email-notifications kunne se brukernavnet til den som postet anonymt. Feilen er nå rettet, du kan nå bruke "post anonymt" knappen, og ingen, ikke en gang vi som er admin, kan se hvem som postet.

Publisert 24. nov. 2020 14:09

Som dere ser fra avstemingen var det for liten interesse til at det blir noen fysisk gjennomgang av oppgaver denne uka. Mulighet for fysisk gjennomgang av tvillingparadokset i perioden 5-18 desember er enda åpen, 13 har meldt sin interesser, det bør bli 20 for at det skal bli noe av. Avstemningen er åpen til fredag kveld.

Publisert 24. nov. 2020 11:06

Minner om beskjeden under: for at jeg skal ha tid til å forberede må jeg ha beskjed senest innen kl.12 idag om det blir nok som vil ha fysisk oppgavegjennomgang på torsdag og/eller fredag. Som dere selv kan se er det enda langt til 15 påmeldte. På tvillingparadokset nærmer vi oss mer, men den avstemningen forblir åpen resten av uka.

Publisert 23. nov. 2020 17:57

Vi har oppdaget en bug i forumet (det jobbes på spreng for å rette det opp) som gjør at

  • hvis du er innlogget som registrert bruker
  • OG du har valgt et brukernavn som hinter om hvem du er
  • OG du bruker "post anonymt"

da vil den som følger denne tråden via email-notifications  (og kun disse) se brukernavnet på den som postet anonymt i email-notification som sendes ut. Det blir jobbet intenst med å rette opp i dette (som er en bug i forum-softwaren), inntil vi gir beskjed om at det er rettet: hvis du vil poste helt anonymt:

  • hvis du er registert bruker og brukernavnet ditt ikke hinter om hvem du er, ja da er det bare å poste ivei, du er anonym
  • men hvis brukernavnet ditt hinter om hvem du er og du likevel vil poste noe anonymt, så logg ut og post som gjest inntil vi har fått rettet feilen
Publisert 23. nov. 2020 11:34

På forumet er det nå 3 avstemninger gående under "generelt".

  • To av disse gjelder oppgavegjennomgåelse (+litt om kosmologi) til vanlig forelesningstid torsdag og/eller fredag denne uka (gjelder oppgaver som er felles for standardløp og prosjekt). Her må jeg ha svar innen kl.12 imorgen. Spre ordet til alle AST2000-studentene i alle relevante kanaler. Merk at jeg trenger minst 15 påmeldte for at det skal bli noe av.
  • Den andre gjelder evt. interesse for å gjennomgå tvillingparadoksoppgaven (også felles for standardløp og prosjekt) i perioden 5-18 desember, på denne må jeg ha svar på innen slutten av uka.
Publisert 19. nov. 2020 17:27

Vi har nå fått ny forumløsning som skal teste i tiden frem mot jul. Vi kommer ikke lenger til å svare på padlet, kun på dette nye forumet. Vi vil også at dere istedenfor å sende emailer til meg eller gruppelærere heller sender til forumet hvis mulig. Man kan poste helt anonymt hvis man ønsker og man kan skrive koder, latex både inline og som store likninger etc. Si ifra hvis noe av bruken er uklar, og bruk gjerne test-feltet i forumet til å prøve ut ting. Her ligger quick-start-instruksjonene til å logge inn og bruke forumet. Førstemann/kvinne til å poste... (jo mer dere bruker forumet fremover jo mer får vi testet det, så ikke nøl med å stille spørsmål selv om dere nesten vet svaret!)

Publisert 13. nov. 2020 17:04

Takk igjen til dere som gir tilbakemeldinger på de interaktive forelesningsnotatene, da fikk jeg rettet opp 2 viktig feil i forelesning 2 av 2 for del 2C: side 7 ga feil svar og side 48 hadde en 'saktere' isteden for 'raskere'. Oppsummeringen på slutten har også blitt rettet.

Publisert 13. nov. 2020 15:44

Som sagt også på fysisk forelesning, vi er vant med god svarprosent på FA-programmet, ikke ødelegg statistikken for oss i år da! Og så er det veldig viktig for god studiekvalitet både for dere selv og kommende studenter! Ta deg de få minuttene det tar, NÅ!

Publisert 13. nov. 2020 10:08

Se timeplanen

Publisert 12. nov. 2020 21:58

Rettet akkurat nå opp en viktig feil i interaktiv forelesning 1 av 2 for del 2C: fra og med side 65/70 og utover manglet det et rottegn under brøkstreken i likningene, ny korrekt versjon er nå lagt ut. En stor takk til dere som sa ifra på skjemaene!

Publisert 12. nov. 2020 08:41

I fasitene for relativitetsteori (standardløp) refereres det til noen løsningsfiler. Disse hadde jeg glemt å legge ut, dere finner de nå på samme sted som dere finner animasjonene (ny mappe helt nederst). Tallene kan ha litt avvik avhengig av hvilke konstanter/hvor mange siffer dere bruker etc. men ihvertfall de 2 første sifferene bør stemme. Gjør de ikke det, gi beskjed!

Publisert 11. nov. 2020 13:28

Fysisk Fagutvalg arrangerer digitalt eksamensverksted: Verkstedet er torsdag 19. november kl. 16:15-18, over Zoom, og blir holdt av Vetle Vikenes eller Even Tobias Eriksen. Man kan logge på møtet via https://uio.zoom.us/j/62060383509

Publisert 9. nov. 2020 16:15

For å redusere presset på kollektivtransport gjør vi nå følgende endring for denne og neste uke:

Standardløp: Gruppene på tirsdag og onsdag denne og neste uke går digitalt: innenfor tiden som gruppene går sender dere email til Kristian for disse to gruppene denne uka(10-11 nov.) og til Thore for de to gruppene neste uke (17-18 nov.). Gruppelærer kan da kalle deg inn til zoom-møte ved behov eller svare på email hvis det er et enkelt svar. Gruppen på torsdag går som vanlig fysisk, husk munnbind!

Prosjekt: dere får email ikveld med info om opplegget.

Forelesningene denne uka går fysisk, men unngå kollektivtransport hvis de...

Publisert 6. nov. 2020 15:56

Merk at også interaktiv forelesning 2 av 2 for 2B har blitt oppdatert, det var noe kluss med sidetallene. Under timeplanen ligger nå oppdatering om hva vi rakk og ikke rakk i fysisk forelesning.

Publisert 6. nov. 2020 08:59

Interaktiv forelesning 1 av 2 i del 2B har nå blitt rettet opp, tusen takk til dere som ga tilbakemelding. På side 6/42 fikk du 'riktig' på gale valg, det er kun "B og C" som er riktig. Og ulikhetstegnet på side 10 var galt.

Publisert 5. nov. 2020 23:19

Til dere som var på fysisk forelesning sist uke: Jeg glemte å gi dere tid til å gå gjennom skjemaet for forelesning 2 i del 2A. Pass på at dere får gjort det! Nå ligger begge de interaktive forelesningene for del 2B (denne ukas pensum) ute. Til dere som var på fysisk forelesning idag: i timeplanen ligger nå oversikt over hva vi ikke rakk. Til dere som skal på fysisk forelesning imorgen (fredag), fint hvis dere får gjort skjema for forelesning 2 i del 2b FØR forelesningen da vi har mye å komme gjennom.

Publisert 31. okt. 2020 01:01

Begge de interaktive forelesningsnotatene for del 2A ligger nå ute. Dere som var på fysisk forelesning: vi kom gjennom det meste, men dere bør kikke på animasjonene på side 8/40 i forelesning 2. Utover det så er detaljene for regningene som vi ikke gikk gjennom å finne i de interaktive forelesningsnotatene. Dere som ikke følger fysiske forelesninger, PASS PÅ å ikke kommer på etterskudd nå. Forelesningene i relativitetsteori (2A, 2B, 2C, 2D, 2E) trenger modning, det er ikke noe dere kan lese dere opp på rett før eksamen da vil dere ikke ha noen sjans. Det er sterkt anbefalt å begynne oppgaver med dette denne uka for å være forberedet på eksamen.

Publisert 30. okt. 2020 10:01

Første forelesningsnotat for del 2A (det vi gikk gjennom på forelesningen igår) ligger ute. Andre del (det vi går gjennom idag) kommer ikveld/inatt. Men skjemaet for andre del er klart:

https://nettskjema.no/a/170175

Publisert 29. okt. 2020 14:16
Publisert 28. okt. 2020 11:34

Minner om infomøte kl.16:15 idag i StoreFy. Vi kommer til å følge smittevernregler strengt. Mat (som kommer innpakket) deles ut på sitteplassene, det blir ingen mingling. For de som ikke ønsker å spise, så er det bare å komme selv om du ikke er påmeldt. Hvis du er påmeldt med mat men ikke kommer, si ifra. Hvis du ønsker å ha mat men ikke er påmeldt med mat, send meg en email og jeg kan se hva jeg kan gjøre.

Publisert 23. okt. 2020 15:19

For dere som var på fysisk forelesning, så var det et par temaer vi ikke rakk innom i 3D og 3E. På timeplanen under dagens forelesning finner dere som vanlig oppsummering av det vi ikke rakk, jeg repeterer det her og:

Følgende deler av de interaktive forelesningsnotatene for del 3D og 3E ble ikke gjennomgått i de fysiske forelesningene, dette trenger du å gå gjennom selv:

Del 3D, forelesning 1, side 22/27 - 27/27

Del 3D, forelesning 2, side 12/55, kansje vil du også kikke på 34/55 siden det gikk litt fort på fysisk forelesning...

Publisert 22. okt. 2020 08:50

Hvis du vil ha gratis middag neste onsdag (infomøte onsdag neste uke 16:15 til 17:15), så må jeg ha svar idag da bestillingen. gjøres imorgen.Svar på skjemaet her hvis du vil ha wraps.

Publisert 19. okt. 2020 15:46

Som tidligere annonsert blir det infomøte om valg av retning på bachelor/master, fysikk eller astrofysikk? Møtet blir onsdag 28.oktober 16:15 til 17:15 i StoreFy.Vi serverer coronavennlig innpakkede wraps. Hvis du skal på møtet og vil har mat så må vi vite dette i god tid, her kan du velge hva slags wrap du vil ha, du trenger kun å melde deg på her hvis du skal spise på møtet. Hvis du kommer uten å ville spise, trenger du ikke å melde deg på.

Meld deg på her hvis du skal ha mat.

Merk at vi de siste årene har hatt flere som har angret på feil valg av retning, da ofte de som er interessert i beregninger eller de som er interessert i teori har oppdaget for sent at det skjer veldig mye spennende på dette feltet hos oss.Siden det er flere som i det siste har ønsket å flytte over til...