Velkommen til Kjemisk institutt

Å være student er på alle måter spennende. Den kjente skolehverdagen byttes ut med større frihet og ansvar. På denne siden finner du informasjon som skal gjøre studiehverdagen din lettere.  Når du er student på Kjemisk institutt blir du lett kjent med andre – både studenter, forskere og administrasjon.

Når kjemien stemmer

En hilsen fra instituttleder, Einar Uggerud

Det sies at «alt er kjemi». Med det menes at kjemi er en metode til å forstå den materielle verden vi vi lever i. Du vil imidlertid oppleve at det tar tid å komme til en slik forståelse, kanskje tre år, så vær tålmodig og arbeid grundig. Når kjemien så til slutt stemmer, er det en lærdom du vil ha med deg resten av livet. 

Kjemiutdannelsen er ikke bare en fagutdannelse, den lærer deg også problemløsning, analytisk tenkning og håndtering av komplekse systemer og faget åpner mange yrkesmuligheter – for gode og viktige stillinger i industri, ved forskningsinstitutter og i offentlig virksomhet, i inn- og utland.

Pass på å bruke tid til annet enn fag og engasjer deg sosialt, både privat og i de mange studentorganisasjonene som finnes her. Her som i resten av samfunnet, er du avhengig av andre mennesker for å lykkes. 

Lykke til og velkommen til Kjemisk institutt! 

Velkommen til studentlivet

Ved studiestart arrangeres fadderuken. I løpet av dagene kan du delta på ulike aktiviteter. Målet med fadderuken er at du blir bedre kjent på campus, vet mer om det praktiske rundt studielivet og får nye venner. 

En hilsen fra fadderkoordinatoren

Nå går mange av dere inn i periode med mye nytt. Å finne frem på Blindern og på Kjemisk institutt, kan være vanskelig. Da hjelper det ikke at Kjemibygningen er kjent for sin labyrint av korridorer. Vi lover at dere kommer til å finne frem i bygningen til slutt i l løpet av de tre neste årene og at dere kommer til å få venner for livet.

Her på Kjemisk institutt er vi så heldige å ha et eget studentområde. Her henger nye og «gamle» studenter, og det finnes personlige lesesaler, et kjøkkenområde og et datarom. På kjøkkenet kan du kose deg med gratis kaffe og te, pizzarester og brus fra siste spillkveld, eller bare ta en pause med medstudentene dine.

På vegne av alle fadderne og faddersjefene ønsker vi deg masse lykke til med studiene. Vi gleder oss til å se deg!

Hilsen

Elias og Melika

Kjemisk Fagutvalg

Kjemisk Fagutvalg (KFU) er studentenes stemme overfor Kjemisk institutt og ivaretar studentenes interesser. Møtene i KFU er omtrent to ganger i måneden og er åpne for alle. KFU håndterer også eventuelle problemer studenter har med undervisning, lab eller andre deler av studiehverdagen. De er pliktige til å holde deg anonym, om du ønsker det, dersom saken tas videre til emneansvarlig og/eller instituttet.

Tett kontakt med undervisningsleder

I løpet av semesteret har KFU jevnlig kontakt og møter med undervisningslederen (Steven Ray Haakon Wilson) og studiekonsulentene (Kirsti og Thea). På møtene følges praktiske spørsmål opp og det diskuteres faglige utfordringer, blant annet knytta til undervisning.

Representant i styrer og utvalg

Representantene sitter i ulike styrer og utvalg, blant annet instituttstyret og studie- og undervisningsutvalget. I tillegg er det en representant i Matematisk-naturvitenskapelig studentutvalg (MNSU), som er som et fagutvalg for hele MN-fakultetet. 

MNSUs ansvarsområder ligger på fakultetsnivå. De har blant annet ansvar for bokskapene i Vilhelm Bjerknes’ hus (VB, Realfagsbiblioteket). De har kontor i fløya til høyre i VB bak MN-studieinfo i 1. etasje.

Studentparlamentet ved UiO (SP) er studentenes interesseorganisasjon på universitetsnivå. De fronter studentenes sak overfor universitetsledelsen. Om du er interessert i studentpolitikk, eller om du har en sak som du synes SP bør diskutere, kan du besøke dem i sveitserhuset Villa Eika, rett foran Georg Sverdrups hus (HumSam-iblioteket).

Her finner du oss

Du finner oss på rom V190 i studentområdet. Bank på, send oss en e-post, melding på Facebook eller snakk med en av representantene.
 

Studentområdet

Velkommen til oss! Dagens studenter ønsker nye studenter velkommen inn til vårt fellesområde. 

Studentområdet har det meste. På sosialrommet har vi det meste av praktiske kjøkkenapparater som alle kan bruke. Dette er et ypperlig pauserom som brukes til kortspill og ikke-faglige diskusjoner. Du kan ha dine egne matvarer her. I tillegg har vi et datarom med tavler, et mini-bibliotek og skriver. Som student kan du også bruke et større grupperom med tavle og bokskap. 

Søk om fast lesesalsplass

Alle som har ett eller flere kjemiemner kan søke om fast lesesalsplass på Studentområdet. Søknaden leveres til KFU, gjennom et nettskjema.

Finn studentområdet

Studentområdet ligger i vestfløyen i Kjemibygningen.

Hvis du vil, kan du også stikke innom kontorene til studentforeningene Proton og Menageriet, samt Kjemisk Fagutvalg (KFU).

Finn fram i Kjemibygningen

Når du kommer til bygget, vil du erfare at det er mange korridorer og etasjer. Bygget har god skilting for auditoriene, grupperom, administrasjonen og kjemikantina. Og et stort pluss er de store grøntarealene med benker utenfor. Det perfekte stedet for lunsj og pauser. 

Se kart

Bildet kan inneholde: rektangel, kart, font, parallell, skråningen.

Administrasjonen

De ansatte i administrasjonen gir deg svar eller veiledning på det meste som du lurer på. Alle har kontor i et felles kontorområde, en gang, som ligger lært til auditoriene og hovedinngangene. Rommene heter VU10-VU24.

Vi hjelper og veileder deg

Spør oss om:

  • generelle studiespørsmål om kjemi, spør Kirsti eller Thea (studiekonsulenter)
  • generelle spørsmål om HMS, spør Darius (HMS-ansvarlig)
  • tekniske spørsmål, spør Bjørn (teknisk sjef). Bjørn er ansvarlig for rom til studentene, både lesesalsplasser og sosiale oppholdsrom.
  • IT-spørsmål, spør Terje eller Morten (IT-avdelingen)

Studentforeninger

Universitetet i Oslo har over 100 studentforeninger. Det er noe for alle. I en forening er det fokus på det sosiale og felles interesse. På Kjemisk institutt har vi to foreninger. En forening er opprettet av studenter som studerer kjemi og biokjemi, og en annen forening er opprettet av studenter som studerer materialvitenskap, energi og nanoteknologi. Det er valgfritt å være medlem. Om du vil, kan du være medlem i begge foreninger.

Proton

Proton er kjemistudentenes sosiale forening.

Kort om Proton

De arrangerer fester og mindre arrangementer i ukedagene. I tillegg holdes et par større, tradisjonsrike arrangementer.

Som styremedlem i Proton får du en ypperlig mulighet til å påvirke studiemiljøet. I starten av hver semester (høst og vår) har vi åpent møte. Her forteller vi hva som har ble gjort i forrige semester, vi velger nytt styre og avslutter med pizza til alle.

Du finner oss på rom V188 i studentområdet.

MENAgeriet

Menageriet er foreninga til studiet Materialvitenskap for energi og nanoteknologi (MENA).

Kort om MENAgeriet

Som medlem får du: delta på arrangementene, og få sosialt og faglig påfyll være tilstede på styremøter stemmerett ved generalforsamlingen Lyst til å bli med i styret? Med et styreverv blir du kjent med andre studenter, får ny erfaring og mer på CV-en.

Du finner oss på rom V194 i studentområdet.

Stevens blogg

Hvis du er interessert i hvilke jobbmuligheter du har etter studier eller ønsker litt faglig påfyll, ta en titt på Stevens blogg. Steven er undervisningsleder på Kjemisk institutt og har en blogg der han skriver om forskning, karrierevalg og studiemuligheter på Kjemisk institutt.

ForVei - en veiledningstjeneste

ForVei står for forberedende veiledning og er et tilbud for studenter som studererer ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet. Som student ved Kjemisk institutt er du også student ved dette fakultetet. 

Ønsker du en prat?

Iland og Linda jobber i ForVei. I andre semester får du en invitasjon til samtale med en av dem. Du kan også bestille en samtale på andre tider. På samtalen snakker de med studenten om hvordan de har det generelt og hvordan de trives på studiet og på UiO.

For å bestille time hos Linda eller Ilan kan du booke tid i kalenderen deres eller besøke dem på kontoret i Fysikkbygget.

Råd og veiledning

Tjenester som er for alle studenter ved Universitetet i Oslo:

MN-studieinfo

Her får du svar på spørsmål som hvordan er det å studere på MN, hjelp med godkjenning av ekstern utdanning, utveksling, karakterutskrift, levering av søknader og mer. Sted: Vilhelm Bjerknes hus. MN-studieinfo. 

Studentombudet

Studentombudet er en uavhengig bistandsperson som kan hjelpe studenter med problemer i deres studentilværelse. Ombudet hjelper studenter å navigere i UiO, informerer om hvilke rettigheter man har som student og hvilke muligheter man har. Studentombudet

Si fra!

Si fra-systemet på UiO kan brukes til det meste, fra brukne dørhåndtak og manglende tørkepapir til mer alvorlige henvendelser om etiske brudd og dårlig HMS. Som student kan du melde ting inn anonymt, eller velge å følge saken. Si fra! 

Karrieresenteret

Karrieresenteret tilbyr karriereveiledning uansett hvor du er i studieløpet. De hjelper deg med å sjekke CV og søknader, i tillegg til at de har flere kurs som kan hjelpe deg på veien ut i jobb (deltidsjobb eller jobb etter fullførte studier). Karrieresenteret 

Velferdstilbud til studenter

Universitetet i Oslo har et bredt velferdstilbud til deg som er student. Tilbudet omtales som studentspesifikke velferdstilbud eller forkortet for SiO. SiO drifter en rekke velferdstilbud retta mot studentene i Oslo.

For å få en oversikt over alle deres tilbud, sjekk nettsiden deres eller "Mitt SiO"- appen. 

Bli kjent med noen av tilbudene

SIO bolig

Gjennom SiO Bolig tilbyr SiO studentboliger i varierende prisklasser.

Leia varierer mellom de forskjellige boligklyngene; det samme gjør standarden. SiO bolig har et enkelt søknadssystem: du søker bolig på nett ved å sette opp ei prioritert liste over hvilke boliger du kunne tenke deg. Etter hvert som søknaden din blir behandla, får du tilbud om en bolig om det er noen ledige.

Det lurt å takke ja til boligen du blir tildelt, selv om det ikke er en du har veldig lyst på. SiO tilbyr nemlig internflytting. Det vil si at du kan be om å flytte til et annet sted du heller vil bo. Da blir du prioritert over andre søkere. Lurer du på hvordan det er å bo i de forskjellige studentbyene eller -husa? Spør medstudentene dine!

SIO mat og drikke

SiO drifter mange kantiner, restauranter og bakerier på de forskjellige utdanningsinstituasjoner i Oslo og omegn. Du kan bruke Mitt SiO-appen til å finne dagens middag på alle SiO-spisesteder. SiO har også klippekort på middag, salat og kaffe.

De viktigste for deg blir trolig de som ligger i Forskningsparken og på Blindern. På Blindern finner du Frederikke som er størst, Helga spiseri er nærmere og har middagsmat og Fysikk-kantina er nærmest.

SIO helse/rådgivning

Du kan bytte fastlege til en av SiOs leger. SiO-legene holder til på ulike steder i Oslo, inkudert Blindern, og har spesiell kompetanse på studenthelse. Med en fastlege hos SiO mulighet får du refundert mer av pengene som du bruker på legetimer.

SiO har også en psykisk helsetjeneste. De har rådgivere, psykologer og psykiatere. Du får hjelp av en inntaksperson til å finne ut hva du trenger hjelp til. SiO-fastlegen din kan også henvise deg til psykisk helsehjelp hos SiO.

SiO har også en tannhelsetjeneste til rabatterte priser. I tillegg kan du melde deg som pasient hos Tannlegehøyskolen i august og januar, også her til rabatterte priser. Hos Tannlegehøyskolen er timene på dagtid. Behandlingen tar ofte litt lengre tid, fordi tannlegestudenter obserer og assisterer underveis.

SIO Athletica

Du finner SiO Athletica-sentre over hele Oslo. De som er nærmest Kjemibygningen er Athletica Blindern og Domus Athletica.

SiO Athletica har månedspris på ca kr 200. De tilbyr et stort utvalg gruppetimer, tilgang til mange forskjellige treningsapparater, svømmehall, badstuer og mye mer. Det kreves som regel medlemskap i SiO Athletica for å delta på et av Oslo-studentenes idrettsklubb (OSI) sine kurs.

Finn fram på Blindern

Kartet viser ulike bygg på Blindern campus. Byggene som er merket med stjerne, er stedene som du kommer til være mest på under ditt første semester. Alle stedene er med gangavstand til hverandre.

Se kart

 

Bildet kan inneholde: kart, økoregion, urbant design, font, skråningen.

 

Kontaktliste

  • Studieadministrasjonen: studieinfo@kjemi.uio.no
  • Fagutvalget: fagutvalget@kjemi.uio.no
  • Kjemiforeningen Proton: proton-styret@kjemi.uio.no
  • Menageriet: menageriet-styret@fys.uio.no
  • SiO: Kontaktinfo
  • ForVei: Bestill time