Torbjørn vil forstå hjernen

Torbjørn Bækø Ness har master i kvantefysikk. Nå jobber han som hjerneforsker.

Er det mulig å forstå hjernen? Vi har jo tross alt bare en hjerne til å forstå den med?

– Fra kvantefysikk til hjerneforskning, er ikke det et langt sprang?

– Ikke så langt som man kanskje skulle tro! sier Torbjørn. Vi jobber mye med datasimuleringer av de elektriske feltene i hjernen og det er noe jeg lærte mye om under studiet. Jeg måtte selvfølgelig lære meg mye om hvordan hjernen fungerer, men det har bare vært spennende.

Jobben hans går ut på å forstå egenskapene til hjerneceller, nærmere bestemt hvordan cellene mottar signaler fra andre celler.

Metoden Torbjørn bruker er å lage modeller av hjernecellene i dataprogrammer. Ved å sammenlikne resultater fra eksperimenter med resultatene fra datasimuleringene kan han undersøke nye sammenhenger.

– Datamodellene er fysikkbasert, forteller Torbjørn. Så jeg har god bruk for det jeg lærte under fysikkstudiet. Kanskje mest av alt programmeringen, men overraskende mye av matematikken, også fra de første emnene.

Forskningsgruppa som Torbjørn tilhører er en attraktiv samarbeidspartner for mange forskere fra hele verden. – Datamodellering blir en viktigere og viktigere del av nevrovitenskapen, og der er vi helt i forkant!

For eksempel er det en tysk forskningsgruppe som jobber med pasienter med nerveskader: La oss si at hjernen din er helt fin, og musklene i hånda er uskadet, men du har en skade i koblingen mellom dem som gjør det umulig for hjernen å styre hånda.

De tyske forskerne ønsker å lage en forbindelse mellom hjernen og hånda for å erstatte den ødelagte nerven, men da må de kunne tolke hvor i hjernen signalene kommer fra. Og det er her Torbjørn og hans kolleger kommer inn.

– Hva er det beste med jobben din?

Mer om hjernen

Forskningsgruppa til Torbjørn deltar i EUs gigantsatsing Human Brain Project.

Torbjørn har skrevet et blogginnlegg om dette på kollokvium.no:

Kan vi simulere hele menneskehjernen?

For den som er fascinert av hjernen og vil vite mer anbefaler Torbjørn denne populærvitenskapelige boka:

Phantoms in the Brain: Probing the Mysteries of the Human Mind av V.S. Ramachandran

Mer om Torbjørn

Artikkel i Moss Avis

– Å, det tror jeg må være at vi er helt i forskningsfronten i et ungt fagfelt, som vi får være med på å forme. Dessuten er det utrolig gøy å reise rundt i verden og møte forskere fra alle mulige land. Siden feltet er nytt er det masse «lavthengende frukter» – det er lett å bidra med noe nytt.

Dessuten er det morsomt å jobbe tverrfaglig! Vi samarbeider med biologer, leger, elektroingeniører, matematikere og psykologer.

– Hvorfor valgte du å studere fysikk?

– Jeg synes det er spennende å se hvordan naturen virker. På videregående leste jeg en del populærvitenskapelige bøker. Det var da jeg bestemte meg for at det var dette jeg skulle studere.

Mot slutten av masteroppgaven min hørte jeg et foredrag om hjernen og da forsto jeg at det var den retningen jeg ønsket å gå i.

– Hvordan var det å studere ved UiO?

Jeg var av dem som var veldig glad i fysikkstudiet! Jeg var veldig aktiv i Fysikkforeningen, og jeg anbefaler alle nye studenter å være med i en forening eller to, avslutter Torbjørn.

Torbjørn Bækø Ness

Yrke: Hjerneforsker i forskningsgruppa for beregningsorientert nevrovitenskap ved Universitetet for miljø og biovitenskap.

Bachelorprogram ved UiO: Fysikk, astronomi og meteorologi
(nå: Fysikk og astronomi)

Masterprogram ved UiO: Fysikk

Les flere karriereintervjuer

Emneord: karriere, karriereintervju, hjernen, modellering, datamodellering, matematikk, tverrfaglig, databeregninger, nevrovitenskap Av Hilde Lynnebakken
Publisert 9. nov. 2016 18:44 - Sist endret 23. juli 2021 11:30