Fysiker for Oljefondet

– Jeg ser på finans som fysikk på et litt høyere nivå, som også inkluderer samhandling mellom mennesker.

Bildet kan inneholde: dress skjorte, slips, erme, frakk, gatemote.

Bak kobberdørene i bygningen som dekker et helt kvartal, gjennom en dobbel sikkerhetssluse og vi er inne i huset hvor Norges penger forvaltes.

– Her holder sentralbanksjefen sin årstale, peker Maxim Kartamysjev. Han har jobbet i Norges Bank Investment Management, som forvalter Oljefondet, siden 2010.

Hva går jobben din ut på, Maxim?

Jeg jobber med risikoanalyse av investeringer i Statens pensjonsfond utland, det som populært kalles Oljefondet.

I praksis betyr det at jeg setter opp modeller for finansmarkedet og løser dem på en datamaskin. Resultatet blir en vurdering av risikoen som fondet har i dag, hvordan den kan bli framover og hva vi kan gjøre for å minske risikoen.

Unngå ekstreme tap

Hvis fondet skal investere i en skyskraper på Manhattan, så vurderer du risikoen?

Ikke jeg personlig, men noen i min gruppe kan få et sånt spørsmål, ja. Det viktigste jeg gjør er nok å passe på at vi unngår ekstreme tap.

Får du brukt det du har lært i fysikk i jobben din?

Fysikere i finansverdenen er slett ikke så uvanlig som mange tror. Sjekker du studier i kvantitativ* finans, for eksempel i London, vil du se at innholdet overlapper mye med fysikk. 

Flere bøker er skrevet om temaet. My life as a quant er blitt en slags bibel i fagfeltet. Jeg vil nok ikke anbefale den framfor Dostojevskij, smiler Maxim, men den er interessant nok.

Både innen fysikk og finans forsøker vi å finne den beste oppførselen under visse betingelser

Både innen fysikk og finans forsøker vi å finne den beste oppførselen under visse betingelser. Jeg ser på finans som fysikk på et litt høyere nivå, som også inkluderer samhandling mellom mennesker.

Innholdsrik verktøykasse

Særlig to lærdommer fra fysikk er nyttige. Under studiene kommer du borti mange ulike problemstillinger og teorier som kan beskrive vidt forskjellige fenomener. Etterhvert lærer du en framgangsmåte for å løse oppgaver og får en rikholdig verktøykasse av tankemåter og matematiske metoder.

Alt dette er anvendbart også i andre fagfelt. Jeg vil anbefale alle som vil jobbe innenfor kvantitative fagfelt som finans, forsikring eller ingeniørfag, å ta minimum en bachelor i fysikk.

Praktisk erfaring med programmering er også direkte overførbart fra fysikken til finansverdenen. Begge steder handler det ofte om å bearbeide store mengder data for å bygge en fornuftig modell.

For å kunne bruke modellen praktisk er det viktig å analysere data raskt. Erfaring med programmering og bruk av store regneanlegg er gull verdt! Jeg hører fysikkstudentene på UiO har fått overta Titan, det forrige tungregneanlegget til universitetet? Det er veldig bra trening.

Verdifull jobb

Hva liker du best med jobben din?

Jeg liker innholdet, programmering, godt. Og så er det en viktig og verdifull jobb for samfunnet. Jeg tror nok ikke jeg ville likt jobben like godt hvis den var en rent kommersiell jobb.

Gruppa jeg jobber i er tverrfaglig, med både realister, matematikere og økonomer, og det er også veldig spennende. Økonomer og fysikere kan utvilsomt ha det bra sammen!​

 

*Kvantitativ betyr det som kan telles eller måles.

Maxim Kartamysjev

Utdannelse: Fysikkstudier i St. Petersburg, Bergen og Oslo

Jobbet i Norges Bank Investment Management siden 2010

Boka Maxim snakker om er My life as a quant – Reflections on Physics and Finance av Emanuel Derman.

Av Hilde Lynnebakken
Publisert 9. nov. 2016 18:44 - Sist endret 19. juli 2021 15:04