Gender Justice Officer

Guri jobber i Kirkens Nødhjelp.

Foto: Privat

Guri Storaas jobber med menneskerettigheter i Sør-Sudan.

Hvordan fikk du din nåværende jobb?

Jeg hadde lyst på arbeidserfaring før masterstudier, og var heldig og fikk en praktikantstilling ved den norske ambassaden i Nairobi. Der jobbet jeg hovedsakelig opp mot United Nations Environmental Programme, og UN-Habitat.

Da jeg var ferdig som praktikant fikk jeg en fredskorpsstilling som klimarådgiver for Kirkens Nødhjelp i Kenya.

Jeg jobbet deretter ett år som kommunikasjonsrådgiver på hovedkontoret til Kirkens Nødhjelp.

Nå jobber jeg i Sør-Sudan som Gender Justice Officer for samme organisasjon. Pauseåret mitt fra studiene ble med andre ord litt lenger enn jeg først hadde tenkt.

Hva er dine hovedarbeidsoppgaver?

Jeg arbeider hos en lokal partner av Kirkens Nødhjelp i Sør-Sudan for å styrke deres likestillingsarbeid. Arbeidet er herlig variert.

Jeg har blant annet vært med på å organisere demonstrasjoner som respons på voldtekter, kartlegge Sør-Sudans arbeid med å implementere FN-konvensjoner, legge årsplaner, søke om penger, ansette nye kollegaer, planlegge og gjennomføre seminar og å styrke lobbyarbeidet til kollegaene mine.

Jeg jobber tett med religiøse ledere, en gruppe med svært stor makt, og får være med på en rekke spennende diskusjoner om kvinners stilling spesielt, men også den politiske utviklingen i Sør-Sudan generelt.

Hva jobber du med akkurat nå?

Sør-Sudan fikk sin uavhengighet fra Sudan i 2011. Myndighetene jobber nå med å lage landets grunnlov. Kollegaene mine og jeg samler inn synspunkter om hva som bør stå i grunnloven fra kvinner rundt omkring i landet. Vi videreformidler disse synspunktene til politikere og byråkrater og prøver på den måten å påvirke grunnloven i en retning som ivaretar menneskerettighetene til både kvinner, menn og barn.

Vi har akkurat hatt et seminar med kvinner nord i landet. De hadde hørt ordet grunnlov, men visste ikke hva det var. Det var rørende å se responsen deres da de innså at de har rett til å arve land dersom mannen deres dør, og spennende å få innspill på for eksempel minimumsalder for giftemål, dødsstraff, hvor mye makt presidenten bør ha og om polygami bør være lovlig.

Hvordan bruker du utdanningen fra SV i jobben din?

Evnen til å se en sak fra ulike vinkler kommer veldig godt med i jobben jeg har i dag. Det er vanskelig å overdrive hvor ulikt det norske og det sør-sudanske samfunnet er.

Studiene i samfunnsgeografi gjorde at jeg ikke bare var forberedt på å takle dette, men gjorde også at jeg har en viss ide om hvordan jeg kan gå fram når det er ting ved sør-sudansk kultur jeg mener bør utfordres.

Hva er ditt beste tips til studenter som ønsker å bli attraktive på arbeidsmarkedet?

Få erfaring utenfor studiene! Jeg fikk være med på flere FN-forhandlinger om klima gjennom ungdomsorganisasjonen til Utviklingsfondet da jeg studerte. Det, samt relativt gode karakterer, var avgjørende for at jeg fikk min første jobb som praktikant ved ambassaden i Nairobi.

Å engasjere seg utenfor studiene gjør det også lettere å få venner ved universitetet, og kan være med på å gjøre studietiden morsommere.

Jeg er veldig takknemlig for at jeg har fått spennende jobber uten en mastergrad. Jeg merker imidlertid at det er lurt med mer teoretisk kunnskap, så jeg planlegger å studere mer når jeg er ferdig med denne jobben.

Publisert 13. nov. 2013 10:27 - Sist endret 13. des. 2018 14:58