København, Danmark

"Alt i alt er vi veldig fornøyde med oppholdet i Danmark. Fakultetet holder et veldig godt faglig nivå, og lange klinikkopphold gjør at en får drillet inn det en trenger av kunnskap."

 

Navn: Eirik R. Sporastøyl og Maria Due

E-post: due.maria1@gmail.com, eirik-rs@hotmail.com

Sted: København

Semester: Modul 4

Semesterstart: 01.02.17

Semesterslutt: 23.07.17

Eksamen: Tre muntlige eksamener. En i nevrologi/psykiatri, en i ØNH og en i øye.

Studieopplegg

Vi skulle ta modul 4 i København, og fikk tilsendt et opplegg som funket veldig godt. Ettersom nevrologi og psykiatri har felles eksamen i København, så var det ikke mulig å få de to fagene adskilt, og vi måtte derfor avlegge eksamen i psykiatri selv om det er modul 5 i Oslo.

Nevrologi og psykiatri: I København er det slik at kullet (”hold” på dansk) deles inn i flere grupper på ca. 40 studerende som har et av fagene samtidig. Vi startet oppholdet vårt med en uke undervisning i nevrologi før vi ble utplassert fire uker på nevrokirurgisk avdeling på Rigshospitalet. På de forskjellige avdelingene er man en gruppe på ca. 15 studenter. Det var et meget godt opplegg syns vi. Den første uken med undervisning ga et oversiktlig bildet over faget før klinikk. I klinikken så var det deltagelse på visitter, journalopptak og dag-/aftenvakter. De avla også en prøveeksamen allerede i uke to som gjorde at man fikk et godt inntrykk av om man hang med faglig (veldig avslappet test). Etter klinikken var man ferdig med nevrologi noe som også var deilig da man slapp å holde på med flere fag samtidig.

Psykiatri: Man har som i nevrologi først en undervisningsuke etterfulgt av fire uker i praksis. Her var vi færre studenter, en gruppe på 7. Vi havnet på psykiatrisk avdeling på Amager (ca. 40 min på sykkel fra sentrum). Dette var et veldig spennende opphold med god oppfølging, og som med nevro var det godt med en undervisningsuke før man hadde klinikk. Her ble det også avholdt en prøveeksamen.

Barne- og ungdomspsyk: Man har en uke med utplassering i barne- og ungdomspsykiatri. Det er utenom voksenpsykiatri. Her er det mer observasjon som gjelder. Vi havnet begge på barnepsykiatrisk avdeling på Glostrup, og var begge veldig fornøyde med det.

Eksamen:

Det er muntlig eksamen. Man får vite dagen før om man kommer opp i nevrologi, voksenpsykiatri eller barne- og ungdomspsykiatri. En av oss kom opp i nevrologi og en i voksenpsykiatri. Eksamen er først 75 min alene med pasient i psykiatri hvor man skal ta opp full journal og skrive ned, før man går inn til eksaminator og sensor og legger den frem. I nevrologi får man 105 min alene med pasient og skal ta full anamnese og både nevrologisk og somatisk undersøkelse. Deretter er det fremlegg og eksaminasjon. Dersom man kommer opp i nevrologi får man et bispørsmål i psykiatri og omvendt dersom man kommer opp i psykiatri.

Vi syns begge det var en veldig god eksamensform, og følte at det var en fin måte å få vist hva man kan, med vektlegging på det viktigste og vanligste i begge fagene.

Øye og ØNH: Dette er veldig små fag i Danmark generelt. Vi hadde disse to fagene på slutten. Det var klinikk (3 timer) en gang i uka i hvert av fagene. Vi fikk heldigvis begge fagene på en dag, som gjorde at resten av uka var fri. Det var også noen timer undervisning med hele kullet på fredager. Det var 7 ganger med klinikk før det var eksamen.

Eksamen:

Eksamen var 20 min muntlig med undersøkelse av pasient og litt diskusjon om utredning og eksamen. Gikk veldig greit.

Vi var litt bekymret for fagbelastningen før vi kom ned til København ettersom vi måtte ha psykiatri i tillegg. Det gikk bra. Det krever at man holder fagene ved like underveis, men vi valgte begge å fokusere fult på nevrologi og psykiatri frem til eksamen (6.-12 juni) også leste vi sansefagene for fult i 8 dager, og det holdt. I tillegg til å følge undervisningen i sansefagene selvfølgelig.

Kull- /gruppestørrelse

Ca. 100 på vårt hold. 15 i klinikk i nevro, 7 i psyk og 15 i begge sansefagene.

Oppfølging fra lokale studieveiledere etc.

Kontaktpersonen for utvekslingsstudentene på Panum heter Sofie, og hun ordner alt en skulle trenge. Skanner, sender papirer og fikser studiekort, passord, tilgang til DIPS osv. Hun svarer kjapt på mail og har full kontroll på alle rettighetene en har.

Språk

En slår veldig fort om og fordansker sitt eget språk ved å bytte ut ord. Har ikke hatt noen kommunikasjonsproblemer verken i det sosiale eller med pasienter ved å snakke norsk. Anbefaler at man holder seg til dansk eller norsk. Danskene forstår norsk dersom de bare gidder, så ikke legg over til engelsk hvis en møter på problemer. Tving dem til å forstå deg (med mindre de faktisk ikke snakker dansk da).

Bolig

Vi bestemte oss for å leie privat og fikk en fin leilighet på Østerbro, 5 min fra Rigshospitalet. Det var ikke lett å få tak i leilighet. Vi sendte ut over 50 mails til forskjellige utleiere, fikk kun svar på to siden vi skulle være så kort i Danmark. Vi brukte boligportalen.dk, en side som fungerer godt. Du må kjøpe medlemskap (50 DKK). Anbefaler en å starte tidlig med å se etter et sted å bo. Leiemarkedet er som i Oslo. Det finnes også kollegier overalt i København. Dette er litt som studenterhjemmet på Blindern, og virker utrolig sosialt. Anbefaler å prøve å komme seg inn på et av dem dersom man vil sikre seg et sosialt miljø. Vi gjorde ikke det, fordi vi var tre stk som ønsket å bo sammen, men skulle vi utvekslet på nytt så ville vi gjort et forsøk.

Det er også mulig å få bolig gjennom Copenhagen Housing Foundation. Her får man utdelt et nummer, og kan velge leilighet ut i fra det. Problemet er om du trekker et høyt nummer risikerer du å bo veldig usentralt, noe vi ville unngått for å få mest mulig ut av utvekslingen.

Sosiale forhold

Vi var de eneste utvekslingsstuderende på vårt kull, og fadderopplegget for utvekslingsstudentene var ikke noe særlig å satse på. De hadde noen få arrangementer i løpet av halvåret, men det tok så lang tid å komme i gang med det at en allerede hadde fått seg et annet miljø.

De danske studentene tok oss veldig godt imot, og vi havnet på en smågruppe de første tre ukene vi holdt kontakten med resten av oppholdet. Etter SKAM elsker alle dansker nordmenn, så bare spill på det. Det er lang fredagsbar den første fredagen hver måned på Panum. Dette er fester en virkelig ikke vil gå glipp av. I begynnelsen av Juni holdes det festival over 4 dager i hele byen, Distortion. Legg opp eksamenslesinga så en kan ta fri disse dagene.

Refleksjoner og utbytte

Alt i alt er vi veldig fornøyde med oppholdet i Danmark. Fakultetet holder et veldig godt faglig nivå, og lange klinikkopphold gjør at en får drillet inn det en trenger av kunnskap. Helsevesenet drives stort sett på samme måte som i Norge, så har ikke lært så mye i forhold til dette. Vi anbefaler virkelig å utveksle til København- det er en helt fantastisk by, og kryr av flotte og imøtekommende mennesker! Ta gjerne kontakt med oss hvis det er flere spørsmål :)

 

 

 

Publisert 29. juni 2017 12:52 - Sist endret 4. juni 2019 10:48