Sommeren med Finn

Andreas Færøvig Olsen studerer informatikk, og har sommerjobb som systemutvikler hos FINN.no.

Bilde av Andreas i FINN.no

De lystige lokalene til FINN.no oppmuntrer de ansatte til å la kreativiteten blomstre. Foto: Anna Valberg

– Jeg hadde hørt mye bra om FINN.no. Dette var den eneste sommerjobben jeg søkte på. Jeg tenkte at «får jeg ikke jobb der, vil jeg heller jobbe med masteroppgaven min i sommer». Så langt har de ikke skuffet. Det er et veldig artig sted å være.

FINN.no er Norges største markedsplass. Her kan du finne nesten hva som helst, fra flyreiser og dagmammaer til leilighet og ny jobb. Nettstedet er det største i Norge i antall sidevisninger, og har nærmere 450 medarbeidere. FINN.no jobber hele tiden med å utvikle tjenestene siner både innholds- og designmessig. I år ble de kåret til den 2. beste arbeidsplassen i Norge.

Jobber med profilsidene

Andreas og de andre sommerstudentene har i oppgave å jobbe med profilsidene til brukerne inne på FINN.no.

– Det er et ønske at flere skal bruke profilsiden sin mer aktivt, forklarer Andreas. – Vi vil gjerne at mange skal fylle ut profilen sin, så derfor er oppdraget vårt å utvikle funksjonalitet som kan bidra til at folk får lyst til å gjøre det.

Studentene har blant annet utarbeidet et system for å gi brukeren visuelle indikatorer på aktiviteten sin på FINN.no, og det første konkrete produktet de har jobbet med er et element på profilsiden som viser i hvilken grad profilen er utfylt.

– Så vil du kunne se framgang etter hvert som ulike deler av profilen er fylt ut, og tanken vår er at et slikt system skal kunne oppmuntre flere til å fylle ut profilen sin.

Fargerikt hos Finn

Andreas viser rundt i de spreke lokalene i Oslo sentrum. En humoristisk tone er gjennomgående, og omgivelsene bygger opp rundt at lekenhet er en viktig verdi.

– Alle grupperommene har navn etter forskjellige kategorier på Finn.no. Her er grupperommet «gis bort», og der borte er «Pianotime», smiler informatikkstudenten.

– Det er jo et sted der kreativiteten skal blomstre. Og så skal det være et sted der du har lyst til å være.

– Å forstå brukergruppa uten å teste går ikke. Det har vært en vekker for meg her.

Andreas er imponert over den gode kantina der mat og drikke er gratis for de ansatte. Like ved siden av er det treningsrom med freshe apparater.

– Men jeg har enda ikke sett at det har vært noen der, da, smiler han.

Det kan virke som om FINN.no prøver å være litt som Google, hvor de har lagt opp til at du skal ha lyst til å være på jobben døgnet rundt. Andreas smiler:

– Vel, i så fall fungerer det, for det er gøy å være her.

Fra idé til produkt

Andreas er en av seks sommerstudenter i FINN.no. De har fått et felles oppdrag om å videreutvikle funksjonalitetene i Finn-brukernes profiler. Andreas jobber som systemutvikler. En systemutvikler lager dataprogrammene, nettsidene, appene og spillene som vi bruker hver dag. De må skrive hvert eneste program med nøyaktige kommandoer for å få datamaskinen til å gjøre akkurat det de vil. Det er en møysommelig prosess.

– Her jobber vi med et prosjekt som skal løpe fra idé til produkt. I begynnelsen drev vi med mye idémyldring, og etter hvert har vi gått over til å utvikle forskjellige prototyper, sier Andreas.

Brukertesting på Karl Johan

- Ved å få tilbringe sju uker hos FINN.no i sommer får jeg undersøkt om dette er et sted jeg kan trives på lengre sikt, sier informatikkstudent Andreas Færøvig Olsen fornøyd. Foto: Anna Valberg
– Ved å få tilbringe sju uker hos FINN.no i sommer får jeg undersøkt om dette er et sted jeg kan trives på lengre sikt, sier informatikkstudent Andreas Færøvig Olsen fornøyd. Foto: Anna Valberg

Brukerens perspektiv er viktig for FINN.no. Fungerer ikke tjenesten for brukeren, er den bortkasta.

– En viktig del av jobben er å brukerteste på forskjellige måter. I vårt prosjekt har vi gått ut på Karl Johan for å spørre tilfeldige forbipasserende om å teste ut det vi lager. Å forstå brukergruppa uten å teste går ikke. Det har vært en vekker for meg her. Og så er jeg overrasket over hvor vanskelig det er å få folk til å stoppe for å hjelpe oss, smiler den blide sørlendingen.

Hver morgen starter med et møte der hvert team presenterer hva de gjorde i går, hva de skal gjøre i dag, og hvordan de ligger an. Dersom de har støtt på hindringer, blir problemene drøftet i fellesskapet.

– Vi har en stor tavle med lapper der vi har skrevet ned alle oppgavene vi skal gjøre. Når du setter i gang med en ny oppgave, flytter du lapper til området for «work in progress», så vet alle at noen har tatt tak i den oppgaven. Studentene har indikasjoner på at de får til det de prøver på, og Andreas håper at prosjektet de jobber med vil implementeres og tas i bruk av FINN.no.

Ut i næringslivet

– På UiO lærer vi mye teori rundt systemutvikling. Men vi blir ikke så godt kjent med den praktiske gjennomføringen. I sommerjobben støter jeg på mye nytt – særlig må jeg lære meg mange nye verktøy. Men det kan jo være nyttig å kunne når jeg skal skrive masteroppgaven, reflekterer Andreas. Han synes også han får mye trening i å programmere hos Finn.

– Jeg trives med opplegget på UiO, men jeg får jo en bratt læringskurve her, da, smiler han.

Andreas har ikke lyst til å jobbe i konsulentbransjen som så mange av hans medstudenter gjør. Han har lyst til å ha en jobb hvor det menneskelige aspektet står sentralt. Hos FINN.no er det veldig godt arbeidsmiljø, og mange flinke folk.

– Ved å få tilbringe sju uker her i sommer får jeg jo undersøkt om dette er et sted jeg kunne trives på lengre sikt, avslutter Andreas.

Andreas Færøvig Olsen

Sommerjobb: Systemutvikler i FINN.no

Bachelor ved UiO: Informatikk: tekniske og naturvitenskapelige anvendelser.

Dette programmet tar ikke lenger opp nye studenter. Relevante bachelorprogrammer finner du her.

Masterprogram ved UiO: Informatikk: tekniske og naturvitenskapelige anvendelser

Dette programmet tar ikke lenger opp nye studenter. Relevante masterprogrammer finner du her.

Alder: 30

Kommer fra: Kristiansand

Relevant deltidsjobb: Gruppelærer i informatikk ved UiO

Les flere karriereintervjuer

Emneord: sommerjobb, karriere, informatikk, programmering, systemutvikler, informasjonsteknologi, IT, data Av Anna Valberg
Publisert 27. okt. 2017 09:02 - Sist endret 23. juli 2021 13:22