That's not a moon

Innseer at selve reisen får vente til neste gang, men nå har det begynt å bli ett par blogg innlegg siden forrige oppsumering. Så alle målene vi startet med er tatt, utenom å treffe planeten da, selv om vi har snakket om mye av det som ligger rundt det å treffe den. Vi har også lagt med ett lite snapshot bilde av systemet vårt helt nederst.

 • Vi startet[1] med å finne ut hvilken planet vi burte fly til. Det ble ett ganske langt innlegg, men det pleier det å bli med engang klima blir nevnt... Det var også ganske mye matte som vi måtte få unnagjort til sånn, alt. Høyde punktene fra de utregnine var.
  \(\overbrace{F = \frac{\sigma T^4 R^2}{r^2}}^{\text{Motatt fluks}},\:\:\overbrace{dA = \frac{dE}{dt} \frac{r^2}{\sigma R^2T^4 \varepsilon}}^\text{Solcelle størrelse avhengig av avstanden},\:\:\overbrace{T_p= \sqrt{\frac{R}{r}}T}^\text{Tempratur på planet} \)
  Hvor F er fluks. \(\sigma\) er Boltzmann's konstant. T er stjernens overflatetempratur. R er stjernens radius. r er avstanden fra stjernen. dA er endringen til areal. dE/dt er energi per tid. \(\varepsilon\) er effektiviteten til solcellepanelene. Tp er overflatetemperaturen til planeten. Med alt dette så fikk vi en tabell over alle temperaturene i systemet vårt, og fant ut hvor viktig det er med ± slingringsbånd. Vi kom til slutt frem til at det var 3 planeter vi kunne velge mellom som var innenfor den livlige sonen. Og att det må være noe alvorlig som skjer her på Hoth som gjør det så kaldt. Komplett tabell med navn på alle planeter i bunn.
 • Så gikk vi videre til å bestemme oss for hvem av planetene vi ville fly til[2]. Da kom vi fram til at det var den fjerde planeten fra stjernen vi ønsket å fly til å den fikk navnet Pjuf av oss. Da måtte vi også finne ut hvor store disse solcellepanelene måtte være for å kunne hjelpe oss med å få 40W hele veien bort. Da plugget vi inn i formelen over å fant ut at arealet måtte være minimum 0.47m2. Leseren har nå forsåvidt all informasjonen til at hvis han/hun vil så kan de regne ut selv, hvis de ønsker å vite størelsen for å nå de andre planetene. Også avsluttet vi det innlegget med å finne ut når det var best å bremse. Hva den faktoren k er holder C-3PO og gruble på, håper bare han kommer på det før vi når det punktet. Minner da om at den så sånn her ut. \(l = |\mathbf{r}|\sqrt{\frac{M_p}{kM_s}}\)
  Hvor l er avstanden til planeten, r er avstanden til stjernen. Mp er massen til planeten. Ms er massen til stjernen. Og k var en konstant som vi burte få vite snart av C-3PO.
 • For å kunne komme oss til planeten vi har valgt må vi kunne skyte opp på et hvilket som helst tidspunkt og fra en vilkårlig vinkel på planeten vår. Dette fordi vi skal kunne finne den beste veien der vi bruker så lite drivstoff som mulig. Vi starter bra og klarer å gjøre en vellykket oppskyting når t=0, vi klarer også å variere hvor vi skyter opp fra langs ekvator på planeten. Men straks t > 0 så begynner problemene. Vi har simulert til ulike tider og får et avvik på mellom 3000 og 10000 km for hvor oppsytningen skjer. Siden planetradien er ca 6600 km så har vi også forsøkt å rotere oppskytningen på posisjonen ved t, og da klarer vi å finne en posisjon for oppskytning som er innenfor feilmarginen, men vi bommer på rakettposisjonen etter oppskyting. Da tenker vi at oppskytningen går i feil retning. Dette tyder på at det er planetenbanen som ikke er helt riktig beregnet ved t. Vi kunne forsøkt en ny beregning av planetbanen med et betydelig kortere tidssteg enn det vi allerede har for å få en mer nøyaktig planetbane.
 • Vi har også studert kamera egenskaper for å finne ut hvor nært vi må være for at vi skal kunne ta et bilde av planeten. Vi så at vidvinkel er en dårlig ide for selv om vi har massevis av piksler så avbilder hver piksel et uforholdsmessig stort område. Når vi skal velge egenskapene kan vi bruke følgende formel for å komme frem til når vi kan se planeten vår på bildene.
  \(L \lesssim \frac{RP}{F} \)
  Der L er avstand, R er radien til planeten, PxP er størrelsen på bildet i pikseler og F er vinkelen i radianer som kameraet avbilder.

Nå som alt det er da tatt hånd om så beveger vi oss videre til å finne ut hvordan vi styrer denne raketten, jeg løy på CV'n. Men det blir ett eventyr til neste gang.

 

  Temperatur i Kelvin Avstand i AU
Tonnyr 720.67 0.166
Hoth 484.82 0.366
Okkvurud 381.49 0.591
Pjuf 334.85 0.767
Laing 256.82 1.304
Vikri 197.28 2.209
Plebø 163.86 3.202
Iffrok 135.45 4.687
Figur 1. Snapshot av systemet
Figur 1. Snapshot av systemet

 

Publisert 30. sep. 2020 20:59 - Sist endret 30. sep. 2020 20:59