Rådgiver

Mathias jobber i Norsk presseforbund.

Hva går jobben din ut på?

Jeg tar imot og behandler klager som kommer inn til Pressens faglige utvalg (PFU). Det innebærer å kommunisere med klagere og redaktører, skille klinten fra hveten og skrive innstillinger til PFU, det vil si foreslå hva PFU skal mene i klagesakene. PFU er for øvrig et klageorgan for norsk presse. Man kan klage dit hvis man mener man er blitt utsatt for uetisk journalistikk.

Hva er det mest spennende med jobben din?

Jeg synes det mest spennende er å jobbe med saker der mye står på spill eller som inneholder interessante, og kanskje uvanlige, presseetiske spørsmål. Jeg setter også stor pris på de gangene jeg ser at PFU virkelig kan gjøre en forskjell for folk - når noen er blitt dårlig behandlet av pressen og føler de får oppreisning i PFU.

Hvordan får du bruk for utdannelsen din i jobben?

Studiene har jeg gitt meg bedre samfunnsforståelse, noe som kommer godt med i de presseetiske vurderingene.

Statsvitenskapen og studiene på Blindern har gitt meg et fundament som gjør meg trygg på mine egne refleksjoner og analyser.

Hvordan er en typisk dag på jobben?

En typisk dag innebærer gjerne å vurdere et par nye klager, jobbe med en sak som skal opp i PFUs neste møte, og ikke minst diskutere presseetiske problemstillinger med kollegaene mine.

Hvordan fikk du jobben?

Jeg fikk nok jobben mye på grunn av erfaringen jeg har som journalist. Jeg har jobbet flere år som journalist, både mens jeg studerte og innimellom første og andre år av mastergraden. Jeg tok nemlig en pause halvveis. Men jeg tror mastergraden også har var et stort pluss. Oppgaven min handlet om et tysk parti, så den er ikke direkte relevant for jobben jeg gjør nå.

En mastergrad i statsvitenskap ved UiO betyr mye, selv om selv om selve masteroppgaven ikke er direkte relevant for jobben.

Jeg tror utdannelsen sitter i oss og preger oss i større grad enn vi tror. Dannelsen sitter igjen, og det gjør deg attraktiv på arbeidsmarkedet.

Hva er ditt beste tips til andre studenter som ønsker din type jobb?

For å jobbe i eller med mediene er det viktig å skaffe seg litt erfaring. Jeg startet i Universitas, og det har gitt meg utrolig mye. Der var det et veldig bra miljø, og jeg fikk etter hvert jobb i Aftenposten gjennom nettverket av gamle og nye Universitas-journalister.

Mitt beste tips er å gjøre noe givende ved siden av studiene.

Men pass dere så det ikke blir så gøy at det tar helt overhånd og karakter og studiepoeng går i vasken.

Publisert 18. feb. 2019 15:13 - Sist endret 19. feb. 2019 11:00