Reduserer sykefravær med eget patent

Thomas og Einar Jakobsen hadde en god idé og startet bedriften Neck Graph etter studietiden.

Bildet kan inneholde: smil, erme, gest, lykkelig, dingser.

Oppfinnelsen til Thomas og Einar viser når musklene har hatt statisk belastning for lenge, og kan hindre nakke- og skuldersmerter.


Brødrene Thomas og Einar Jakobsen har designet og utviklet en liten sensor som kan måle muskelaktiviteten din og sende informasjon om den til deg via en app. Da har du selv oversikt over spenningen i nakkenmuskelaktiviteten og blir minnnet på å variere sittestillingen. Slik kan du unngå nakke- og skuldersmerter. Plagene oppstår når nakkemuskulaturen spennes over lengre tid og kan blant annet gi spenningshodepine. Sensoren kan brukes til mye annet også, for eksempel i rehabilitering eller for å lære mer om hvordan vi bruker musklene riktig.

– Vi har en veldig variert hverdag. Tidligere jobbet vi mye med utvikling av produktet, men nå etter to år jobber vi mer med kundeoppfølging og markedsføring, forklarer de.

Kunnskap fra studiene

Selskapet ble startet like etter at brødrene var ferdige med studiene ved Universitetet i Oslo. Thomas tok bachelor og master i elektronikk- og datateknologi (ELDAT), mens Einar tok en bachelor i matematikk, informatikk og teknologi.

– Under studiene fikk vi en innføring i programmering som jeg har fått mye bruk for senere, i tillegg til fysikk og mekanikk som er veldig relevant. Vi jobber mye med analyse av kraft og analytiske tester. Det er mye beregninger og utvikling av algoritmer og programmering. Dette har vært veldig nyttig kunnskap, sier Einar.

– Veldig mye fra utdannelsen er relevant. Vi har designet kretskortet selv, og programmert en god del av komponentene, noe vi lærte å gjøre på ELDAT. Jeg har hatt mye programmeringsfag i tillegg til matematikken og tatt en del signalbehandling. Vi måler jo små elektriske signaler i musklene, sier Thomas.

Kan hindre sykefravær

– Neck Graph er viktig for å redusere sykefraværet og for å få økt fokus på riktig sittestilling og reduserte smerter. Vi kan måle muskelaktiviteten og gi tilbakemeldinger slik at smertene kan forebygges, sier Thomas.

90 prosent av norske arbeidstakere vil oppleve muskelrelaterte smerter i løpet av livet. Statistikk fra Statistisk Sentralbyrå viser at nesten 10 prosent av sykefraværet skyldes muskelrelaterte plager i skuldre og nakke, for eksempel musearm.

Er sin egen sjef

– Det beste med denne jobben er at vi ikke har en sjef som sier hva vi skal gjøre. Vi velger hele tiden selv hva vi gjør for videre utvikling av bedriften, sier Einar. Da vi startet var vi veldig spente, men vi visste jo at vi hadde en god idé. Vi har begge hatt en drift mot å drive for oss selv helt fra studietiden av. Under studiene startet vi selskapet Biomekanikk. Nå har de så mye å gjøre i Neck Graph at de har ansatt en tredjemann, som også har studert matematikk ved UiO.

Brødrene forklarer at noe av innstillingen kommer fra oppveksten: – Det eneste man ikke skal gjøre selv er lege- eller tannlegeoppgaver. Alt annet klarer man hvis man tar seg tid til å løse problemet selv!

Einar Jakobsen (27)

Yrke: Gründer i Neck Graph AS

Relevant bachelorprogram ved UiO: Matematikk med informatikk

Annen utdanning: Et semester i Washington med Global business and Trade med fordypning i entreprenørskap og innovasjon.

Verv i studietiden: Gründet selskapet Biomekanikk. Aktiv innen idrett.

Fra: Oslo

Thomas Jakobsen (29)

Yrke: Gründer i Neck Graph AS

Relevant bachelorprogram ved UiO: Elektronikk, informatikk og teknologi

Masterprogram fra UiO: Elektronikk og datateknologi, studieretning spesialisering i instrumentering og måleteknikk

Annen utdanning: Et år på Høgskolen i Oslo og Akershus med Prosjektledelse og entreprenørskap.

Tidligere arbeidsplass: Tandberg Cisco

Verv i studietiden: Gründet selskapet Biomekanikk. Aktiv innen idrett

Fra: Oslo

Les flere karriereintervjuer

Emneord: gründer, innovasjon, entreprenør, elektronikk, teknologi, produktutvikling, programmering, helse, helseteknologi, biomekanikk, karriere, karriereintervju Av Elina Melteig
Publisert 10. juli 2017 14:38 - Sist endret 23. juli 2021 09:47