– Tidlig kontakt med industrien er viktig

Vegard Lillevoll tar en master i robotikk, og har sommerjobb hos Kongsberg Defence and Aerospace på Kjeller.

Bilde av Vegard Lillevoll

Vegard Lillevoll (23) har sommerjobb hos Kongsberg-gruppen, og skal også skrive masteroppgave for teknologibedriften. Foto: Anna Valberg/ UiO


Kongsberg Defence and Aerospace er en teknologibedrift som lager produkter for forsvar og romfart. Forsvarsindustrien er sterk innen innovasjon, og norsk teknologi er et viktig eksportprodukt. Kongsberg-gruppen er på topp 10-listen over IT-studentenes drømmearbeidsplass. Den som vil inn her, kan ha en stor fordel av å skaffe seg sommerjobb hos teknologigiganten. I år søkte over 2 000 studenter om 150 sommerjobber i konsernet.

Vegard Lillevoll har fått en av de attraktive sommerjobbene. Han er ikke med på det løpende Local Hawk-prosjektet, men jobber som støtte for en gruppe utviklere og ingeniører som lager FPGA-løsninger og programmerbare kretser. Han sitter og programmerer, oppdaterer kode, og er innom utviklergruppa for å drøfte videre arbeid. Arbeidet er ikke så håndfast, men gruppa han støtter, jobber litt nærmere hardware og elektronikk. De har også laboratorier hvor de har robotaktige maskiner med bevegelige deler.

Skriver masteroppgave for Kongsberg-gruppen

Vegard synes ikke det er noe problem å reise 2,5 mil for å komme til sommerjobben. – Kollektivtrafikken fungerer finfint, sier han. Foto: Anna Valberg/ UiO

Sommerjobben fikk Vegard fordi han allerede har ei tå innafor døra. Han skal nemlig skrive masteroppgave for bedriften.  Gjennom forskergruppa i robotikk ved Institutt for informatikk på UiO kom han i kontakt med en utvikler i Kongsberg-gruppen som hadde en idé han gjerne ville ha realisert.

– Som student vet jeg ikke helt hva industrien ønsker seg. Da er det en fordel å kunne skrive masteroppgave for en bedrift. De vet hva de trenger, og jeg får en fot innafor.

Lager ting som må utvikle seg selv

Å snakke om masteroppgaven engasjerer Vegard.

– Jeg jobber med genetisk programmering, en metode som tar utgangspunkt i biologisk evolusjon. Det jeg skal gjøre, er å finne den beste veien fra punkt A til punkt B. Denne veien like godt kan gå gjennom lufta. Da er det forferdelig mange mulige løyper, forklarer han.

– Jeg bruker et tilfeldig utvalg til å generere forskjellige baner, og så foredler jeg de beste banene i stadig nye generasjoner. Å bruke genetiske algoritmer kan være lurt når vi ser på store løsningsrom, som jeg gjør her. Dessuten kommer simuleringene mine med forslag et menneske aldri ville tenkt på.

Ordliste

FPGA: En FPGA er en samling logikk-elementer man ved bruk av kode kan sette sammen slik man vil. Dette gir et fleksibelt og billig alternativ til å lage spesialhardware, samt muligheter for prototyping.

Programmerbare kretser refererer i denne sammenhengen til FPGA.

Genetisk programmering: En metode inspirert av biologisk evolusjon, der maskiner kan programmere seg selv gjennom prøving og feiling. Teknikken brukes for eksempel til programmering av kunstig intelligens i roboter og datamaskiner, og for å finne mønstre i store datamengder.

Kurs og muligheter

Kurs i genetisk programmering som tilbys ved UiO:

Biologically inspired computing
 

Masteroppgaver:
Ledige masteroppgaver informatikkstudenter kan velge

Metoden brukes for eksempel innen enkelte spill der du skal utvikle en bil for et spesielt terreng. Algoritmene bidrar til at du får biler ingen mennesker ville komme på. De blir lite intuitive, har for eksempel flere hjul enn vanlige biler, og ser ganske snåle ut. Robotikkforskerne på IFI jobber likeledes med å lage roboter som må lære seg å gå på best mulig måte.

– Metoden gir helt andre løsninger enn de du ville fått ut fra eget hode. Men de funker, og dét er poenget.

Masteroppgaven er i utgangspunktet uavhengig av applikasjon, men idéen har nok sitt utspring i en Kongsbergprodusert sjømålsmissil.

– Det betyr ikke at det nødvendigvis vil bli benyttet der, men hvis systemet viser seg å ha stort potensiale er det en mulighet, sier Vegard. Han ser for seg en rekke sivile anvendelser:

– Det kan bli aktuelt å bruke applikasjonen overalt hvor man trenger en form for navigering og der fartøyet er stort nok til å ha slik spesialhardware i seg. Spesielt nyttig vil det kunne være for forhold som endrer seg raskt, som for eksempel vær. Jeg kan se for meg bruksområder i for eksempel fly, bakkekjøretøy eller undervannskjøretøy. Kanskje også kart-apper eller GPS-er kan ha nytte av å kunne snakke med en server som kan regne ut veier raskt. Her er det mye å ta av!

Teknologimiljøet på Kjeller

Som masterstudent på Kongsberg-Gruppen blir Vegard en del av miljøet på Kjeller. Han får egen kontorplass, og en ekstern veileder.

– Det er viktig med industrikontakt i studiene med tanke på jobbmuligheter senere.

Vegard kommer fra Bodø, og har tatt hele utdanningen sin ved UiO. Han framhever det gode studentmiljøet, og synes det er lett å få nye venner gjennom foreningsarbeid.

– Oslo har mye å by på. Og det er et veldig godt tilbud for kollektivtrafikk. Selv nå når jeg jobber et stykke utenfor byen er det helt uproblematisk å komme seg ut til Kjeller, 25 kilometer unna.

Vegard Lillevoll

Sommerjobb: Sommerstudent hos Kongsberg Defence and Aerospace på Kjeller

Alder: 23

Bachelorprogram ved UiO: Informatikk: nanoelektronikk og robotikk

Denne linja tar ikke lenger opp studenter, men du finner et tilsvarende tilbud innunder bachelorprogrammet Informatikk: Robotikk og intelligente systemer.

Masterprogram ved UiO: Informatikk: nanoelektronikk og robotikk

Kommer fra: Bodø

Frivillige verv:

  • En rekke verv i Cybernetisk Selskab (studentforeningen ved Institutt for informatikk, UiO)
  • Koordinator/leder for Campus TG, som er prosjektet der UiO besøker The Gathering med foredrag og stand, drevet av frivillige

Les flere karriereintervjuer

Emneord: industri, sommerjobb, studierelevans, jobb, arbeidsliv, Studentliv Av Anna Valberg
Publisert 27. okt. 2017 09:02 - Sist endret 19. juli 2021 15:38