ReferatProgramrad09.06.05

Referat fra Programrådsmøtet 9. juni 2005

Tilstede: Bjørn Erik Rasch (leder), Steinar Andresen, Oddbjørn Knutsen, Knut-Andreas Christophersen, Harald Baldersheim (inhabil i sak 25/05 - dermed ikke tilstede), Raino Malnes (kom under o-sak nr. 3), Magnus Thue, Vanja Kleven
Fra administrasjonen: Siv Håberg, Anne Bjærke (ref.)

23/05 Orienteringssaker
1. Stipendiater og veiledning
Fakultetet opplyser at det formelt ikke er noe i veien for at stipendiater deltar i veiledning av masteroppgaver. Instituttet avgjør selv hvilke rammer som skal legges til grunn for dette.

2. Informasjon om nye masteremner
Det er gjort endringer i enkelte av masteremnene, slik at disse har fått nye emnekoder/titler.

3. Inkludering av STV-emner i 80-gruppe i Religion og politikk ved HF
ISV har innvilget søknad fra bachelorprogrammet i religionsstudier ved HF vedrørende bruk av STV1100 Politisk teori, STV1200 Internasjonal politikk og STV1300 Komparativ politikk i deres 80-gruppe i Religion og politikk (80RELPOL). ISV har innvilget søknaden på bakgrunn av at emnene vil være valgfrie i 80-gruppen 80RELPOL, og vi dermed ikke trenger å garantere studentene plass på våre emner.

4. Evalueringer på bachelornivå våren 2005
Følgende emner er blitt evaluert våren 2005:

  • STV1020 (emnet i sin helhet)

  • STV1510 (emnet i sin helhet)

  • STV1300 (kun seminarene)

  • STV3090 (kun seminarene)

En foreløpig gjennomgang tyder på at seminarordningen på innføringsemnene bør revurderes. Evalueringene vil tas opp som en diskusjons-/vedtakssak til høsten, når evalueringsrapporten foreligger.

5. Masteroppgaver innlevert V05
I løpet av vårsemesteret 2005 er det innlevert 68 oppgaver. Av disse er det 23 masteroppgaver (hele 45 hovedoppgaver).
Totalt ble 13 masteroppgaver levert på normert tid, og 11 studenter gjennomførte hele masterstudiet på normert tid (dvs. etter fire semestre fra H-03). Det er en klar oppgang fra forrige semester, da 3 studenter ble ferdige på normert tid.

Vedtak: Programrådet tar orienteringssakene til etterretning.

16/05 Undervisningsplan for V-06 og H-06 (utsatt fra forrige møte)

Vedtak: Planene godkjennes med mindre endringer. Disse vil bli justert, og publisert på ISVs nettsider. Det tas forbehold om finansiering av eksterne forelesere, samt om innvilgning av forskningstermin (jf. sak 25/05).

24/05 Kandidatmidler
ISV tilføres kandidatmidler for studenter som tar mastergraden (og fortsatt i et par år for de som leverer hovedoppgave). Det foreslås at en del av kandidatmidlene går direkte til interne veiledere (med hovedstilling ved instituttet) i form av driftsmidler.

Vedtak: Programrådet anbefaler en prøveordning der deler av kandidatmidlene som instituttet tildeles går direkte til veileder som driftsmidler etter utført oppdrag. Ordningen har følgende hovedkomponenter:

  • Driftsmidler tildeles kun fast og midlertidig ansatte i hovedstilling (der veiledningen er en del av undervisningsplikten til instituttet). Ordningen omfatter følgelig også stipendiater.

  • Veileder opptjener kr. 5.000 i driftsmidler dersom kandidaten leverer masteroppgaven innenfor rammen av tidsfristen i veiledningsavtalen.

  • Dersom veiledningsoppdraget deles, reduseres tildelingen av driftsmidler til det halve.

  • Dersom kandidaten leverer masteroppgaven etter tidsfristen i veiledningsavtalen, vil tildelingen av driftsmidler bortfalle.

  • Driftsmidler som opptjenes i forbindelse med veiledning blir tildelt ved årets begynnelse. Midlene ses i sammenheng med instituttets budsjett. Hvis opptjeningen på grunnlag av veiledning skaper budsjettmessige problemer et år (for eksempel på grunn av at spesielt mange oppgaver leveres), kan tildelingen forskyves til neste års budsjett. Denne typen driftsmidler gjøres også overførbare.

  • Veiledning gis fortsatt en uttelling på 2 x 24 timer per student i timeregnskapet. Dersom masteroppgaven ikke blir levert innen tidsfristen i veiledningsavtalen avkortes tildelingen med 14 timer. Veileder kan likevel få tildelt disse timene dersom det godtgjøres at det foreskrevne antall veiledningsmøter er gjennomført (dvs. 10 veiledningsmøter totalt).

  • Ordningen får virkning fra og med de veiledeningsutvalgene som oppnevnes for H-05/V-06. Ordningen evalueres etter å ha virket i 2 år, og det tas på dette tidspunktet stilling til om den skal videreføres.

25/05 Søknader om forskningstermin og frikjøp
Saken ble behandlet til slutt i møtet, da Harald Baldersheim var inhabil, og dermed ikke kunne være tilstede.

Instituttet har mottatt seks søknader om forskningstermin for 2006. Søkerne er Arild Underdal, Olle Törnquist, Knut Heidar, Harald Baldersheim, Bernt Hagtvet og Ottar Hellevik. Karin Dokken har søkt om frikjøp fra undervisning høsten 2005.

Vedtak: Programrådet bekrefter at innvilgelse av søknadene om forskningstermin ikke skaper vesentlige problemer med å opprettholde et tilfredsstillende undervisningstilbud i 2006. Karin Dokkens søknad om frikjøp fra undervisning kommer ikke i konflikt med den planlagte undervisningen i 2005.

26/05 Eventuelt
1. Interne retningslinjer for bruk av sensorer
Programrådet vedtok i sak 19/05 at instituttet skulle søke fakultetet om forlenget unntak fra de interne retningslinjenes § 6.

«Veileder skal ikke være sensor for mastergradsoppgaven eller ved muntlig eksamen i tilknytning til denne. Sensorene kan innhente veileders vurdering av graden av selvstendighet i arbeidet og andre opplysninger fra veileder.»

Etter rådføring med fakultetet ønskes et nytt vedtak i saken.

Vedtak: Eksamenskommisjoner skal normalt bestå av en intern og en ekstern sensor. Det skal gjennomføres et formøte eller en telefonkonferanse mellom
veileder og sensorer før muntlig finner sted.

2. Vedrørende endringer i undervisningsplaner
Siv Håberg presiserte at det ikke er anledning til å foreta endringer i undervisningplanene etter at disse er endelig vedtatt av Programrådet. Alle endringer i forkant av Programrådets vedtak skal gå gjennom områdelærer.

3. Trøsterunder og eksamensoppgaver
Magnus Thue spurte om hvorvidt de emneansvarlige er pålagt å gå trøsterunder under eksamen. Det ble presisert at de ikke er det. Instituttet vil vurdere trøsterundenes form, samt en ordning for å kvalitetssikre eksamensoppgavetekstene.

Publisert 6. juni 2012 16:41