Miljøovervåkeren som elsker å redde verden

– Studenter har en forestilling om at man er ferdig med å lære etter universitetet, men jeg tror aldri jeg har lært så mye etter at jeg begynte her, forteller Norith Eckbo som jobber i Miljødirektoratet.

Bildet kan inneholde: person, panne, hår, ansikt, kinn.

Foto: MN/UiO

Hva er dine oppgaver og ansvar på jobben?

– Jeg jobber med å overvåke miljøgiftene i naturen, og gir råd om hvordan Norge skal ta vare på havområdene langs norskekysten. Vi følger med på miljøtilstanden i Norge. jobber i seksjon for havforvaltning og miljøovervåkning i industriavdelingen ved Miljødirektoratet. Vi

– Vi designer overvåkningsprogrammer. Hvert program har hver sin ting å finne ut av. For eksempel går én ut på hvor mye miljøgifter det er i torsk og blåskjell langs norskekysten, en annen tar for seg hvor mye miljøgifter norske elver fører med seg ut i havområdene. Vi undersøker også lufttilførsel, hvor vi måler miljøgifter som kommer langveisfra ved hjelp av luftstasjoner. Dette medfører at når vi vet hva situasjonen er her, må vi også være med på internasjonalt arbeid - norske havområdene grenser jo til andre land. Mine arbeidsoppgaver er altså å ha hovedansvaret for slike overvåkningsprogrammer, og å sitte i konvensjoner og møter, for å finne ut av hvordan vi kan gjøre ting bedre.

Beskriv en typisk arbeidsuke for deg.

– Én dag sitter jeg og tegner økosystem for å levere inn en skisse til en figur som skal lages. En annen dag arbeider jeg med statistikk. Så kan jeg være i London og redde verden, mens dagen etter sitter jeg og leser meg opp på gråmåkas økologi og fysiologi. I teorien kan alt dette skje innenfor en uke. Vi er med på hele prosessen: Når vi står overfor et miljøproblem må vi finne ut av hva vi skal overvåke for å få kunnskap om miljøtilstand. Når rapportene fra forskerne kommer tilbake til oss, så må vi finne ut av hva vi skal gjøre med resultatene. Hva er viktig å videreformidle til miljøvernministeren? Til folk generelt? Det er derfor veldig mye formidling også. Jeg er med på å skrive kronikker og pressemeldinger, og holde presentasjoner.

Hva er det beste med jobben din?

– Det er så mye!

Etter å ha tenkt seg litt om, svarer Norith at det beste med jobben hennes er at hun får være med på å redde verden, og å dele miljøkunnskap med mange forskjellige folk.

– Jeg får være med i samfunnet, og får bruke kunnskapen min til å utrette noe. En annen ting som er bra er at jeg får jobbe så tverrfaglig. Jeg jobber med samfunnsøkonomer, jurister, geologer, kjemikere, forskningskommunikatører, journalister, inforgrafikere, IT, og alt mulig innen biologi. Noe jeg merket med denne jobben er at jeg raskt ble tatt for å være en voksen person med kompetanse: På det første møtet jeg gikk på, ante jeg ikke hva det handlet om. Likevel ble jeg spurt om min mening om saken, selv om jeg var helt fersk. De mente at jeg hadde et annet og friskt perspektiv, og de tok mine innspill med seg. Da slo det meg at jeg faktisk har en gyldig mening, og hvis det er noe jeg ikke skjønner, så er det kanskje ingen andre som skjønner det heller.

Hvorfor valgte du UiO, og hvorfor biologi?

– Egentlig skulle jeg ikke studere biologi. Jeg skulle gå på film- og TV-linja på en privat utdanningsinstitusjon. To uker før jeg skulle begynne der, etter litt snakk med foreldrene mine og mye mas og styr, endte det opp med at jeg brast i gråt, løp opp på rommet mitt og hentet frem en biologiprøve fra videregående. Det gikk opp for meg at den type spørsmål som jeg hadde fått på biologiprøven var den type spørsmål jeg hadde lyst til å svare på i fremtiden. Jeg trodde biologi bare var noe jeg syntes var gøy, ikke at det var noe jeg faktisk skulle studere. På skolen husker jeg at faget var så gøy at jeg forstyrret timen fordi jeg fant noe som var så morsomt at jeg begynte å le. Jeg stilte mye spørsmål, syntes det var gøy å dissekere ting, og lagde mye ut av det. Videre ble Oslo et naturlig valg å ta siden søsteren min bodde der.

Har du vært på utveksling under studiene?

– Jeg var to måneder i Canada under mastergraden min. Under min master hadde jeg én veileder ved UiO og en fra NIVA. Etter hvert skjønte jeg nytten av utveksling, siden jeg fikk knyttet viktige nettverk.

Følte du det gikk en naturlig linje fra da du begynte å studere til det du jobber med nå?

– Nei. Alt har vært veldig tilfeldig. Jeg begynte å studere det jeg synes var morsomst. Jeg har hatt perioder hvor jeg tenkte jeg skulle bli noe annet, og var hele tiden på utkikk etter hva slags jobb jeg skulle ha.

Til slutt, har du noen gode tips til nye studenter, for hvordan de skal få en bra studietid og en jobb de trives med?

– Biologi er det beste studentmiljøet! Biologer er ålreite mennesker, og man får lov til å være seg selv. Instituttet er mitt andre hjem.

– Jeg mener man ikke skal ta seg et friår for å finne ut av hva man skal bli. Begynn rett på universitetet med det man synes er morsomst, for det er en grunn til at man synes det er morsomt: Man er god i det. Og hvis man er god i noe, så betyr det at man kommer til å få seg jobb. Når man har en interesse, så jobber man hardt for det. Det er det som er så fint med universitetet: Når du studerer et fag, så er faget fellesinteressen for alle der. Når flere har en felles interesse, så gjør man hverandre bedre. Du kommer til å møte mange mennesker, men det er ikke nødvendigvis foreleser eller veileder som gjør at du finner ut av hvor du skal gå - det kan være folka du møter og som du studerer med. De har alltid tanker og erfaringer som kan gi deg hint på veien om hvordan du bør fortsette.

– Man bygger sin egen kompetanse, plukker fra forskjellige fag, og til slutt har man samlet en pakke som gjør at man kan ta en spesialisert mastergrad. Du blir ikke utlært etter endt utdanning, men du lærer deg til å brenne for noe, og du lærer deg å lære, å sette ting sammen slik at du kan forstå verden. Det er opp til deg selv hva slags kunnskap du har lyst til å ha, og hvor du har lyst til å jobbe i samfunnet etterpå, hvor du skal bruke kunnskapspakka di. Det er dette du får fra universitetet til slutt, og det er veldig fint, synes jeg.

Norith fortsetter lenge å snakke engasjert om alt mulig hun driver med, og det er helt tydelig at hun elsker det.

– I morgen skal jeg ut og fange måker!
 

Norith Eckbo

Yrke: Overingeniør/miljøovervåker i Miljødirektoratet

Alder: 26

Opprinnelig fra: Bø i Telemark

Nåværende bo- og jobbsted: Oslo

Masterprogram ved UiO: Biologi, retning økotoksikologi

Bachelorprogram ved UiO: Biologi

Denne linja tar ikke lenger opp studenter, men du finner et tilsvarende tilbud innunder bachelorprogrammet Biovitenskap.

Annen utdanning: Ett år med journalistikk

Tidligere jobber og verv: Aktiv i studentorganisasjoner, ansatt i fadderuke og Forskningsdagene, samt egne initiativer

Les flere karriereintervjuer

Emneord: Miljø, Miljødirektoratet, Miljø og bærekraft, biolog, biologi, toksikologi, karriere, karriereintervju, miljøkunnskap, natur, miljøgifter
Publisert 10. juli 2017 14:35 - Sist endret 12. juli 2021 15:14