Programmet tar ikke opp nye studenter

Hvorfor velge dette programmet?

Europastudier tok opp nye studenter siste gang høsten 2014. Vi anbefaler studenter med interesse for europaspørsmål å enten søke på bachelor i statsvitenskap eller bachelor i internasjonale studier.

Europa er en spennende verdensdel. Tenk hvor mye som har skjedd i nyere tid - grenser er blitt opprettet, flyttet og fjernet, politiske systemer har kommet og gått, og Den europeiske union (EU) har vokst fram.

De som studerer Europa i dag er heldige - for de har framtiden foran seg

Jonas Gahr Støre

Europa består av mange land med svært ulik historie og kultur. På Europastudier lærer du om Europa i går og i dag, og om hvordan Europa kan komme til å se ut i morgen.

Dette studiet er for deg som interesserer deg for Europa og EU. Gjennom studiet får du inngående kunnskap om vår verdensdel med et særlig fokus på Den europeiske unionen. Du lærer hvordan organisasjonen er blitt til, hvordan den er bygget opp og hvordan EU bestemmer over medlemslandene og Norge.

Hvorfor mener mange at det skyller en høyrepopulistisk bølge over Europa? Hva betyr eurokrisa for europeisk økonomi? Dette er eksempler på spørsmål du lærer å analysere.

Du kan fordype deg i historie eller statsvitenskap, og du har også muligheten til å fordype deg i et europeisk språk når du er student på Europastudier. Fordelen med å studere språk på dette studiet er at du ikke bare lærer selve språket, men også om kultur, samfunn og politikk hvor språket snakkes.

Studiemiljø

Programmet er kjent for å ha et godt og sammensveiset miljø. Studentene og programmet har jevnlig sosiale arrangement, med og uten faglig innhold. Jevnlig arrangerer studentene på Europastudier tur til utlandet, som oftest til byer som Strasbourg eller Brussel – byer som huser viktige EU-institusjoner. Det arrangeres også egne Aktualitetsseminarer hvor forelesere forteller om aktuelle situasjoner i Europa, som for eksempel krisen i Ukraina.

Studier i utlandet

Som europastudent kan du reise til universiteter i hele Europa og studere ett semester som del av programmet. Praha, Potsdam, Maastricht og Lyon er bare noen av byene du kan velge å dra på utveksling til. UiO har i tillegg et stort utvalg av utvekslingsavtaler i Europa og resten av verden som du også har mulighet til å benytte deg av. Les mer om studieopphold i utlandet.

Videre studier og jobb

Europastudier kvalifiserer deg til ulike masterstudier ved UiO. Du kan kvalifisere deg for masterstudier i historie eller statsvitenskap, og en rekke tverrfaglige studier som f.eks. Peace and Conflict studies. Du kan i tillegg fordype deg i forskjellige språk- og områdestudier, og vil da kunne kvalifisere til masterstudier i ditt fokusområde.

Mange arbeidsgivere trenger folk som kjenner Europa. Etter å ha fullført Europastudier kan du jobbe innenfor mange områder som f.eks. media, skoleverket, offentlig forvaltning, næringslivet, europeisk politikk og EU-organisasjoner. Les mer om jobb og videre studier

Publisert 6. juni 2012 10:00 - Sist endret 29. okt. 2014 10:45