Ronny bygger solcellefabrikk

Solstrøm vokser med 40 % årlig i verden i dag, og jeg synes det er utrolig spennende å være med på dette industrieventyret i Norge, sier Ronny Glöckner. Han er med på å bygge Elkem Solars nye silisiumfabrikk i Kristiansand.

Hvorfor studerte du materialvitenskap?
Fordi jeg syntes det var interessant - rett og slett. Jeg tenkte opprinelig på biologi, men syntes den grunnleggende forståelsen var vanskeligere å få tak i her.

Hva jobber du med nå?
Nå jobber jeg som avdelingsleder for- og forsker i en forskningsgruppe i Elkem Solar. Her jobber jeg med forskning og utvikling av Elkem Solars prosess for å produsere silisium av solcellekvalitet.

Hva synes du er det viktigste i jobben din?
Det aller viktigste for meg er at jeg føler at jeg bidrar til en fornybar framtid. Solstrøm vokser med 40 % årlig i verden i dag og jeg synes det er utrolig spennende å være med på dette industrieventyret i Norge. På et mer jordnært plan er det viktigste i jobben å vise engasjement og dyktighet. Elkem Solars verdier er: nøyaktighet, pionerånd, lagspill og glød. Dette oppsummerer egentlig ganske godt hva som er viktig for oss. Følelsen av å være pioner er nok ganske viktig for meg. Selv om Norge ikke har noe eget marked for solceller (ennå), har vi altså klart å bli verdensledende på dette området - med REC, NorSun og Elkem Solar. Dette samtidig som annen norsk metallindustri legges ned fordi land som Kina og Brasil utkonkurrerer oss på billig arbeidskraft og energipriser. Spesialisering og avanserte materialer gir håp for norsk metallindustri i framtiden.

En av de viktigste driverne for meg er selvfølgelig miljøet globalt. Fornybar energi som for eksempel solstrøm vil bli en av de store (kanskje den største) energikildene i framtiden. For Elkem Solars solceller tar det kun 10-15 måneder før den CO2 som ble brukt for å lage cellene er vunnet tilbake. Deretter står cellene og lager CO2-fri energi i 25 - 30 år uten vesentlig degradering. I mitt arbeid hos Elkem Solar føler jeg at jeg bidrar til å skape en bedre fremtid gjennom å utvikle effektive prosesser for produksjon av silisium til solceller.

Hva liker du best med jobben din?
Kontakten med kunder og ellers andre som er interessert i feltet internasjonalt er noe av det jeg liker best med jobben. I tillegg har jeg veldig sans for team-arbeid. Team-arbeid er utrolig viktig for oss i forhold til det å bygge en helt ny industri for produksjon av silisium til solceller i Norge. Vi jobber med konsulenter, kunder og leverandører i ulike team-strukturer.

Emneord: PhD
Publisert 6. juni 2012 10:00 - Sist endret 17. mai 2016 20:34