Gründer med egen sosial app

Mari Lindeng Larsen hadde fått tilbud om jobb etter studiene, men valgte heller å satse på sin egen idé. Det har hun ikke angret på.

Bilde av gründeren Mari Lindeng Larsen

- Jeg kan alltids ta en annen jobb senere, sier gründeren Mari Lindeng Larsen, som nå satser på egen app-ide.

- Jeg var veldig usikker på hva jeg skulle studere, men jeg har alltid syntes datamaskiner er spennende. Derfor endte jeg med å studere informatikk. Etter at jeg var kommet over den første kneika med å lære meg programmering tenkte jeg bare at dette er veldig kult, sier Mari.

Vi møtes i lokalene til Startuplab i Forskningsparken, der hun har kontorplass sammen med mange andre gründere. Startuplab gir et fellesskap og forskjellige former for støtte til nye firmaer som jobber med teknologi. Det at Mari endte opp her var også ganske tilfeldig.

- Vi fikk reise tre måneder til Bangkok for å videreutvikle ideen. 

Kort vei fra idè til virkelighet

- Victoria, en venninne av meg, gikk på Gründerskolen. Jeg besøkte henne i Singapore i fjor, og der ble jeg med på å brainstorme en idé til et prosjekt som hun skulle presentere i klassen. Professoren likte ideen kjempegodt, og det endte med at vi fikk reise tre måneder til Bangkok for å utvikle den videre. Vi bestemte oss for å satse på dette, så vi har jobbet videre med appen siden. Hvis det ikke fungerer kan jeg alltids ta en vanlig jobb senere.

- Youin skal gjøre det enklere å planlegge sosiale ting mer spontant. 

Appen Mari snakker om heter Youin, som i «Are you in?».

- Youin skal gjøre det enklere å planlegge sosiale ting mer spontant, kan du si. Du har en stor knapp du kan trykke på for å vise lokasjonen din, altså hvor du er, og at du har lyst til å finne på noe. Så ser vennene dine dette og kan kontakte deg hvis de er i nærheten, sier Mari.

Ble god til å programmere

For å lage en app må du kunne programmere, noe som er en sentral del av informatikkstudiet. Mari synes utdannelsen forberedte henne godt på den tekniske delen av jobben. Hun utvikler appen til iPhone og Android, i tillegg til å lage nettsidene.

- Vi laget appen først til iPhone. Jeg hadde aldri gjort det før, men var vant med programmering fra studiene, og jeg jobber jo med det hver dag nå.

- Det er et stort behov for programmerere i startup-firmaer

- Selv om programmering egentlig er det jeg liker best, går jobben ut på mye annet også. Blant annet må vi videreutvikle ideen, snakke med kunder og drive med brukertesting. Det å teste var skikkelig utfordrende. Tenkte først at «alle skjønner det jo, det er bare én knapp,» men så enkelt var det ikke! sier Mari.

Ansatte egen designer

Brukertesting er tett knyttet opp mot design, og det er Mari glad hun slipper å ta seg av.

- Jeg er absolutt ingen designer. I starten var vi bare to som jobbet med dette, men vi har fått med en designer også, og vi jobber veldig bra sammen. Noe av det aller viktigste når man jobber slik er at teamet fungerer. Vi må for eksempel være tydelige på hvem som skal gjøre hva.

Snart skal alle tre dra til Silicon Valley for å promotere ideen deres. Da må de jobbe mye med å legge frem et tydelig budskap på kort tid. De vet fortsatt ikke om ideen har potensiale til å slå gjennom, men forhåpentligvis kommer det nyttige tilbakemeldinger som hjelper i arbeidet videre. Teknisk kompetanse er veldig viktig også her, og Mari mener det er et stort behov for programmerere i startup-firmaer generelt.

- Mange har en idé og starter arbeidet uten å kunne utvikle noe produkt selv. Når vi skal selge inn konseptet vårt har vi faktisk et produkt og kan svare på tekniske spørsmål, og det er alfa og omega for resultatet, mener Mari.

Må selge seg inn

Mari understreker at det er veldig viktig å kunne presentere ideen sin på en god måte hvis man vil lykkes som gründer. Det er nok ikke nødvendig for alle programmerere, men evne til å samarbeide er helt sentralt.

-  For å passe til programmering bør du være logisk anlagt og nøyaktig. Skulle vi hatt inn noen flere på teamet måtte de selvfølgelig vært flinke, men det aller viktigste at man kan samarbeide. For at det skal fungere trenger vi at alle drar i samme retning, sier Mari.

Til slutt mener hun at alle mulige slags mennesker studerer informatikk, og man trenger absolutt ikke tilbringe fritiden foran datamaskinen.

- Jeg liker å være ute, trene og er opptatt av sport. For litt siden ble jeg overtalt til å prøve samlekortspillet Magic, men det var helt klart ikke noe for meg. Dataspill har jeg heller aldri vært interessert i, så jeg er vel litt sånn «nerd som ikke er nerd». Ellers henger jeg fortsatt på studentkafeen vår Escape, der jeg blant annet jobbet frivillig i baren mens jeg var student, avslutter Mari.

Av Andreas Færøvig Olsen
Publisert 10. nov. 2016 10:10 - Sist endret 30. mars 2020 10:01