Vant 100 000 og sommerjobb 

Informatikkstudenten Sharanan gikk til topps i årets DNB Digital Challenge. I tillegg til pengepremie fikk han tilbud om en sommerjobb, der han har drevet med maskinlæring og tekstanalyse i finansdokumenter.

Sharanan står på toppen av DNB-bygget i Barcode med utsikt over fjorden og Lambda

Vant hackaton: – Det å kunne programmere gjør at du kan lage så utrolig mye. Det er kun kreativiteten som setter grenser.

Foto: Martine Ruud / UiO

Langs Barcode i Oslo finner vi bygninger som strekker seg høyt over byens gater. DNB huserer i ikke mindre enn tre av disse bygningene. Vi møter Sharanan i DNB sitt hovedbygg, hvor vi først må registrere oss i resepsjonen før vi får lov til å komme inn på kontoret til Sharanan i et annet bygg. Her sitter han i sommer og er så heldig at han får lønn for å drive med det han liker aller best – nemlig programmering. 
– I sommer jobber jeg med å samle inn tekstdata og gjør tekstanalyse på finansdokumenter. Det bruker jeg programmering for å få til, sier Sharanan.  

Digital Challenge ga sommerjobb

Sharanan kommer fra Bærum i Akershus, og studerer til daglig informatikk ved Universitetet i Oslo. Til høsten leverer han sin master i programmering og nettverk, hvor fokuset har vært på maskinlæring. Programmeringskunnskapene han har tilegnet seg etter snart fem år på universitetet har kommet godt med, og i mars i år deltok Sharanan og tre medstudenter på DNB Digital Challenge, et Hackathon arrangert av DNB. Hva er det, lurer kanskje du på? DNB Digital Challenge er et årlig Hackathon-initiativ fra DNB hvor studenter kan melde seg på, og lage en slags prototype av et produkt i løpet av en konkurranse som går over to dager.

Bildet kan inneholde: klær, jeans, fottøy, bukse, sko.
IFI-studentene gikk til topps i årets DNB hackaton. Foto: Stig B. Fiksdal/DNB

Under årets DNB Digital Challenge var konkurransen tøff, og Sharanan og hans medstudenter måtte tenke kreativt om de skulle gå helt til topps. De kom derfor på en løsning som skal akselerere innovasjon. De så at i dagens marked så er de nye, mindre og innovative bedriftene eller gründerne (også kalt start-ups) nødt til å navigere seg gjennom en jungel av bank API-er. En API er et grensesnitt i en programvare som gjør at spesifikke deler av denne kan aktiveres fra en annen programvare. For Sharanan og gjengen var det tydelig at slikt arbeid er både tid- og kostnadskrevende for bedriftene, men oppdaget at med kreativ programmering kan det gjøres enklere. De vant konkurransen, noe som ga dem 100 000 kroner på deling, men kanskje enda viktigere –  tilbud om sommerjobb i DNB. 

Ifølge juryformann og konserndirektør for IT i DNB Alf B. Otterstad falt valget til slutt på laget fra UiO fordi løsning deres var riktig for DNB sett i lys av bankens strategiske retning.  

– Teknologiutnyttelsen og tenkningen deres rundt dette var også god. I tillegg mener vi at løsningen har kommersielt potensial og vil være til stor nytte for brukerne, sa Otterstad da de kåret vinneren i mars i år.  

– Lær deg Python

Takket være programmeringskunnskapene Sharanan etterhvert har tilegnet seg er han i dag godt egnet for morgendagens arbeidsmarked, og ikke minst er han godt skodd for sommerjobben i DNB. Men programmering har ikke alltid vært en del av Sharanans hverdag.  

– Jeg fikk øynene opp for programmering først da jeg begynte på studiet. Jeg hadde ingen kunnskaper om programmering fra før av, men en kompis på videregående viste meg en dag hva man kan få til med programmering, som det å lage nettsider. Der og da bestemte jeg meg for å søke meg inn på informatikk ved UiO, forteller Sharanan.  

– Det å kunne programmere gjør at du kan lage så utrolig mye. Det er kun kreativiteten som setter grenser.  

På studiet har Sharanan i løpet av de siste fem årene vært innom mange ulike programmeringsspråk. Ved Universitetet i Oslo er det slik at de fleste realfagsprogrammene har et innføringsfag i språket Python, og det er Sharanan glad for. Det er nemlig Python han har brukt i sommer og han har et godt råd å komme med:   

– Lær deg Python godt. Ikke nødvendigvis kun Python-språket, men det er viktig å eksponere seg for mange ulike språk, for eksempel Java som er brukt mye hos bedrifter. Da stiller du ganske sterkt på arbeidsmarkedet, tror jeg.

Sharanan ser til høyre - ser lur ut. Bilde tatt på kontoret.
Fra studiet setter Sharanan pris på at han har blitt en racer på problemløsning. Foto: Martine Ruud/ UiO

– Det er forresten Python jeg har likt best av alle språkene jeg har vært borti, legger han kjapt til.

– Hva har du fått bruk for i sommerjobben av det du har lært på studiet, annet enn programmeringskunnskapene?  

– Problemløsing. Koding er litt mer at du har funnet en løsning på problemet, nå trenger du bare å implementer idéen. Men selve logikken og sekvensen i hvordan du løser problemet er nok det jeg har tatt med meg fra studiet, fordi det er mange ulike måter å løse problemet på.  

– Søk sommerjobb nå!

Sharanans arbeidspult er plassert i Vipps' gamle lokaler, og han gir oss en guidet tur. Teknologiavdelingen han sitter I likner akkurat på det man ser på film, med flere dataskjermer enn det er mennesker. Men lunsjrommet er ikke som et vanlig pauserom, og han tar oss med til takterrassen med utsikt utover Oslofjorden som på solfylte dager gjerne brukes som lunsjrom. Han gir samtidig gladelig noen tips til studenter som vil ha relevant sommerjobb neste år:

bilde tatt ovenfra i trappa. vi ser ned på Sharanan
– Søk sommerjobb lenge før jul. Mange har allerede nå lyst ut  sommerjobber for 2020, tipser Sharanan.  Foto: Martine Ruud/ UiO

– Begynn å søke sommerjobb lenge før jul. Det er mange som allerede nå har utlyst sommerjobber for sommeren 2020.  

Vil du skille deg ut i jobbsøkerbunken har Sharanan enda et tips.  

– Jeg er veldig fan av å skaffe seg praktisk erfaring så tidlig som mulig. Du kan for eksempel ha hobbyprosjekter ved siden av studiet du kan vise til når du søker jobb. Lag deg en slags portefølje som du sender med når du søker jobb. Da viser du at du er interessert og engasjert i faget, og overordnet viser du at du er ivrig og frempå. Da tror jeg du ligger et godt steg foran de andre, sier Sharanan.

Ofrer gjerne sommeren for læring

Sharanan viser oss DNB sine ulike avdelinger som børsavdelingen og de store kantineområdene med mat for enhver smak. Samtidig forteller han litt mer om sommerjobben i DNB.  

– Jeg har ikke noe imot å bruke sommeren på jobb, for jeg lærer så utrolig mye. Jeg plukker opp nye ting hele tiden.  

– Hva har vært det mest krevende med sommerjobben? 

– Å sette seg inn i prosjektene og forstå hva man skal gjøre. Men hvis du står fast eller lurer på noe, er det bare å spørre noen av de andre ansatte. Det er flere faste ansatte som har jobbet med dette ganske lenge som står klar til å hjelpe deg.  

– Her trengs alt fra business til informatikk og kybernetikk. Det synes jeg er ganske kult, for da blir det en tverrfaglig arbeidsplass.  

Vi kommer til dagens siste utsiktsplass på toppen av DNB-bygget og vi runder av med å høre om Sharanan ikke hadde noen forventninger til sommerjobben.  

– Nei, jeg hadde ingen store forventninger. Jeg var mer spent på hvordan det ville være å jobbe med teknologi i DNB siden det er en veldig tradisjonell bank. Man skulle jo tro at å jobbe i bank bare er for økonomer, men her trengs alt fra business til informatikk og kybernetikk. Det synes jeg er ganske kult, for da blir det en tverrfaglig arbeidsplass.  

– Og så har jeg merket meg at det å studere programmering er veldig godt timet med dagens samfunn. Det er så mange endringer i dag at vi trenger folk med en teknisk bakgrunn. Tar man programmeringsfag så tror jeg man står ganske sterkt i arbeidsmarkedet, runder Sharanan av, på det som i et lite øyeblikk kan føles som toppen av Oslo.
 

Sharanan Kulam

Sommerjobb: Summer intern i DNB

Bachelor ved UiO: Informatikk: programmering og nettverk
Studieprogrammet er erstattet av Informatikk: programmering og systemarkitektur.

Masterprogram ved UiO: Informatikk: programmering og nettverk
Studieprogrammet er erstattet av Informatikk: programmering og systemarkitektur.

Alder: 24 år

Kommer fra: Bærum

Relevant deltidsjobb: Gruppelærer ved Universitetet i Oslo, forskningsassistent hos Norges Bank, sommerjobb hos Itera og kundesupport hos Telenor

Les flere studentintervjuer

Av Martine Ruud
Publisert 7. aug. 2019 14:00 - Sist endret 8. juli 2021 12:53