Forebygger frustrasjon på kontorene

I fjor ble Sopra Steria kåret til Norges beste arbeidsplass. Her jobber informatiker Kristoffer Holm som interaksjonsdesigner. Jobben hans er å lage systemer som gjør arbeidshverdagen mer effektiv og smooth for folk.

Kristoffer Holm på kontoret og kontorbygget til Sopra Steria

Kristoffer er konsulent i gigantbedriften Sopra Steria hvor han lager IT-løsninger for mer gledelig grubling. Foto: Åsta Dale, UiO/Sopra Steria

Det er ikke bare å gå rett inn på arbeidsplassen til Kristoffer. Hos Norges største tech-konsulentselskap må du først registrere deg som besøkende, vente i en fancy lobby på å få bekreftet at du er velkommen for så å ta heisen (en av fem!) opp i 23 etasje.

Kontoret i Posthuset, Oslos nest høyeste bygning, ruver over byen, og gjennom de store vinduene kan man se langt utover fjorden. Her jobber Kristoffer som konsulent for gigantbedriften Sopra Steria, hvor hans ekspertise er å lage prototyper (førsteutkast) av ulike IT-løsninger som han så tester på mennesker. 

Digitalisering i praksis

– Noe av det gøyeste med jobben er å få tilbakemeldinger på en prototyp jeg har laget.

Han viser frem et eget testrom hvor brukere kan observeres og filmes, slik at Kristoffer og kollegene hans kan studere ansiktsuttrykk og kroppsspråk nøye, for å se hvor brukeren står fast eller tviler eller hvor ting funker bra.

I tillegg til å analysere denne responsen, snakker Kristoffer mye med de som har testet prototypen hans, for å høre hvordan de opplever bruken.

– Det er jo morsomt når brukeren liker produktet. Men litt av poenget er å få noen negative, men konstruktive, tilbakemeldinger slik at vi kan forbedre det.

For å gjøre dette arbeidet drar Kristoffer nytte av metodene han lærte på informatikkstudiene, nærmere bestemt interaksjonsdesign.

–  Jeg bruker generelt mye av det jeg lærte på UiO hele tiden. Interaksjonsdesign er en veldig relevant linje for den jobben man får.

Frihet, fleksibilitet og mange baller i lufta

Som student lærte han seg også å sjonglere med arbeidsoppgaver, en egenskap som kommer en konsulent til gode.

– Ofte jobber jeg med flere ting samtidig, og da er det å kunne prioritere og organisere egen arbeidsdag viktig. 

Student Kristoffer på takterrassen til Sopra Steria
Kristoffer og kollegene spiser ofte lunsj på Posthusets deilige takterrasse. Foto: Åsta Dale/UiO

Det å være konsulent er en utfordrende, men veldig fleksibel jobb som legger til rette for stadig beiteskifte.

– Den gir mange muligheter til å prøve nye ting; både nye måter å arbeide på og nye bransjer. På denne måten har du tid til å finne ut av hva du liker.

Designer system for saksbehandlere

Som konsulent har man ofte to eller flere arbeidsplasser og sett med kollegaer. Akkurat nå har Kristoffer sin arbeidsplass nummer to hos NAV. Der jobber han med et stort prosjekt som går ut på å designe et system som skal gjøre det enklere for saksbehandlerne å finne fram til lovverket som gjelder for hver enkelt sak. Han snakker med de ansatte for å prøve å forstå hvordan de grubler når de blir presentert for en sak, så setter han seg ned og tegner skisser av et system som kan gjøre grublingen lettere for dem.

– Ved å lage et godt system kan jeg forhindre at saksbehandlerne forlater kontoret i frustrasjon hver dag.

– Som interaksjonsdesigner får jeg mulighet til å gi folk en bedre arbeidshverdag. For eksempel, når jeg nå lager et nytt saksbehandlingssystem, må jeg tenke på at disse saksbehandlerne skal bruke dette systemet flere timer om dagen. Så om de har et dårlig system, så har de en dårlig arbeidshverdag. Ved å lage et godt system kan jeg forhindre at saksbehandlerne forlater kontoret i frustrasjon hver dag.

Legger hele puslespillet

Tiden et prosjekt krever kan variere veldig.

– Det er litt spennende at man aldri vet hvor lenge et prosjekt kommer til å vare. Du kan bli fortalt av oppdragsgiver at et prosjekt kommer til å ta veldig kort tid, men så kommer du inn som interaksjonsdesigner og ser fort at; nei dette kommer ikke til å ta kort tid!

Det var tilfellet på det prosjektet han jobber med nå.

– Som regel jobber jeg fra åtte til fire, og da er jeg ferdig. Og når det er helg så er det helg, det er veldig deilig.

– I utgangspunktet skulle jeg være der i tre måneder, men jeg sa «det klarer vi ikke, her er det for mange ting dere prøver å gjøre». Og da fikk jeg et helt år. Det er fint å få være med på et ordentlig, komplekst prosjekt fra start til slutt, og å få lov til å se alle bitene etter hvert falle på plass.

Samtidig gleder han seg til nye prosjekter og forteller at fleksibiliteten og mulighetene til å gjøre nye ting var noe av det som gjorde konsulentjobben attraktiv.

– Jobben er utfordrende og lærerik, men jeg har også en trygg og stabil arbeidsdag. Som regel jobber jeg fra åtte til fire, og da er jeg ferdig. Og når det er helg så er det helg, det er veldig deilig.

Fra karrieredag til kontrakt

Kristoffer fikk jobben som konsulent etter å ha blitt rekruttert på informatikkstudentenes store karrieredag ved UiO; Dagen@ifi.

– Der drakk jeg øl, var med på konkurranser og havnet i samtale med bra folk fra Sopra Steria. De ga et godt inntrykk av bedriften og av konsulentlivet, og vi snakket om alle de kule prosjektene de hadde på gang.

Etterpå sendte Kristoffer en søknad og fikk jobben.

Det å ha vært en arbeidsom og engasjert student hjalp kanskje Kristoffer til å få en god jobb tidlig. Men han forteller at det er stor etterspørsel etter IT-kompetanse, og mange utlyste jobber innen IT. Han tror det er generelt lett å få jobb etter informatikkstudiene, og at mange kan gå på Dagen@ifi midt i studieløpet, sende en søknad og vite at de har en jobb å gå til når de er ferdige.

– Veldig mange av de jeg studerte med fikk, i likhet med meg, kontrakt før de var ferdig med studiene. Det er veldig deilig å slippe å tenke på jobbsøking i masterinnspurten.

Ble kjent med de andre og organisasjonen

Kristoffer ble ikke bare kastet rett ut i arbeidet som konsulent. De første ni månedene var han med på et såkalt «graduate»-program der de nyansatte får delta på en rekke kurs hvor de blir trent i ulike «konsulentegenskaper» som presentasjonsteknikk og teamarbeid.

– Det som er kult med dette programmet er at du blir kjent med folk fra hele bedriften og ikke bare fra din avdeling. Sopra Steria er stort, og driver konsulentvirksomhet på ganske mange områder. Ved å snakke med menneskene som jobber på de ulike områdene forstår man mye mer av hvordan organisasjonen fungerer.

Kristoffer har et godt forhold til kollegaene sine. Om sommeren spiser de ofte lunsj sammen på takterrassen med den nydelige utsikten over Oslofjorden, og sammen feirer de bedriftens små triumfer; hver gang Sopra Steria tegner en ny kontrakt, som ikke skjer sjelden, ringer de med en svær bjelle og møtes for å poppe en champagne.

Friskt og nerdete miljø

– Det er mange unge mennesker som jobber i Sopra Steria, og her er det lett å finne folk med de samme nerdete interessene som en selv har. Vi gjør også mye sosialt utenom arbeidstiden.

Blant annet får de førpremierer på storfilmer her i Postbygget. Spesielt morsomt var det å se den norske katastrofefilmen «Skjelvet».

– I en av scenene raser nettopp denne bygningen sammen, flirer Kristoffer.

Hvis man liker IT og design, så er jo alt det man leser kult!

På ungdomsskolen drømte han om å bli grafisk designer, og begynte derfor på medier og kommunikasjon på videregående. Der fikk han en smakebit av nett-design.

– Da oppdaget jeg hvor kult det var å lage nettsider og å programmere. Så fant jeg et studieprogram på UiO, Informatikk: design, bruk og interaksjon, som var en god blanding av begge deler! Da ble det naturlig å velge denne.

Kristoffer trivdes godt som student.

– Jeg liker måten man jobber på som student; at det er litt fleksibelt, samtidig som man jobber veldig spesifikt med de tingene man liker. Hvis man liker IT og design, så er jo alt det man leser kult!

Tinder for frukt

Under masterprosjektet sitt samarbeidet Kristoffer med Sintef og Meny for å finne ut av hvordan folk opplever det å handle dagligvarer på internett. Det kom tydelig fram at mange vegrer seg for å bestille frukt og grønnsaker når de selv ikke får inspisere kvaliteten på ferskvarene.

– Vi prøvde å gjøre handel av frukt og grønnsaker mer attraktivt gjennom en slags Tinder-løsning hvor kundene fikk bilder av frukten og grønnsakene de ville motta. Så kunne de sveipe til høyre dersom de var misfornøyde, og til venstre om de syntes de så bra nok ut til å ta dem i hus.

Meny ofret noen gavekort for å rekruttere kunder som Kristoffer kunne teste konseptet sitt på. Selv om frukttinder ikke ble noen braksuksess var det et vel gjennomført prosjekt som resulterte i toppkarakter.

Besøkte skoler

Allerede som bachelorstudent fikk Kristoffer deltidsjobb ved universitetet, hvor han blant annet holdt foredrag for og lærte bort programmering til videregående elever.

– Når man jobber med interaksjonsdesign må man belage seg på å holde presentasjoner og gjennomføre workshops.

Kristoffer lyser opp når han snakker om dette formidlingsarbeidet.

– Jeg er glad i å presentere og å forklare ting. Det var veldig gøy å kunne få dra rundt på ulike skoler og snakke om det binære tallsystem og hvordan datamaskiner fungerer.

Dette er en erfaring som Kristoffer drar nytte av i jobben han gjør nå.

– Når man jobber med interaksjonsdesign må man belage seg på å holde presentasjoner og gjennomføre workshops. Så det var fint å allerede ha litt trening i hvordan man fanger folks oppmerksomhet og i å gjøre seg forstått muntlig.

Prøv noe du ikke har gjort før!

På studiene satte Kristoffer stor pris på å samarbeide med andre studenter.

– Mine beste erfaringer fra studietida har jeg fått gjennom å jobbe i gruppe, noe vi gjør mye av på interaksjonsdesign. Det å bli flink til å jobbe sammen med andre mennesker er en fin egenskap å ha med seg videre, i tillegg til at gode vennskap oppstår i prosessen.

Kristoffer mener at den aller beste måten å lære på er å gjøre ting man aldri har gjort før.

– Utfordre deg selv til å lære nye ting ved si «ja». Dersom du får muligheten til å prøve noe nytt, så hopp på den muligheten, selv om du kanskje føler at det er noe du ikke kan. Det er vanskelig å vite om man mestrer noe før man har prøvd det.
 

Kristoffer Holm

Jobb: Interaksjonsdesigner i Sopra Steria

Er fra: Moelv

Bor nå: Oslo

Utdanning: Bachelor og master fra UiO i Informatikk; design, bruk og interaksjon

Relevante jobber: Styreleder i ungdomsorganisasjonen Juvente. Rekrutterings- og formidlingsarbeid ved UiO 

Les flere karriereintervjuer

Av Åsta Dale
Publisert 18. feb. 2019 10:59 - Sist endret 4. nov. 2021 11:20