En hilsen fra Øst Afrika

Nå er straks et 4 ukers feltarbeid i Kenya og Uganda unnagjort, og jeg sitter igjen med en haug av inntrykk og gode minner.

Paraden gjennom Kiryandongo flyktningleir i Nord Uganda på kvinnedagen 8.mars. Foto: Nina Søraa

Jeg skriver bachelor om kvinners involvering i fredsprosessene i Sør Sudan, men grunnet sikkerhetssituasjonen har jeg utført selve feltarbeidet i Kenya og Uganda. Det har forsåvidt ikke vært noe problem, da det er et sterkt regionalt samarbeid i Øst Afrika og mange sivilsamfunnsaktører enten har flyttet driften av organisasjonen sin til Nairobi eller Kampala eller pendler til og fra Sør Sudan. Jeg har fått et mye dypere innblikk i hvordan både norsk utenrikstjeneste og internasjonale bistandsaktører jobber, og møtt en masse flotte mennesker som arbeider på grasrotnivå. Feltarbeid er en utrolig fin måte å knytte 2,5 år med teori på Blindern opp mot en realitet av hvordan utvikling faktisk fungerer i den virkelige verden. 

Min sør sudanske venninne Jackie og meg på kvinnedagsmarkeringen. Foto: Nina Søraa
Min sør sudanske venninne Jackie og meg på kvinnedagsmarkeringen. Foto: Nina Søraa

Selvom jeg dro alene på felt, har det gått over all forventning. På grunn av frivillig arbeid jeg har drevet med de siste par årene, samt to tidligere besøk til regionen, hadde jeg en god del kontakter før jeg dro som tok meg godt i mot. Det viktigste man må lære seg å leve med på feltarbeid er uforutsigbarheten - for man vet aldri hva en dag vil bringe. Du bør også ta med deg en god dose tålmodighet, da "African Time" er et veldig reellt konsept og en time i Norge kan bety tre timer i Afrika. 

Jeg fikk gjennomført endel intervjuer og møter i Nairobi og Kampala, men det som må ha gjort mest inntrykk på meg var da jeg fikk anledning til å besøke flyktningleiren Kiryandongo i Nord-Uganda og se hvordan bistandsorganisasjonene jobber der i praksis. På grunn av krigen har Uganda tatt imot over 700.000 sør sudanske flyktninger, og det er beundringsverdig å se hvordan flyktningene blir tatt imot med så åpne armer sammenlignet med Europas håndtering av situasjonen. Det var ekstra stas at jeg var der på selveste kvinnedagen, og fikk være med på markering som gav meg mange interessante perspektiver til oppgaven. 

Alt i alt har det vært en enormt lærerik måned, og jeg ser virkelig fram til å pusle sammen dataen til en ferdig bacheloroppgave gjennom resten av vårsemesteret. 

Kwaheri!

Nina 

Emneord: utv3091, kenya, ngo, sør sudan, feltarbeid, uganda, flyktninger, kvinner Av Nina Søraa
Publisert 18. mars 2017 17:13 - Sist endret 18. mars 2017 17:13
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere