Selamat pagi!

Selamat pagi - eller god morgen på indonesisk.

Soloppgang i Salak nasjonalpark utenfor Bogor, Java. Foto: Marie Sørhaug

Tidlig morgen i Palangkaraya

Indonesisk byråkrati er ganske annerledes enn det norske. For å avtale et møte med en av de lokale lederne i Klima- og skogmyndighetene var vi på plass på kontoret kl. 07.30, for da er det en offisiell flaggheising som nevnte leder må være tilstede for å lede. Det å ringe eller sende e- post er ikke så effektivt, så det er visstnok best og bare møte opp på morgenen for å se om vedkommende har tid.

 

Det vi ikke visste var at i dag var flaggheisinga kl. 07, så den var allerede over i det vi kom. Han hadde allerede dratt ut fra kontoret og kom til å være borte resten av dagen. Vi får visst prøve igjen en annen dag. Jeg har uansett et annet intervju senere i dag, så dagen blir ganske produktiv allikevel.

 

Palmeolje- monument i botanisk hage, Bogor
Palmeolje- monument i botanisk hage, Bogor

REDD+

Temaet for oppgaven min er hvordan (og i hvilken grad) kvinner deltar i planleggingen av REDD+- prosjekter og aktiviteter. REDD står for Reduce Emissions from Deforestation and forest Degradation (på norsk; reduserte utslipp fra avskoging og skogforringelse) og +'en står for bærekraftig skogforvaltning, skogbevaring og økning av karbonholdet i eksisterende skoger. Konseptet høres kanskje enkelt ut - hindre nye klimautslipp ved og ikke kutte ned trær - men det er ikke så enkelt i virkeligheten. 

 

I Norge har det jo de senere åra vært en del snakk om å boikotte palmeolje. Som en kontrast har vi sett her et oljepalme- monument til minne om den første oljepalmen som ble plantet i Indonesia. En lovnad om penger i fremtiden for og ikke kutte ned trær nå stiller ikke alltid så sterkt mot det å rydde skogen for å plante oljepalmer nå. Så selv om jeg ikke trodde palmeolje ville være så relevant for oppgaven min viser det seg at det også er et aspekt som kanskje må med. Det er kult å gjøre seg egne erfaringer og høre på hva folk har å fortelle. Etter 2,5 år på Blindern med mye teori og lesing er det gøy å komme seg ut på feltarbeid selv!

 

Hverdag på feltarbeid

Det å få i stand avtale, forberede intervju og etterpå finskrive notater tar en god del tid, så feltarbeid er langt fra noe ferie. Men det er jo helg her og, så da tar vi oss også fri. Jeg, Georg og Ingeborg (som er de jeg reiser med) har vært på båttur, vi har bada i en foss og vi skal kanskje ivei for å se orangutanger denne helga. Det er mye digg mat her, selv om jeg tror jeg kommer til å bli litt lei av ris etterhvert. "You haven't eaten until you've had rice" er visst både et ordtak og en regel her.

Nå har jeg ca to uker igjen på feltarbeid her i Indonesia, så de ukene skal brukes godt på flere intervju og fine opplevelser. 

Vi snakkes!

Marie

 

Av Marie Sørhaug
Publisert 9. mars 2017 05:50 - Sist endret 9. mars 2017 05:50
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere