Skal revolusjonere TV-lyden

Ines Hafizovic er fysiker og jobber med utvikling av ny lydteknologi for opptak og produksjon av sportssendinger.

Bildet kan inneholde: smil, produkt, erme, frakk, briller.

Vibeke Jahr og Ines Hafizovic har med bedriften Squarehead tatt sonarteknologien fra vannet og opp i lufta. Nå er det som opprinnelig var en studentbedrift blitt markedsledende. Foto: UiO/Ola Sæther

Hvorfor studerte du fysikk?

– Jeg har alltid likt matematikk og naturfag, men aldri sett på fysikk som «noe for meg». Etter et par år med utprøving av helt andre fagfelt fant jeg ut at jeg ville studere realfag og se hvor det ledet an.

Etter to semestre var det ingen tvil om at det var fysikk jeg måtte gå videre med. Mest fordi jeg hadde lyst til å kunne både litt om mye og mye om noe. En motsigelse i seg selv inntil man finner ut at en fysiker får prøve seg som både matematiker, informatiker og mer; samtidig som en utvikler en intuitiv forståelse av hvordan naturen er.

Jeg har alltid vært nysgjerrig og opptatt av «hvorfor»- og «hvordan»-spørsmål og fysikk er det fagfeltet som har gitt meg de beste forklaringene.

Hva jobber du med nå?

– Jeg jobber i et nytt teknologiselskap som heter Squarehead Systems AS. Selskapet er etablert og drives av fysikere som har studert måleteknikk og instrumentering ved Fysisk institutt ved UiO. Vi utvikler ny lydteknologi for opptak og produksjon av sportssendinger.

Selskapet er fortsatt lite, vi har kun fem fulltidsansatte, og derfor er alle med på det meste som skjer. Frem til nå har jeg hatt meget varierte oppgaver og vært med på alt fra forretningsutvikling til modellbygging, men har jobbet mest med simuleringer og design av mikrofon-systemer. Mye av det vi gjør er nytt og ikke prøvd ut tidligere.

De neste tre årene blir jobben min å gjennomføre en del av forskningsarbeidet til Squarehead gjennom en stipendiatstilling ved gruppen for Digital signalbehandling ved Instituttet for informatikk (UiO).

Hva liker du best med jobben din?

Det fine ved jobben min er at jeg er med på å skape noe nytt og at det meste må skje fort. Tempoet kan til tider være litt høyt, men det er sjelden et kjedelig øyeblikk i Squarehead Systems.

Jeg må stort sett gjøre ting jeg ikke kan og lærer dermed noe nytt nesten daglig. Utfordringene er både praktiske og teoretiske og på en måte er det litt som å være student. Den store forskjellen er at både små og store forskningsresultater blir realisert i form av konkrete produkter og dette er veldig moro. Dessuten jobber jeg i et hyggelig miljø med gamle studievenner.

Ines Hafizovic

Yrke:
Gründer i Squarehead Systems AS

Relevante bachelorprogram ved UiO:
Fysikk og astronomi

Elektronikk, informatikk og teknologi

Relevante masterprogram ved UiO:
Fysikk

Elektronikk og datateknologi

Doktorgrad ved UiO:
Informatikk: "Beamforming Microphone Arrays for Audio Applications"

Les mer om bedriften til Ines i Osloby.no og i innovasjonsartikkelen fra UiO.

Emneord: fysikk, sonarteknologi, innovasjon, gründer
Publisert 5. juli 2017 10:11 - Sist endret 19. juli 2021 14:46