Bygger søkesystemer for næringslivet

Se for deg at du måtte bla gjennom hele Wikipedia hver gang du lurte på noe. Murhaf jobber med søketeknologi, og lager gode systemer for å finne fram til riktig informasjon.

Bildet kan inneholde: panne, briller, yttertøy, visjon omsorg, smil.

Jeg er konsulent. Vanligvis er jeg i tjeneste i selskaper som ikke har søkespesialister. Store bedrifter har gjerne store datakilder med informasjon, men å finne den kan være vanskelig uten gode systemer.

For eksempel kan jeg hjelpe et selskap med å lage bedre søk for å finne informasjon internt i organisasjonens datasystem. Det første jeg gjør er å sortere filene. Jeg «tagger» filene med relevant informasjon, som for eksempel hvem som har skrevet den eller hva slags prosjekt den tilhører. Problemet er ofte at man setter inn et ord for å beskrive en fil, og når man skal søke det opp bruker man et synonym. Slik informasjon er ikke alltid i filene, derfor må de behandles før de kan søkes opp.På den andre siden har du brukeren som vil finne filene.

Akkurat nå jobber jeg med å gjøre søkene bedre på brukersiden. Noen ganger vet ikke brukeren hva som er det beste nøkkelordet eller søkeordet for det hun eller han søker på. Da kan det for eksempel være nyttig å finne ut hvem som kan noe om temaet. Det vil si at vi kan linke søkeord med eksperter innenfor bedriften. Egentlig gjør vi søket lettere ved å tilgjengeliggjøre informasjon.
 

Sparer tid

Det hadde vært tungvint å bla gjennom hele Wikipedia når du lurer på noe. Slik er det for mange store selskaper. I en bedrift er det viktig å finne riktig informasjon raskt og effektivt. Slik kan du frigjøre tid du kan bruke til andre ting. Ikke minst er det viktig at riktig informasjon er tilgjengelig for de riktige menneskene.

Uten søkeord eller søkehjelp ville du måtte lete gjennom alle dokumentene for å finne informasjonen du vil ha. Sett at man har tusen ansatte fordelt i ulike land. Ti av dem jobber på et konfidensielt prosjekt. Da er det viktig at disse ti får tilgang til all informasjonen de trenger, men at de nihundre og nitti andre ikke får det. Dette er min jobb. I en verden med så mye data er det umulig å leve uten søk og søkemotorer som sorterer ut informasjonen du er ute etter.

Gode utfordringer

Jeg synes jeg har en utfordrende jobb. Oppgavene er ikke rett fram å løse, og det liker jeg. Noe av det som er interessant med søketeknologi er at folk flest tar den for gitt, selv om den ikke kommer av seg selv. Mange tenker ikke over hvor viktig den er. Det er ganske mye fleksibilitet i jobben min. Hvis jeg ønsker å jobbe med spesifikke programmer så kan jeg det i stor grad. Hvis jeg for eksempel liker programmeringsspråket Java kan jeg bruke det og bli bedre på det.

Det er viktig å utvikle seg selv hele tiden. Som nyutdannet blir du eksponert for veldig mange nye oppgaver og prosjekter. Du blir hele tiden utfordret og lærer nye ting. Dessuten er det et veldig hyggelig miljø her. Comperio er et multinasjonalt selskap og to ganger i året samles alle ansatte. I fjor fikk vi for eksempel dra til Nice.
 

Murhaf Fares

Jobb: Søkespesialist i Comperio

Bachelor: Tok bachelor i programmering i Syria

Master: Språk og kommunikasjon

Les flere karriereintervjuer

Av Elina Melteig
Publisert 10. nov. 2016 10:08 - Sist endret 19. juli 2021 15:42