Flight Planning & Operations Engineer

Siri Lajord har hovedfag i Cand. Scient. i geomatikk (naturgeografi). Studiet er lagt om siden, og nå får man en mastergrad istedenfor. Forskjellen er at det nå på forhånd er mer bestemt hvilke kurs man skal ta, og den avsluttende oppgaven er kortere.

Bildet kan inneholde: kinn, hørsel, smil, perifer, øre.

Men jeg lurte på hvordan det var å studere, og hva hun jobber med som geomatiker.
Hva slags stilling har du i dag, Siri?

 • Jeg er processing engineer/flight planner i kartleggingsfirmaet Blom Geomatics AS.

Hvorfor ønsket du en mastergrad i naturgeografi?

 • Da jeg tok «mellomfagskurs» i geomatikk og landmålingsteknikker ble det presentert en hovedfagsoppgave jeg syns hørtes veldig spennende ut, og den fikk jeg. Det handlet om å måle bevegelser svært nøyaktig på et fjellparti i Møre og Romsdal for å se om noe kom til å rase ut.

Og hvorfor på Instituttet?

 • Jeg startet i utgangspunktet på Geografisk instiutt fordi jeg ville studere på Svalbard. Jeg trivdes så godt på instituttet i løpet av Cand.mag-studiet at det ikke var noe særlig spørsmål engang om å ta hovedfag noe annet sted. Men studier på Svalbard ble det ikke, forteller Siri.

Her må jeg skyte inn at i løpet av Siris studietid har Geografisk institutt blitt slått sammen med to andre til Institutt for geofag, og nå er naturgeografi en avdeling her.

Hvordan synes du det var å studere, Siri?

 • Tja ... Studietiden min er vel den perioden i livet mitt jeg ser tilbake på med mest glede. Institutt for geofag er et akkurat passelig lite institutt til at det er lett å bli kjent med både medstudenter og ikke minst med forelesere. Feltturene gjør dette enda lettere. Særlig kontakten mellom ansatte og studenter satte jeg stor pris på, forteller Siri. Det var aldri farlig å ta en tur rundt i ansatt-gangene for å spørre om noe en lurte på. På naturgeografi virket det også alltid som om de ansatte var veldig opptatt av studentenes ve og vel, og satt av mye tid til oss. Foreleserne på naturgeografi er svært kunnskapsrike og engasjerende. Det hersket en rolig, trygg og hyggelig atmosfære på naturgeografi.
 • Forholdet til mine medstudenter på geografi var veldig bra. Fordelen med universitetet er at man treffer folk som er opptatt av det samme som deg og felles interesser gjør det lettere å bli kjent med hverandre, samt å bli venner. Lesesalsplassene og de etter hvert relativt små kursene gjør at det er lett å bli kjent med folk, og skaffe seg et faglig miljø. Jeg jobber i dag sammen med mange av de jeg studerte sammen med, forteller hun.
 • Jeg meldte meg inn i Studentorchesteret Biørneblæs i løpet av mitt første semester på Blindern. Det førte til at jeg fikk mange venner også utenfor Institutt for geofag. Det anbefaler jeg alle, sier Siri overbevisende. Skal man bli kjent med folk på Blindern må man som regel gjør en innsats selv. Det finnes uttallige foreninger med noe for enhver smak. Det å være medlem av en studentforening var så absolutt med på å berike min tid på Blindern. Det var veldig artig å ha både et faglig miljø og et mer generelt studentmiljø.

Når fikk du din første jobb?

 • Jeg fikk min første jobb januar 2006 som oppmålingsingeniør i Nordkapp kommune.

Men siden har du bytt jobb?

 • Ja, jeg har nå en annen jobb, da min første jobb var et vikariat på ett år, forteller hun. Jeg jobber i Blom Geomatics AS. Her har jeg litt forskjellige arbeidsoppgaver. Jeg startet med å legge flyplaner for de fire flyene våre. Flyene opererer både laserskanner og digitalt fotoutstyr for flybilder. Jeg har også jobbet med grovsjekk av laserdata og prosessering av laserdata. Det er kun inne-data-arbeid.
 • Det som gjør jobben interessant er at ting skjer fort, og at man kan følge hele prosjektet fra start til slutt - noe som ikke trenger ta lang tid, forteller Siri. Man kan legge en flyplan ferdig den ene dagen, også blir det flydd dagen etter. Data kommer inn, blir sjekket og prosessert, også er det prosjektet ferdig. Det er ikke sånn at man jobber på noe som er så uendelig stort at man aldri ser enden på prosjektet. Man ligger også helt i front hva gjelder utstyr og teknikker, og det er spennende.
 • Det er ikke så mye igjen av norsk kartbransje, forteller hun. Det er bare to firmaer som lager det meste av nye kart i Norge i dag, og Blom Geomatics er et av dem. Blom Geomatics er også flinke til å se ut av Norge, og jobber mye mot Europa. Firmaet har i dag kontorer i en rekke Europeiske land. Jeg jobber en del mot våre utenlandske kolleger, og det er spennende.

Litt frekt kanskje, men jeg ville vite om jobben er godt betalt.

 • Den er passelig godt betalt. Kartbransjen er nok ikke den bransjen man blir fortest steinrik i, men man har til salt i maten.

Føler du at jobben er trygg?

 • Blom ASA (konsernledelsen) har bygget opp et svært solid selskap i løpet av de tre-fire siste årene, men jobben er svært avhengig av økonomien i resten av samfunnet, ikke minst økonomien til Statens kartverk og norske kommuner som er våre største kunder. Foreløpig går det svært godt i kartbransjen og jeg er ikke bekymret for jobben min, forteller Siri.

Er det å jobbe sånn som du trodde før du begynte?

 • Arbeidserfaring er ikke det man får mest av på Blindern, svarer Siri. Det var merkelig å begynne å jobbe etter fem-seks år som student. Det føles fortsatt merkelig etter nesten to år i jobb - men det føles også veldig bra. Det jeg var minst forberedt på var hvor viktig det er at man trives på jobben og med sine arbeidskolleger.

Og hvordan trives du med dine kolleger da? Finner dere på noe sammen på fritiden?

 • I Blom Geomatics er det et ungt miljø med svært dyktige folk. Det er tydelig at det lønner seg å kjenne noen. Etter at en av mine medstudenter på Blindern fikk jobb der, har så godt som alle som jeg tok hovedfag sammen med (de som hadde samme veileder som meg) fått jobb der, forteller hun.
 • Jeg trives svært godt sammen med mine kolleger, særlig etter et år i Nordkapp kommune hvor det ikke fantes noen faglige kolleger, forteller Siri. Det er et godt miljø i Blom Geomatics, og firmaet har et bedriftsidrettslag som stadig inviterer resten av bedriften med på ting som curling og gocart. På nyåret skal hele bedriften på skitur til Geilo. Siden dette er et fagmiljø har de fleste som jobber der mye av de samme interessene, hvilket gjør det lett å trives i fellesskap.

Ga studiene dine deg grunnlaget for den jobben du gjør?

 • Jeg jobber i bransjen i forhold til mitt hovedfag, så studiene mine er et godt grunnlag for jobben. Men jeg har også måttet lære mye nytt, det må man nok alltid.

Ble studiene slik du regnet med før du begynte?

 • Jeg må innrømme at jeg ikke hadde så mye forventninger før jeg startet studiene på Blindern, utover det at jeg gledet meg til å studere ved universitetet. Jeg startet som sagt på geografi fordi jeg ville studere på Svalbard. Da det viste seg å ikke være kurs der som interesserte meg ble det til at jeg tok kurs litt her og der uten å være veldig bestemt på hva jeg ville ende opp med tilslutt. Det førte til at jeg også har en del fag utenfor geofag, blant annet emnegruppe i informatikk.

Har du et råd til en som skal velge studium?

 • På plass i arbeidslivet ser jeg at det kanskje kunne vært smartere å konsentrert seg om målet først, og ikke bare veien. Min utdannelse har muligens blitt litt for bred i forhold til det som finnes av jobber for en med hovedfag i geofag, avslutter Siri.
Publisert 4. juli 2017 16:40 - Sist endret 19. juli 2021 14:14