Indonesia baby!

Kultursjokk på McDonalds og hyggelige mennesker

Hei bloggen!

 

Indonesiere er rare folk. Ta for eksempel første gangen Marie og jeg skulle på McDonalds. Vi bestiller oss en Big Mac hver samt en Fanta. Begge kommer som bestilt men Fantaen er rød? Og smaker rød julebrus?! Og i steden for ketsjup på dispenseren har de faktisk chillisaus, som ligner mistenkelig på ketsjup. Attpåtil kunne man, hvis det fristet, få ris eller fritert kylling som side-orders. Indonesiere er rare folk.

 

Men indonesiere er mest av alt hyggelige folk! De byr på seg selv, de deler det de har, de elsker å smile og le, og setter pris på selv de mest gebrokne ord på Bahasa talt ut av en turists munn. Det kommer man langt med! Og de syns det er himla gøy om du er hvit i huden! Folk har stoppet meg på gata for å ta selfies, alt fra godt voksne til de yngre. De stopper deg gjerne også for å gjenta noen engelske gloser de har plukket opp, og ikke bli fornærmet om tittelen bommer på kjønnet ditt. Jeg har like ofte blitt kalt «miss» som «mister». Det kan jo til tider være litt slitsomt å være slik en kuriositet hvis man har en dårlig dag eller slikt, men gi de et smil og vink litt så slipper man som regel billig unna!

 

Hovedparten av feltarbeidet mitt har basert seg på intervjuer av «mann i gata» og da har jeg som oftest vært avhengig av en tolk. Og valg av tolk er en viktig affære. Min første hadde en lei tendens til å putte ord i munnen på mine intervjupersoner, noe som er svært uheldig. Attpåtil føler man seg litt fortapt når tolken og intervjupersonen har sin egen lille tomannssamtale midt i intervjuet. Hvordan kan man si i fra om dette uten å tråkke på noens tær? Slike ting kan det hende man må ta stilling til i felten.

 

Jeg prøvde også å få kontakt med folk i regjeringen, lokal administrasjon osv. Men det har vist seg å være vanskelig. Som jeg fant ut noe sent er epost lite populært og jeg har fått svar på 1 av rundt 20 sendte mail til lokale, regionale og nasjonale politiske representanter. Prøv heller å møte opp på kontorene til folk, gjerne også rett etter åpningstid, da er det større kjangs for at de faktisk er der!

 

Som nevnt over er indonesiere flest hyggelige og åpne folk, og det er veldig nyttig når man er interessert i å snakke om sensitive temaer slik jeg har gjort, nemlig politikk og korrupsjon. Jo, det har vært de som har blitt ukomfortable og avsluttet intervjuet, og det har de all rett til. Men hovedparten har, såvidt jeg og tolken har forstått det, svart ærlig og presist på mine spørsmål. Funnene har også vært svært så spennende!

 

Det er visse ting man må forberede seg på før man kommer. Insektene bråker som bare faen hvis du bor nærme skog, så håper du sover tungt. Bønnerop har hatt en konstant tilstedeværelse uansett hvor jeg har vært. Igjen, håper du sover tungt. Trafikken er er mareritt i hvert fall i kontrast med norsk standard. Angsten var stor da gruppa vår skulle krysse en tungt trafikkert firefeltsvei i Jakarta, og jeg glemmer nok aldri Ingeborgs seiersbrøl da vi til slutt kom oss over. Ja, det var gangfelt der, men neimen heller om bilene brydde seg! Myggen! Hvem kunne glemme deg? Ta med myggspray med minst 20% myggmiddel (hva enn det er), det funker! Malaria er lite utbredt i landet, men sjekk med lege eller vaksinasjonskontor etc. Men man unnslipper nok ikke et par stikk uansett hva man gjør. Indonesia er varmt. Og fuktig. Lite man kan gjøre for å forberede seg, bare drikk masse vann. Just saying.

 

I skrivende stund har jeg en uke igjen i landet, og jeg er utrolig fornøyd med reisen. Uforglemmelige minner, hyggelige folk og en enorm takknemlighet til UiO for at de legger opp til dette for bachelorstudenter. Det føles utrolig godt å faktisk kunne se og «ta på» hva man har interessert seg for og studert så lenge! Ikke lenger er det bare et kapittel i en bok, men en fysisk virkelighet!

 

Prekæs!

Av Georg Agnalt Edell
Publisert 9. mars 2017 08:08 - Sist endret 9. mars 2017 08:08
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere