Gjør livet ditt mer spennende

Systemarkitekt i Telenor, Sonam Rani, mener informatikk kan gjøre en forskjell for folk.

Bilde av Sonam Rani

– Fordi jeg har studert informatikk skjønner jeg godt hvordan nettløsningene til Telenor fungerer. Denne forståelsen kan jeg bruke til for eksempel å sikre at nettet fungerer godt selv på nyttårsaften.


Som tenåring brukte hun sjelden fritiden sin på data, men Sonam Rani var likevel sikker på at hun ville studere informatikk. Hun gikk «all in» i studiene og fikk en spennende jobb som systemarkitekt i telegiganten Telenor.

– Det er mange som tror at de som er flinkest med data er dem som sitter bak skjermen 24 timer i døgnet. Men det er sjelden PC-en som er i fokus i min fritid, forteller Sonam.

I dag arbeider hun med utvikling av sms- og taleplattformer i Telenor. Da hun begynte på bachelor i matematikk og informatikk ved UiO i 2006, følte hun at hun hadde et vanskeligere utgangspunkt enn mange andre. Hun hadde alltid vært god i matte, men hadde liten erfaring med data.

– Informatikk var noe nytt og spennende for meg, og jeg bestemte meg for at jeg skulle bli god i det.

– Det var mye å sette seg inn i i begynnelsen, men jeg merket likevel tidlig at jeg likte informatikkfagene bedre enn mattefagene. Informatikk var noe nytt og spennende for meg, og jeg bestemte meg for at jeg skulle bli god i det.

Sonam styrte aldri unna de vanskeligste fagene, og sitter igjen med en bred kompetanse innen informatikk. Hun er takknemlig for alle mulighetene hun fikk gjennom studietiden.

– På UiO kan du bygge opp utdanningen slik at du kan styre deg inn mot det du ønsker å jobbe med i fremtiden. Jeg bruker mye av det jeg lærte på bachelor- og mastergrad i jobben. Kunnskapen min om for eksempel nettverkskommunikasjon og programmering får jeg bruk for i stort sett alt jeg gjør.

Lærer stadig nye ting

Som systemarkitekt har Sonam en utfordrende og variert hverdag. Hun jobber ikke direkte med programmering, men planlegger oppbygningen av Telenors kjernenett, og ser på hvordan ting kan gjøres bedre.

– Fordi jeg har studert informatikk skjønner jeg godt hvordan nettløsningene til Telenor fungerer. Denne forståelsen kan jeg bruke til for eksempel å sikre at nettet fungerer godt selv på nyttårsaften og under store arrangementer.

– Jeg bruker også mye tid på å tilegne meg ny kunnskap; noe av det viktigste jeg lærte på studiene var «google it». I jobben min i Telenor har jeg erfart at hvis man hele tiden jobber for å lære nye ting og tar initiativ, vil man få mange spennende muligheter.

Det er blant annet den stadige teknologiske utviklingen som gjorde at Sonam hadde lyst til å studere informatikk. Hun så selv hvordan man gikk fra CD-spiller, til MP3-spiller til musikk-streaming, og ønsket å være en del av denne prosessen.

– I jobben min i Telenor har jeg erfart at hvis man hele tiden jobber for å lære nye ting og tar initiativ, vil man få mange spennende muligheter.

– Jeg tenkte på alle de morsomme tingene man kan lage, og følte at «dette er fremtiden». Jeg ville jobbe med noe som kunne gjøre en forskjell, og det kan man med utdanning innen informatikk.  

– Via jobben i Telenor er jeg med på å muliggjøre nye opplevelser for det norske folket og kan bidra til å gjøre folks hverdag mer spennende. At jeg kan være med på å levere gode tekniske løsninger både i Norge og i resten av verden betyr mye for meg.

– Skilte seg ut i massen

Sonam sin utdanningsbakgrunn er svært attraktiv for Telenor, forteller sjefen hennes, Baard Albert Folstad.

– Telekommunikasjon kommer til å endre seg mye i fremtiden, spesielt når det gjelder produksjon av tjenester. At Sonam jobbet med akkurat dette temaet i mastergraden sin gjorde henne godt rustet til å ta fatt på jobben hun nå har i Telenor.  

Folstad mener at man kan komme langt både med generelle og spesialiserte utdanninger, men at det i Sonams tilfelle var en stor fordel at hun hadde en spisset utdanning.

– Sonam skilte seg ut fra en ganske stor søkermasse blant annet fordi hun var relativt spesialisert til oppgaven og hadde relevant arbeidserfaring. Jeg kan helt klart tenke meg å ansette folk med lignende bakgrunn igjen.

Sonam Rani

Yrke: Systemarkitekt i Telenor

Relevante bachelorprogram ved UiO:
Matematikk med informatikk
Informatikk: programmering og systemarkitektur

Masterprogram ved UiO: Informatikk: programmering og nettverk

Alder: 27

Kommer fra: Oslo

Bor i: Oslo

Relevant jobb ved siden av studiene: Gruppelærer ved UiO

Frivillige verv: Medlem i fagutvalget for informatikk

Les flere karriereintervjuer

Emneord: karriereintervju, karriere, matematikk, informatikk, teknologi, programmering, nettverk, systemarkitekt, it Av Inger Kristine Volden
Publisert 2. mai 2016 15:40 - Sist endret 23. juli 2021 13:24