Semmelweis, Budapest

"Erasmus er en unik mulighet for å bli kjent med masse nye folk og å oppleve en helt ny kultur og en helt ny by. Budapest er en fantastisk by som jeg anbefaler på det varmeste for alle."

Navn: Fanni Lundgren

E-post: fanni.lundgren@studmed.uio.no

Modul: 9. semester – modul 6

Skolen

Semmelweis Universitet har to hovedbygg som begge ligger på Pest-siden av byen, disse har stort sett pre-klinisk undervisning. Den kliniske undervisningen foregår på ulike klinikker fordelt utover byen, de fleste samlet i et område på Pest-siden. Skolen har undervisning på tre språk – ungarsk, engelsk og tysk. Som utvekslingsstudent blir du plassert i den internasjonale gruppen med undervisning på engelsk. Alle fag undervises i over et år, derfor for å utveksle dit må man bli et år for å få all nødvendig undervisning.

Kull-/gruppestørrelse

100-150 stykker per kull.

Undervisning

Undervisningen består av forelesninger og praksis på de ulike klinikkene. Forelesningene foregår på formiddagen og på ettermiddagen har de praksis. De har en forelesning i uken innen hvert fag – med varierende lengde. Praksisen er i et såkalt «block-system» dvs. at de i en eller to uker (varierer fra fag til fag) kun har praksis i dette faget.

Forelesninger:

Obstetrikk og gynekologi

Obligatoriske forelesninger kl.08 på fredager. Man kan maks være borte 3 ganger per halvår. De fleste forelesningene er gode så man får noe igjen av å møte opp.

Pediatri

Ikke obligatorisk, men kan lønne seg å dra da de fleste av disse forelesningene er gode.

Rettsmedisin

Ikke obligatorisk, og heller ikke så gode forelesninger.

Akuttmedisin

Ikke obligatorisk, men verdt å dra da underviserne er veldig entusiastiske og gir gode forelesninger.

Praksis

Består av seminar og klinisk undervisning på de ulike klinikkene. Det er bra undervisning, men man får generelt prøvd seg mindre på egenhånd enn i Norge. Gruppestørrelsene varierer, jeg var heldig og kom i en liten gruppe med ca. 10stk men det finnes grupper på opptil 18 stk. De store gruppene deles gjerne i to under klinisk undervisning.

Obstetrikk og gynekologi

En uke det første semesteret, med seminarer og klinisk undervisning. Fravær er ikke lov, og man må ta igjen undervisning hvis man er borte. De har et eget opplegg og man må være hele dagen på klinikken og det forventes at man dropper undervisning i de andre fagene. Det er også en obligatorisk nattevakt.

Pediatri

To uker i hvert semester. God undervisning, som består av seminarer fulgt av klinisk undervisning.

Rettsmedisin

Du får sett mye rettsmedisinsk obduksjon og mye ulike dødsfall.

Akuttmedisin

Praksis består av tre seminarer og en rotasjon på ambulansemottaket på 4 timer, men det er mer en slags introduksjon og omvisning en noe annet. 

Eksamen

Til jul har de skriftlig del-eksamen og til sommeren en muntlig eksamen. Muntlig eksamen – man får utdelt en «topic-list» man må lære seg og på eksamen trekker man en «topic» å presentere for sensor.

Obstetrikk og gynekologi

En multiple choice eksamen til jul bestående av ca. 20 spørsmål. Til sommeren har de muntlig eksamen.

Pediatri

En liten «eksamen» etter begge praksis periodene, og en muntlig eksamen etter det andre semesteret.

Rettsmedisin

Multiple choice til jul og muntlig til sommeren.

Oppfølging fra lokale studieveiledere

De har et erasmus-kontor som er ganske hjelpsomme dersom man har et problem.

Språk

All undervisning forgår på engelsk. Budapest er en veldig internasjonal by, med masse utvekslingsstudenter, og man kommer seg godt rundt med engelsk.

Bolig

Bodde i kollektiv med 6 andre. Svær leilighet og stort rom sentralt i byen med kort gåavstand til skolen kostet 3000 kr. Det er en veldig billig by og man får mye igjen for det man betaler.

Fritid

Utrolig kul by, med masse å finne på. Masse cafeer/utesteder/restauranter og alt er veldig billig. De fleste restauranter har gjerne et lunsjtilbud bestående av suppe og hovedrett til rundt 30-40 kr. Mange av barene og utestedene er helt unike i sitt design og verdt en tur.

Skolene har gjerne ulike idrettstilbud for elevene, ellers er det også masse tilbud rundt om i byen. Det er også mange kulturelle happenings som man helt tilfeldig kan snuble over.

Sosiale forhold

Masse internasjonale studenter og det er et veldig åpent miljø. Man møter og blir kjent med masse nye folk.

Erasmus er en unik mulighet for å bli kjent med masse nye folk og å oppleve en helt ny kultur og en helt ny by. Budapest er en fantastisk by som jeg anbefaler på det varmeste for alle.

Publisert 23. aug. 2017 11:30 - Sist endret 1. feb. 2019 10:46