– Når du har lyst til å bruke teknologien, har jeg gjort en bra jobb

Lana Vu jobber med å dra samfunnet inn i den nye digitale hverdagen. Som systemutvikler hos Knowit får hun bruk for en god forståelse for andre menneskers behov, og vet at flere hoder tenker best i fellesskap.

Systemutvikler i Knowit Lana Vu gjør hverdagen din enklere med brukervennlig teknologi. Foto: Ingvild Aabye/UiO

– Digitaliseringen går veldig fort fremover. Noen vil at det skal være en app for alt – bare for å åpne garasjeporten for eksempel. Ingen nøkler, du har bare en app som du trykker på.

Vi lever i en tid der vi omtrent ikke legger merke til alt som blir digitalisert rundt oss. Nye apper og digitale produkter blir raskt en helt naturlig del av hverdagen. En av de som står midt i denne utviklingen er Lana Vu. I jobben som systemutvikler hos Knowit lager hun løsningene som gjør at ny teknologi sys så sømløst som mulig inn i den nye digitale hverdagen og fremtiden.

Bruker teknologien med glede

– Det at folk har lyst til å bruke en nettside eller app, og at den gjør hverdagen enklere synes jeg er verdifullt. Jeg synes det er veldig gøy å skape verdi for kundene våre, og gjøre noe nyttig for samfunnet samtidig.

Lana drar frem Ruter-appene, ‘Ruter reise’ og ‘Ruter billett’ som Knowit er med på å lage, som eksempler på hvordan digitale løsninger raskt blir den nye normalen.

– Det er kanskje slike ting en ikke tenker over. Nå har vi jo allerede den appen klar til bruk, men det er lagt ned mye arbeid i faktisk å få det til.

– Brukeropplevelsen er ikke bare det som skjer når du trykker på en knapp. Det er også alt arbeidet som ligger bak. Det som blir bedre utenfor systemet vi designer er også viktig. For eksempel at du slipper å gå til en billettautomat for å fylle på reisepenger.

Fra design til kode

– Jeg jobber som systemutvikler i et selskap som har fokus på brukersentrert design og utvikling av gode IT-systemer. Først og fremst utvikler jeg nettsider.

Lanas jobb kommer etter at designerne har gjort forarbeidet og har skissert opp hvordan en nettside skal se ut. Designet skal implementeres kode-messig, og det er her utvikling kommer inn.

Lana har først og fremst jobbet med det som kalles backend. Backend blir på en måte det store monsteret av informasjon som ligger bak den pene fasaden du ser hver gang du klikker deg inn på en nettside. Fasaden kalles frontend, en visuelt behagelig fremstilling av data. Men for at fasaden skal kunne fungere må det skje mye i bakgrunnen, og det er dette Lana jobber med. Det du ikke kan se. For eksempel det som handler om å hente frem informasjon fra en database hver gang du klikker på en ny knapp.

Sjekker om det funker

– I de største prosjektene har vi en tydelig metodikk der vi først deler opp designskissene i mange ulike oppgaver. Vi utviklere ser på funksjonen til de ulike detaljene i designet. Så setter vi oss ned hver for oss og koder hver vår bit. Til slutt sender vi resultatet til design-gruppa og spør dem om det passer med hva kunden ønsket seg.

– Designet på sin side blir bestemt på bakgrunn av behovet brukerne av nettsiden har. Det finner vi ut ved å la brukere teste nettsider, gjennom å arrangere workshops for brukerne og ved å observere hvordan folk bruker nettsiden. Det gir oss innsikt i hva som får deg til å bruke nettsiden og hvorfor du kommer tilbake.

Flere hoder tenker best

En spesielt verdifull erfaring Lana har fra studietiden er deltidsjobben på apotek.

– Jeg lærte mye om å forstå kunden.

– Det kan være lett å tenke at noen av kundene er litt vanskelige, og da må du klare å se verden fra deres synsvinkel. I denne jobben er det også bra å tenke slik. Det er jo ikke de som bruker nettsiden du har laget som er dumme; kanskje produktet eller designet er litt dårlig? Jeg må se det fra kundens og brukernes perspektiv. Derfor er det viktig å forstå målgrupper og deres behov.

– Jeg synes fortsatt det er få kvinner som er med på den teknologiske utviklingen. Konsekvensen er at det ikke er nok kvinneperspektiv på hvordan ting utvikles.

For å møte et samfunn fullt av enormt mange ulike brukere og behov, trenger IT-selskaper ifølge Lana et stort mangfold blant de ansatte, nettopp for å få inn flere perspektiver. Da kan de velge ut de aller beste løsningene.

– Ulike folk bruker teknologien på ulike måter, og det tar vi høyde for.

Nyttig med ulike erfaringer

– Jeg tok et veldig kult emne på UiO i 'open source'-utvikling. Vi fikk i oppgave å forbedre en app for kvinner som ikke har tilgang på et moderne helsevesen, slik at det skulle være enklere å følge opp et svangerskap der de ikke fikk utført legesjekker like hyppig. Dette er et eksempel på at det er viktig å ha mange ulike folk med på å lage et produkt, fordi her kan det være verdifullt å ha innsikten til en kvinne, som kanskje forstår behovet til målgruppen bedre enn en mann i dette eksempelet.

– For å jobbe et sted som Knowit må du virkelig synes det er gøy å jobbe med andre.

– Jeg synes fortsatt det er få kvinner som er med på den teknologiske utviklingen. Konsekvensen er at det ikke er nok kvinneperspektiv på hvordan ting utvikles.

Fokus på faglig utvikling

– De som studerer informatikk nå er alle mulige folk. For å jobbe et sted som Knowit må du virkelig synes det er gøy å jobbe med andre.

Vanligvis er IT-konsulenter ansatt i et konsulentfirma og lånes ut til en kunde de sitter hos til daglig. Hos Knowit har Lana en litt uvanlig blanding. For i tillegg til å sitte ute hos en kunde har hun også mye tid i kontorlokalene til Knowit.

– Jeg har mye frihet, og er med på å bestemme mye av arbeidsdagen selv. Om jeg finner noe jeg synes det er spennende å lære mer om kan jeg bruke noe av arbeidstiden på det. I Knowit fokuserer de veldig på fag, og at det er viktig at folk synes det er gøy å lære.

Fikk voksenjobb etter sommerjobb

Etter å ha hatt sommerjobb i Knowit under studiene gikk Lana rett ut i jobb da mastergraden var levert. Temaet for mastergraden var blant annet skjemaløse databaser, noe ganske annet enn det hun jobber med nå. Læringskurven ble bratt i begynnelsen.

– Det er visst mange som føler at de ikke kan noen ting når de begynner å jobbe, fordi det er veldig annerledes enn å studere. Men etter så mange år med studier har du lært å google. Du har lært teknikker for å finne det du leter etter, og du har grunnlaget for å kode. Logikken er den samme, den endrer seg ikke. Syntaksen endrer seg, og det kan du slå opp.

Snakk med erfarne IT-folk om muligheter

Å lære nye ting, bygge opp erfaring og kompetanse er viktig for en karriere innen IT. Samtidig er mulighetene svært gode dersom du vurderer IT, uansett hvilken erfaring du har fra før. Lana sitt tips er å bygge nettverk allerede i studietiden, for eksempel ved å sende en melding til noen som jobber med noe spennende på LinkedIn.

– Det kommer ikke til å bli noe mindre fokus på teknologi i fremtiden, så hvis du er fremtidsrettet så er absolutt informatikk det du bør studere. Du trenger bare å være motivert til å bruke hodet mye og utvikle kule ting.
 

Lana Vu

Jobb: Systemutvikler hos Knowit

Studieprogram: Informatikk: programmering og nettverk

Alder: 25

Fra: Sandvika

Bor: Lillestrøm

Verv under studiene: Styreleder i studentforeningen Verdande

Jobb ved siden av studiene: Gruppelærer i to database-emner på bachelor-nivå (UiO), lærer på Sommerskolen i Oslo, jobbet på apotek

Les flere karriereintervjuer

Av Ingvild Aabye
Publisert 18. jan. 2019 12:20 - Sist endret 8. juli 2021 12:58