Slik får du erfaring i studietiden

Smarte grep underveis i studietiden kan styrke dine jobbmuligheter.

Om noen semestre eller år skal du mest sannsynlig sitte på et intervju og overbevise arbeidsgiver om at du er den rette for jobben. I tiden din på universitetet kan du gjøre smarte grep for å fylle CV-en din, slik at du kan skille deg ut som den klart beste kandidaten for arbeidsgiver. Det er ingen tvil om at fag og karakterer tillegges betydelig vekt, så sørg for å sette av nok tid til studier. Imidlertid er det viktig å vise til at du også har opparbeidet deg arbeidslivsrelevante ferdigheter utenom studiet. Deltidsjobber, foreningsaktiviteter, frivillig arbeid, utenlandsopphold med mer, vil gjøre deg til en attraktiv arbeidstaker. 

Deltidsjobb

En relevant deltidsjobb er gull verdt. Tjen ekstra penger, bli kjent med arbeidslivet og bygg nettverk. Her er noen eksempler på organisasjoner hvor du kan få erfaring mens du studerer, samt noen tips til hvordan du kan gå frem for å finne utlysningene. Du kan bruke Karrieresenteret til å få sjekk av CV og søknad før du skal sende det inn.

Verv og frivillig arbeid

Finner du ikke relevant deltidsjobb, er det mye annet du likevel kan gjøre for å tilegne deg relevant erfaring. Skaff deg praktisk arbeid med for eksempel prosjektledelse og kommunikasjon gjennom å engasjere deg i en studentforening, eller ta på deg frivillig arbeid eller tillitsverv. Se Karrieresenterets oversikt med eksempler på organisasjoner hvor du kan få erfaring mens du studerer.

Delta i aktiviteter, og få nye venner og nye nettverk i samme slengen. Undersøk for eksempel om det finnes en aktuell studentforening på ditt program eller fakultet, eller om instituttet ditt trenger fagutvalgsrepresentanter. Kunnskap om arbeids- og saksbehandlingsprosesser ved et universitet kan også komme nyttig med senere.

Nysgjerrig på arrangementer i regi av studentforeningene? Her finner du alle samlet på ett sted. 

Ta et semester eller to i utlandet

Språkferdigheter og internasjonal erfaring kan senere bli gode grunner for en arbeidsgiver til å velge nettopp deg. Her finner du en oversikt over UiOs utvekslingsavtaler. Dersom du heller ønsker å jobbe i utlandet, kan du ta en titt på denne oversikten over lønnet og frivillig arbeid i utlandet.

Møt arbeidsgivere - knytt kontakter

Kartlegg mulighetene dine og finn ut hva som kreves av kvalifikasjoner for å få de jobbene du ønsker deg. Bruk rollen som student til å legitimere at du stiller spørsmål, og utvid nettverket ditt ved å kommunisere med aktører i bransjen du vil arbeide i. Bruk for eksempel sosiale medier som Facebook, LinkedIn og Twitter til å følge interessante virksomheter og organisasjoner, og til å delta i relevante faglige diskusjoner på feltet ditt. Bli med på bedriftspresentasjoner som arrangeres av Karrieresenteret eller studentforeninger på UiO, og møt mange arbeidsgivere på Karriereuka ved UiO.

Oppgavesamarbeid

Vurder om det er mulig å skrive oppgavene dine i samarbeid med en bedrift, organisasjon, et forskningsinstitutt eller prosjekt. Dette kan være en fin måte å både skaffe seg relevant fagkunnskap om et bestemt område, og å bli kjent med arbeidsgivere og få vist hva du kan. Besøk Vitenskapsbutikken, eller se om du kan få praktisk erfaring for eksempel gjennom Prosjektforum på SV eller Praksis på HF.

Lykke til og ha en god studietid!


Har du spørsmål? Kom innom Karrieresenteret for en prat.

Publisert 1. feb. 2018 15:18 - Sist endret 10. sep. 2021 15:27