Den tekniske arkitekten

Asif Khan jobber som løsningsarkitekt hos Evry. Det betyr at han er den første på ballen når kundene trenger nye IT-løsninger.

Bildet kan inneholde: smil, dress skjorte, erme, halsbånd, ingeniørfag.

Asif Khan bygger den tekniske grunnmuren før alt annet kommer på plass. 

Asif er ikke utdannet løsningsarkitekt, for den utdannelsen finnes ikke. Med en mastergrad i programmering og nettverk fra UiO fikk han stillingstittelen da han startet i IT-selskapet Evry rett etter studiene.

– Det betyr at jeg sitter og designer forskjellige løsninger for kundene. Det er en type arkitektur som ikke har noe med noe med bygninger å gjøre, men teknologiske plattformer og driftsløsninger innen IT.

– Som informatikkstudent fikk jeg høre om jobber innen konsulentbransjen eller it-utvikling. Akkurat løsningsarkitekt hørte jeg ikke om før etterpå. En løsningsarkitekt utvikler ikke software eller app'er slik en programmerer gjør. Vi skisserer løsninger.

Utdannelsen hadde gitt ham det faglige grunnlaget han trenger for å gjøre jobben.

Det er Asif og kollegaene i teamet hans som er de aller første i rekka når et nytt oppdrag kommer på bordet. De plukker problemet fra hverandre, kartlegger behovet og finner en løsning. Lenge før løsningen blir gjennomført. Når de har kartlagt kommer en annen gruppe inn og setter en prislapp på løsningen, og kunden får et tilbud. Sier kunden ja starter resten av jobben, der prosjektledere og prosjektkoordinatene tar seg av leveransen.

– Vi løsningsarkitekter lager grunnmuren, og alt det andre kommer oppå den.

Et eksempel på en løsning Asif kan sitte og jobbe med er hvor mange servere kunden trenger. Det blir nødvendig om kunden for eksempel skal drive en nettside. Da fungerer serveren som en slags fysisk lagringsplass – som du kobler deg opp på hver gang du bruker nettsiden. Jo mer trafikk, jo større ytelse må serveren kunne gi. Løsningen Asif tilbyr kunden sin skal være både den mest økonomiske og effektive løsningen, og må fungere i mange år fremover.

Lærer raskt med dyktige kollegaer

– En vanlig arbeidsdag er mye selvstendig arbeid, men vi sitter i et team. Om jeg trenger hjelp er det bare å spørre. De som jobber her er flinke på forskjellige ting, så det er bare å finne den som kan det best.

Utdannelsen hadde gitt ham det faglige grunnlaget han trenger for å gjøre jobben, men å jobbe som løsningsarkitekt betydde også at Asif måtte lære seg å se oppgavene på en ny måte enn tidligere.

– Jeg husker det første prosjektet jeg fikk. De spurte: «Kan ikke du bare prøve deg på denne her?» Så begynte jeg å se på den – og skjønte veldig lite av hva som stod der.

– Jeg spurte en kollega, og han fortalte meg steg for steg hva jeg skulle gjøre. Jeg fikk noen kilder med informasjon av ham, og skrev ned et forslag til en løsning. Han gikk gjennom og kommenterte, fortalte meg hvilke endringer jeg skulle gjøre. Så var det ferdig, og jeg kunne sende det videre.

– IT er fremtiden, det er her det skjer noe. 

Derfra gikk det fort fremover for Asif. Bare et år etter at han satt og stirret på et dokument han ikke forstod, har Asif allerede fått ansvaret som testleder i et stort prosjekt: En kunde flytter flere hundre servere til et nytt datasenter, og da må alle mulige ting testes så de vet at alt fungerer som det skal. Asif lager planen for hvordan systemet skal testes på en effektiv måte, og koordinerer hele arbeidet fra start til slutt.

Han føler seg trygg i jobben, og var aldri i tvil da han ble spurt om han ville ta på seg et så stort ansvar.

– Da de spurte meg, så sa jeg bare: «Ja, det går greit.» Du blir kastet fort ut i ting her.

Tilrettelagt for selvutvikling

– En kollega av meg pleier å si at på universitetet så lærer du å lære. Det er det som har hjulpet meg mest, at jeg liker å lære og fortsatt gjør det.

Bildet kan inneholde: infrastruktur, smil, dress skjorte, erme, tjenestemannarbeider.

Helt fra han startet i jobben har fokuset til Asif vært på egenutvikling. Noe av det første som skjedde var at han satte sammen en plan for hvor han ville videre sammen med sjefen. De bestemte hva slags kompetanseheving Asif skulle tilegne seg, blant annet gjennom Evry Academy der selskapet tilbyr ulike kurs og sertifiseringer til sine ansatte. I tillegg var det å arrangere sosiale tilstelninger og drive rekruttering en del av den skreddersydde planen for Asif.

– Det du har fra UiO hjelper deg å komme inn på arbeidsmarkedet, men det skal ikke stanse der.

Tok mastergraden personlig

– Jeg husker at da jeg begynte på IT-utdanningen, det var rett etter at facebook og mobil-app'er ble en ting. Jeg ble med på en bølge der IT var fremtiden, det er her det skjer noe. Det å være med og se på den endringen er gøy.

Asif hadde egentlig ikke planer om å fortsette på master. Han skulle begynne å jobbe etter å ha avsluttet den treårige bachelorgraden. Men så fant han et prosjekt på Simula forskningslaboratorium som ga ham en helt spesiell motivasjon til å fortsette studiene.

– Vi skulle lage et produkt som skulle ut til sykehusene. Et program som skal finne kreftpolypper. På bakgrunn av familiehistorien min ble jeg veldig interessert, og derfor ble oppgaven også veldig personlig.

– Det var et stort prosjekt, og det var nyttig å bli vant til å se folk jobbe med mange forskjellige prosjekter.

Jobben gjør alt for Asif

Det kom godt med å ha erfaring fra store prosjekter, men i jobben hos et stort selskap som Evry var det likevel ikke vanskelig for Asif å komme inn i et sosialt og faglig miljø.

– Det er sju etasjer her, og jeg tror det er mer enn tusen folk som jobber akkurat i dette bygget. Jeg lurte på om det ville være vanskelig å bli kjent med folk, men det har vært veldig lett. En må bare ta initiativ.

Han lyser opp når arbeidsmiljøet blir et tema. Alle kan delta på sosiale og faglige arrangementer, så Asif og kollegene får alle muligheter til å bli kjent. Både i og etter arbeidstid.

– For eksempel tror jeg noen team drar ut jevnlig og spiser middag. Vi har volleyball, jeg spiller squash, det finnes et fotballag, en klatregruppe. Også er det lønningspils, hytteturer, brettspillkveld og bowling.

– Vi har også en gruppe der alle under 35 er medlem, Evry Young Professionals, med egne arrangementer.

Asif ramser opp de første aktivitetene han kommer på med et stort smil om munnen. Det høres ut som om de ansatte kunne hatt hele sitt sosiale liv på jobben om de ville.

– Evry legger til rette for et veldig bra arbeidsmiljø. Omtrent det eneste de ikke gjør er å kjøre deg på jobb.

Trenger flere squash-spillere

Selskapet han jobber for er et av de som jevnlig rekrutterer store mengder nyutdannede. Tipsene han har til de som lurer på om de vil prøve seg som løsningsarkitekt er å vise frem hva du kan, og å engasjere seg.

– På intervjuet så ser de ikke bare på hva slags karaktersnitt du har. De ser også på om du har vært med i frivillige organisasjoner eller hatt noen hobbyprosjekter, for eksempel. Alle har skrevet på CV'en sin at de kan kode, men å legge det ut på GitHub viser frem hvordan du jobber.

– Vi har et talentprogram hvert år, og målet er å rekruttere hundre nye hvert år. Det er bare å sende inn en søknad.

Asif ser nemlig frem til å få enda flere kollegaer å spille squash med.
 

Asif Khan

Jobb: Løsningsarkitekt hos Evry

Studieprogram: Informatikk: programmering og nettverk (bachelor og master)

Dette tilsvarer dagens studieprogram Informatikk: programmering og systemarkitektur.

Alder: 28

Bor: Oslo

Frivillige verv: Logistikkansvarlig for Salam-bladet til Muslimsk Studentsamfunn (MSS), medlem i IT-foreningen Micro

Deltidsjobb under studiene: Support-medarbeider hos Jottacloud, lagde nettsider, privatlærer i matematikk

Les flere karriereintervjuer

Av Ingvild Aabye
Publisert 21. des. 2018 14:11 - Sist endret 23. juli 2021 13:20