Feltarbeid i Cape Town, Sør-Afrika

Hei, bloggen! Her kommer en liten hilsen fra en (ikke fullt så) ensom sjel i Cape Town.

Utsikt fra Table Mountain

Da jeg bestemte meg for å dra på feltarbeid alene var jeg ikke helt sikker på hva som ville møte meg. Jeg hadde vært i Cape Town to ganger før, men jeg visste det ville bli noe helt annet når jeg denne gangen reiste uten familie og med faktiske arbeidsoppgaver foran meg. Jeg regnet nok med at tilværelsen kom til å bli veldig rolig og litt ensom - det er tross alt bare å forvente når man drar alene til en stor by.

Jeg kunne (heldigvis) ikke tatt mer feil! Det tok to dager før jeg ble invitert på min første grillfest (eller “braai” som det heter her), og siden har det gått slag i slag. Jeg har fått kjempemange nye venner, noe som både har gjort underverker for datainnsamlingen og gjort at jeg har fått oppleve ting jeg aldri hadde visst om dersom jeg hadde vært alene. Mitt “protip” til fremditige feltiser er derfor: Intervjue noen på din egen alder, da er du garantert å bli invitert på mye moro senere!

Men - til syvende og sist er jeg jo her for å gjøre feltarbeid. Oppgaven min handler (per nå) om effekten av forventninger, altså hvordan folk handler når de forventer at noe skal skje før det faktisk har skjedd, og hvorfor dette er viktig når man utvikler nye policyer. Fokusområdet mitt er korrelasjonen mellom søknadstall og skolepenger i høyere utdanning. Dette høres kanskje i utgangspunktet veldig tørt ut, men i Sør-Afrika har nettopp skolepenger vært grunnlaget for store uenigheter og demonstrasjoner de siste årene. Dermed er dette en problematikk som går langt utenfor universitetenes vegger, og det er kjempespennende å se hvor kompleks denne situasjonen er på nært hold. Feltarbeidet mitt har i aller størst grad bestått av intervjuer av studenter, men også noen intervjuer med professorer og andre som har vært synlige i debatten. I tillegg har jeg også brukt noen timer snusende rundt i nasjonalbibliotekets arkiver - noe som er overraskende hyggelig når man har en i overkant selskapssyk bibliotekar på slep.

Nå har jeg under to uker igjen av feltarbeidet, men jeg føler meg på ingen måte klar for å dra hjem enda. Jeg kommer til å savne alle vennene jeg har fått, varmen, de nesten tamme ekornene i Company’s Garden, øl til 15 kr og den sinnsyke utsikten fra alle de forskjellige fjelltoppene. Samtidig skal det nok bli ganske ålreit å komme hjem til min egen seng, morgenkaffen på U1 (BnB-en jeg bor på serverer bare pulverkaffe) og den gode, gamle vennegjengen. Uansett, så sees snart!

Peace out, koz og klemz osv osv

Linn

Av Linn Skyum
Publisert 8. mars 2017 10:48 - Sist endret 8. mars 2017 10:48
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere