Uppsala, Sverige

Liv Kristin har prøvd tradisjonsrike Uppsala: "Jeg ble kjent med to jenter i klassen allerede første dag – og vi ses ganske ofte fremdeles. Alle i klassen var veldig åpne og hyggelige. Det var mye sosialt som skjedde, både på medisin og i studentmiljøet generelt. Med klassen var jeg i Åre for å stå på ski og på mange store fester som er tradisjoner og arrangeres hvert år. Alle studentene i Uppsala er ellers med i ”nationer”, som er gamle tradisjonsrike studentsamfunn som har hvert sitt hus der det arrangeres ball og mange store middager og fester."

Navn: Liv Kristin Sundheim

Sted: Uppsala, Sverige

Når: Våren 2016

Modul: 9. semester

Språket

Undervisningen var på svensk. Dette var ikke noe problem, man kommer fort inn i det. Det var også ok å skrive på norsk på eksamen.

Sosialt

Det var kjempebra sosialt. Jeg ble kjent med to jenter i klassen allerede første dag – og vi ses ganske ofte fremdeles. Alle i klassen var veldig åpne og hyggelige. Det var mye sosialt som skjedde, både på medisin og i studentmiljøet generelt. Med klassen var jeg i Åre for å stå på ski og på mange store fester som er tradisjoner og arrangeres hvert år. Alle studentene i Uppsala er ellers med i ”nationer”, som er gamle tradisjonsrike studentsamfunn som har hvert sitt hus der det arrangeres ball og mange store middager og fester. Det er også dit man går for å spise lunsj eller ta en øl. For mange i Uppsala er disse nationene viktigere enn hva man studerer. Alle nationene er forskjellige og er bra på hver sin måte. Jeg var medlem i Snerikes nation og kan anbefalle den på det varmeste. Uansett er det ikke noe problem å delta på arrangementer på andre nationer så lenge man er medlem i en. Ting man bør få med seg som medisinstudent i Uppsala hvis man er der om våren; MedÅre, Valborg, Vårbalen, Preklin, Postklin, besøke alle nationene.

Bolig

jeg bodde i ”korridor” i Flogsta, en stor studentby der det bor nesten 10 000 studenter. Å bo i ”korridor” betyr nesten det samme som kollektiv på norsk. Vi var 12 studenter som hadde egne rom med egne bad og delt kjøkken og en liten stue. Vi ble gode venner og spiste middag sammen hver søndag, men jeg har også hørt om folk som ikke hadde det så gøy med de de bodde med, det er nok litt flaks/uflaks hvem man får som naboer. Flogsta er gammelt og slitt men har også sin sjarm. For eksempel ”flogstavrålet” som er en tradisjon der alle studentene skriker ut av vindu klokken 22. Ingen vet helt hvorfor, og i begynnelsen er det litt rart – men etter hvert begynner man selv hehe. Flogsta er litt langt fra sykehuset, så man må ta buss eller sykle. Derfor tror jeg det også kan være en fordel å velge en av studentbyene/leilighet mer sentralt.

Forelesninger

forelesningene var generelt bra, det var mye undervisning men jeg likte undervisningen godt. Klassen ble delt i 3, der en del hadde ped, en del obs/gyn og en del infeksjon. Dette gjorde at vi ble små klasser og det ble mye god dialog med lærere under forelesningene. Det var generelt et imponerende høyt nivå på forelesningene. Ellers hadde vi PBL, men med veldefinerte læringsmål og sist men ikke minst; kake og kaffe!

Praksis

Vi hadde praksis i alle de tre fagene. I pediatri var vi på barnemottaket det vi tok imot pasienter og på poliklinikk samt på ulike avdelinger (inkludert neonatal) – alt på akademiska sjukhuset i Uppsala. Det var god veiledning og bratt læringskurve. I obs/gyn gikk vi flere vakter sammen med vakthavende og hadde ca. en uke med praksis på operasjon/ avdeling. I infeksjon hadde vi en fantastisk bra ordning med et eget ”studentmottak” der vi som studenter fikk trene oss på å ta imot pasienter, diagnostisere og foreslå behandling. Det var veldig lærerikt. Vi hadde også simuleringstrening med en dukke får å trene på å håndtere dårlige pasienter. Dette gjorde vi sammen med sykepleierstudenter. Det var både utfordrende og spennende. Ellers hadde vi smågruppeundervisning på samme måte som i Oslo. Vi hadde også en egen dag satt av til ”visittskole” der vi øvde oss på å gå visitt sammen med leger og sykepleiere. Dette ga meg mye, og jeg skjønner ikke hvorfor vi ikke har hatt mer av dette i Oslo.

Pensum

Pensum var veldefinert og man var aldri i tvil om hva som var forventet av oss. Det var mye å lære men da undervisningen og praksis var så bra følte jeg meg godt forberedt til eksamen. Vi hadde også små ”duggor” som var tester etter hver blokk innen hvert fag. Disse måtte man bestå for å få ta eksamen, men det skulle svært lite til å stå. Likevel gjorde dette at man hele tiden jobbet jevnt og trutt og da eksamen begynte å nærme seg var det meste på plass.

Eksamen

det var en skriftlig eksamen som kun var en dag, men med ulike deler for ped/ obs&gyn og infeksjon. Eksamen var på et greit nivå, ca. samme som i Oslo eller muligens noe lettere. Alle spørsmålene opplevdes som relevante. Det var en blanding av avkrysning og kortsvarsspørsmål. Ellers hadde vi muntlige ”tentapasienter” i alle fagene, men dette var mer som privatundervisning enn som eksamen. Veldig lærerikt og bare hyggelig.

Annen praktisk informasjon: Uppsala er en sykkelby! Ta med/ kjøp en sykkel for å oppleve hele byen. Uppsala slott og den botaniska trädgården samt Uppsala Domkyrka er fine severdigheter å vise frem til famille og venner på besøk. Stockholm er bare 40 minutter unna med toget, reis dit på helgeturer.

Uppsala som studieby

Uppsala er nok den mest tradisjonsrike og mest populære studentbyen i Sverige med 40 000 studenter og et universitet fra 1400-tallet. Det er massevis med tradisjoner, ting som skjer og ting å være med på. Det skjer noe gøy hele tiden i denne vakre gamle byen!

Publisert 3. mars 2017 08:31 - Sist endret 24. mars 2020 14:35