Feltarbeid i Arusha, Tanzania

Dårlig kaffe, direkte bistand, skolebesøk, lite komfortabel transport, billig øl, fint vær, lukt av solkrem, kirke som nærmeste nabo, og en viss følelse av at kolonitiden ikke har sluppet taket helt enda. Håkon og Maarten er på feltarbeid i Arusha, Tanzania. Det er ikke lite vi har opplevd. Her en en liten smakebit.

Bolig

I skrivende øyeblikk sitter jeg (Håkon) og Maarten ved Mt. Meru Hotel, et 4-stjerners luksushotell i Arusha og slapper av. Begge følte at det var nødvendig med en dag vekk fra huset vi bor i. Takket være Maartens nederlandske opprinnelse, skaffet vi oss et svært billig rom hos en familie som har god kontakt med et nederlandsk firma for frivillige. Med det, så har vi fått det vi har betalt for. Vi får tradisjonell tanzaniansk mat hver dag, og vi bor sammen med en familie, tre nederlandske jenter som er frivillige, samt de mange jentene som jobber for familien. I dette huset er det så utrolig mange rare ting som skjer, at det vil ta et helt blogginnlegg å forklare alt. Stikkord som omfatter dette huset og nabolaget, er som følger: Dyrehage med alle mulige babydyr, sjøcontainer i hagen, cirka 20 mennesker som kommer inn og ut hver dag (vet ikke hvem som bor der og ikke, selv etter fire uker), tjenere, kirke klokken 04.30, toyboys, privat motorsykkelsjåfør rett rundt hjørnet, privat taxisjåfør rett rundt hjørnet, en seks persons minivan som har plass til 35 personer, svarte jenter som forelsker seg i hvite gutter (Les: Maarten), en big mama som styrer alt, og en alkoholisert far.

Arusha

Arusha er en by hvor alt kan skje, og dette er ikke en underdrivelse! Som hvit er man, som man kaller det her "a walking wallet". Uansett hvor du går i sentrum skal folk ha penger fra deg, på sykehuset er det egen avdeling for motorsykkel (boda-boda / picki-picki) ulykker. Det er cirka 10 nesten-døds-ulykker hver dag. Ikke tro du har sett alt, det har du ikke! 

* Do you want your beer hot or cold?

* Du kan ta en to timers busstur for 9 norske kroner, du kan kjøpe et kakestykke for 45 norske kroner, eller en øl for 20 norske kroner. Hva ting koster her blir man aldri klok på.

* Folk følger etter deg uansett hvor du er. Er du mzungo (hvit) så oppfører de lokale seg som fluer på kumøkk. "You want safari? You volunteer? I give you good price my friend! Hakuna Matata! Jambo mzungo!" 

Vi har nok av opplevelser å fortelle om når vi kommer tilbake til Norge i starten av april! 

Feltarbeid

Men, nå er vi jo i Arusha for å foreta et feltarbeid. Og å gjennomføre et feltarbeid, det har vi søren med gjort! 

Jeg (Håkon) skriver om bruken av engelsk som undervisningsspråk ved secondary schools i Tanzania, da med Arusha som base of operations. Jeg besøker da skoler i området og har intervjuer med lærere for å høre om de synes dette er bra for elevenes og landet Tanzanias utvikling. Dette kan høres utrolig tørt ut for enkelte, men når man først kommer seg inn i problemstillingen og litteraturen som finnes innenfor dette, så er det en utrolig spennende ting å forske på. Folk har mange forskjellige argumenter både for og mot bruk av engelsk som undervisningsspråk.

Maarten skriver om "new business models and new business concepts during coffee trade". Dette gjør at han må dra til kaffeplantasjer, og de er ikke nært sentrum. I tillegg har han hatt flere turer til nabobyen Moshi, hvor størsteparten av kaffeindustrien i denne delen av landet befinner seg. 

Vi har begge vært svært heldige med våre informanter, så vi har fått tatt opptak av de fleste av intervjuene våre. Dette medfører derimot en stor mengde arbeid når det kommer til transkribering. Vi føler med alle andre som sitter og transkriberer intervjuene sine, dette er ikke særlig motiverende arbeid. 

Man kan alltids klage, men vi koser oss veldig!

Nå har vi cirka to og en halv uke igjen av vårt sju uker lange feltarbeid, og vi kjenner at hjemlengselen kommer sigende. Vi savner: stille netter, god kaffe, å gå 500 meter uten å måtte si "hapana asante" (nei takk) 10 ganger, muligheten til å gå en tur i fred og ro, gjøre noe etter klokken 18.00 uten privat transport, stabil strøm, stabil fordøyelse, stabil internett, insekter på botanisk hage istedenfor badet vårt, en myk seng, privat rom.

Tross alt dette, så koser vi oss med: giraffer, elefanter, aper, valper, billige privatsjåfører, god mat, billig øl, fint vær, behagelig temperatur, fine utsikter, fin jungel, veldig avslappet døgnrytme, spennende feltarbeidturer (du vet aldri hva som venter på deg, og hva det vil koste deg). Det er rett og slett en opplevelse for livet. 

 

Vi hilser fra Arusha og gleder oss til å høre hvordan alle andre har hatt det! 

Emneord: Arusha, Tanzania, skoler, kaffe, feltarbeid, lenge leve livet, #guttapåtur Av Håkon Paulsen Torset
Publisert 16. mars 2016 11:02 - Sist endret 16. mars 2016 11:02

Hei Håkon! stabilitet og ro finnes i massevis her i Norge akkurat nå. Blindern er i påske-modus, men noen av oss holder det gående. God kaffe derimot er mangelvære, da kaffebaren har stengt for påsken :(  Men deg virker som at dere har det utmerket likevel og jeg ser frem til å ønske alle UTV3091 studenter velkommen 5. april. I mellomtid, lykke til med innspurten!  Hilsen Jemima

Jemima Garcia-Godos - 22. mars 2016 11:24
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere