Feltarbeid i Ubud, Bali.

Slik skaffet jeg meg de første intervjuene i Ubud, Bali. 

Pura Taman Saraswati,Ubud, Bali. Foto: Dan Nguyen, licensed under CC BY 2.0

Hei alle sammen, her kommer en oppdatering fra Ubud, Bali.

(Oppgaven min handler om de lokales oppfatninger av ”spirituell turisme” i Ubud. Hvilke negative og/eller positive konsekvenser de oppfatter at den kraftige økningen av denne type turistnæring har hatt for lokalmiljøet.)

Det har vært en lang og vanskelig jetlag å komme over og ting gikk tregt i starten. Etter jeg begynte å sove om natten har paradiset begynt å bli interessant.

Sist lørdag ble jeg tilfeldigvis med på en stor fest (som i Ubud betyr en haug med hippier som danser vilt og ruser seg på økologisk sjokolade) i en villa utenfor byen. Her møtte jeg en mann som driver et prosjekt for planlegning og bygging av øko-hytter, laget slik at de ”svever” mellom rismarkene og ikke ødelegger kulturlandskapet og den tradisjonelle risproduksjonen. Han ble mitt første strukturerte intervju, noe som viste seg å være smart. Han og hans balinesiske kollegaer visste masse om hvordan turisme har utviklet seg, positivt og negativt, i Ubud de siste 10 årene.  

Det viste seg at han er en kjent radio personlighet i USA, noe jeg ikke ante før det kom opp under intervjuet. Litt flaut, for han trodde det var derfor jeg ville intervjue han. Jeg måtte høflig svare at jeg ikke ante hvem han var, hadde bare valgt han ut som potensielt interessant kilde. Så her brukte jeg taktikken; snakk med han som virker viktig og populær.

En annen ting som har vist seg å være gunstig er å melde seg inn i forskjellige lokale grupper på Facebook. Her har jeg skrevet på veggen at jeg er student, i Ubud for å skrive en oppgave, og leter etter noen som kan hjelpe meg med informasjon. Derfra har jeg fått svar fra mange og mandag skal en koselig balinesisk dame introdusere meg for hennes ”village”, hvor flere jobber i turistnæringen.

Å introdusere oppgaven min for alle jeg møter har ledet til flere kontakter. Alle kjenner ”den perfekte informant”, noen har rett, andre ikke, men kontakter har det hvert fall ledet til!

På personlig plan er det vanskelig å være forsker og ikke bare Anna på reise. Å flyte rundt er jeg flink til, men holde fokus på jobben foran meg er mer krevende. Derfor har det å sette av planlagt tid, hver dag, til å skrive og reflektere hjulpet så langt.

Mens jeg skrev dette innlegget, dreit en gecko på skulderen min… vet ikke hva det er et tegn på, men det er blandede følelser.

Gleder meg til å lese hvordan reisene utvikler seg!

Av Anna Marie Høifødt
Publisert 26. feb. 2016 13:11 - Sist endret 7. mars 2016 13:24

Flott å se hvordan sosiale medier kan hjelpe til under feltarbeid, Anna! jeg noterer det til fremtidige metodeseminarer. :) Hilsen, Jemima

Jemima Garcia-Godos - 29. feb. 2016 16:17
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere