Skåner deg for uforutsette regnbyger

Kine Onsum Moseid (23) har sommerjobb ved Meteorologisk institutt på Blindern. Der skal hun gjøre værmeldinga mer treffsikker.

Bildet kan inneholde: anlegg, erme, oransje, murstein, font.

Kine har sommerjobb på Meteorologisk Institutt. Der kartlegger hun hvordan regnbyger oppfører seg. Foto: Anna Valberg/ UiO

På meteorologistudiet er det ikke lang vei til professorene.

– Jeg ville gjerne ha relevant sommerjobb, så da sendte jeg professoren min en mail for å høre om det var noen jobbmuligheter på Meteorologisk institutt i sommer – og det var det, sier Kine Moseid fornøyd.

Hun har sommerjobb i avdelingen numerisk værvarsling, og jobber med å kartlegge hvordan byger oppfører seg.

– Avdeling for numerisk værvarsling? Det er oss du hører fra. Det er vi som legger ut værmeldingene på Yr. Sjefen min her er også sjefen for Yr.no.

Lager mer presis værmelding

– Jeg jobber med radardata, der jeg kan se hvor mye fuktighet som er i atmosfæren. Så tar jeg fram modellen vår for numerisk værvarsling, den vi bruker i værmeldingene.

Yr er visstnok den mest brukte værvarslingstjenesten blant sauebønder i Pakistan.

– Det er vi som lager modellen, og vi forbedrer den kontinuerlig, slik at værvarslingstjenesten stadig blir bedre. Yr er faktisk så bra at den brukes langt utenfor Norges grenser. Jeg har hørt rykter som at det er den mest brukte værvarslingstjenesten blant sauebønder i Pakistan.

Kines jobb er å se etter feilene modellen gjør. Hun sammenstiller dataene fra radaren med værmeldingene fra modellen, med fokus på regnbyger.

– Jeg jobber med å gjenkjenne når modellen bommer – jeg finner mønstre. Gjør modellen feil i værsituasjoner som ligner på hverandre; der det var lik luftfuktighet, temperatur og vind, ja da er det rom for å forbedre.

De plutselige bygene

Denne dagen er det ingen cumulus-skyer i sikte. Foto: Anna Valberg

Du ligger på stranda og har akkurat fyrt opp grillen, når du brått oppdager en mørk sky. What!? Det skulle jo ikke regne i dag?! Kine forklarer:

– Byger er skikkelig vanskelige å forutsi. De er ikke som vanlig regn, som kommer når et lavtrykk har bygd seg opp ute i Atlanterhavet. Da blir himmelen først overskya, og så begynner det å regne. Bygene er annerledes. De kommer av at lufta er varm på bakken, stiger opp, og danner en boblesky (cumulus nimbus). Inni skya går luftstrømmer opp og ned, og bygger skya kjempehøy. Det er når skya blir veldig høy at det skapes regn. Og lyn og torden.

Ser på data i «real time»

– Forrige uke oppstod plutselig et heftig lyn- og tordenvær som vi ikke hadde forutsett – på Yr stod det at det skulle være pent vær. Så da publiserte vi et dikt der vi bad om unnskyldning for den dårlige varslinga. Og jeg fikk veldig mye å gjøre.

I sommerjobben sin skulle Kine egentlig se på data fra været som var i fjor. Men fordi det oppstår så mye uforutsett vær nå i sommer, får hun heller studere været vi har nå.

At sommerjobben til Kine er studierelevant er det liten tvil om.

– Da jeg satt og pugget til eksamen i slutten av mai, leste jeg om stormer. Utenfor vinduet mitt oppstod plutselig akkurat den type storm jeg leste om; i trinn 1, trinn 2 og trinn 3. Og nå sitter jeg og jobber med dataene fra akkurat den samme stormen.

Databeregninger i utdanningen

UiO er det første universitet i verden hvor du som student får ta i bruk databeregninger allerede fra begynnelsen av studiet. Det gjør også at du allerede tidlig i studieløpet kan jobbe kreativt og forske på realistiske problemstillinger.

Se hvordan databeregninger revolusjonerer studiehverdagen for to av studentene våre:


Programmering i værmeldinga

I nær framtid må de fleste meteorologer belage seg på å sitte og programmere ganske mye. Det er det Kine gjør i jobben sin også.

– Jeg lærer mye programmering i sommerjobben, og har mulighet til å spørre de andre sommerstudentene her.

– Her om dagen så jeg Kristen Gislefoss i kantina. Da ble jeg skikkelig starstruck.

Kine utfordres også på andre måter.

– Jeg har stor frihet i jobben min, og jobber veldig selvstendig. Jeg har frie tøyler til å gjøre hva jeg vil med dataene, og utforsker de aspektene jeg er mest nysgjerrig på. Det er nok å finne ut av, så det er bare å velge, sier hun engasjert.

Blonde værdamer

Miljøet ved forskingsinstituttet er bra, og alle spiser lunsj sammen.

– Her om dagen så jeg Kristen Gislefoss i kantina. Da ble jeg skikkelig starstruck, sier Kine og rødmer.

Meteorologi er et fagfelt som har endra image nokså dramatisk på 30 år. Mens man for noen år siden så tørre menn med monoton stemme, preges bildet i dag av de blonde værdamene.

– Det er omtrent halvt om halvt med jenter og gutter på studiet. Men jentene er faktisk blonde, smiler Kine, med nybleket hår.

Kine Onsum Moseid

Sommerjobb: Sommerstudent på Meteorologisk institutt

Bachelorprogram ved UiO: Fysikk, astronomi og meteorologi

Denne linja tar ikke lenger opp studenter, men du finner et tilsvarende tilbud for meteorologi innunder bachelorprogrammet Geofysikk og klima

Relevant masterprogram ved UiO: Master i geofag (2 år), studieretning Meteorologi og oseanografi

Alder: 23

Kommer fra: Sarpsborg

Les flere karriereintervjuer

Emneord: sommerjobb, studierelevans, jobb, arbeidsliv, studentliv Av Anna Valberg
Publisert 27. okt. 2017 09:02 - Sist endret 19. juli 2021 14:49