Kapellan/sjømannsprest

Jens Bjelland Grønvold har tatt profesjonsstudiet i teologi. Han er prest og jobber i Sjømannskirken i London. Jens sier han bruker det han lærte i studietiden hver dag i jobben sin.

Jens Bjelland Grønvold

-Hva går jobben din ut på?

Jobben min er en ganske ordinær prestejobb, og det er nettopp det jeg elsker. Hver uke deltar og leder jeg barne- og ungdomsarbeid fra småbarnstreff til Minilederkurs for videregåendeelever, jeg treffer kommende brudepar og vier dem, jeg besøker syke og ensomme, tar imot grupper som besøker kirken og har begravelser og gudstjenester. Verdens fineste jobb!

-Får du brukt utdanningen din i jobben din? Hvordan?

Jeg bruker teologien min hver dag. Som prest blir det rett og slett innmari viktig å være trygg på hva du tror på, og få et godt blikk for hvordan den troen relaterer seg til folk sine liv. Men aller mest nytte har jeg kanskje av de praktisk-teologiske fagene, altså det jeg lærte om å skrive prekener og det som handler om fortrolige samtaler. Jeg må fort produsere tre taler i uken, samtidig som jeg til stadighet befinner meg i samtaler som kan være krevende. Da er det viktig å ha et gjennomtenkt forhold til hvordan en god samtale er, og hvordan en god preken blir til.

-Hva er det viktigste du lærte fra studiene?

Jeg lærte teologiens grunntoner. Det er litt som å være jazzsolist – du må øve mye skalaer før du kan improvisere. På Blindern lærte jeg meg at teologien ikke var guddommelig i seg selv, men at den er våre skarve forsøk på å sette ord på noe vi dypest sett vet vi ikke kan begripe. Den grunnforståelsen har gitt meg det rommet jeg trenger for å kunne være en frimodig prest og teolog.

-Hvordan fikk du jobben?

Jeg var kapellan i Lofoten i tre og et halvt år, men hadde ønske om å jobbe i byen igjen. Da stillingen som kapellan i London ble utlyst, jobbet jeg ganske mye med å skrive en god søknad. Deretter var jeg gjennom to lange intervjurunder, før jeg ble tilbudt jobben. Nå har jeg vært her en måned, og trives veldig godt!

-Har du tips til studenter som ønsker å jobbe i bransjen du jobber i?

Skaff dere relevante jobber ved siden av studiet! Selv arbeidet jeg på Kirkelig Ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep, og i Stefanusalliansen – Sammen for de forfulgte, under studietiden. Det gav mye og verdifull livserfaring og faglighet som jeg har nytte av i jobben i dag.

-Videre karriereplaner, ønsker og muligheter

Nå ønsker jeg å bli i London i minst fem år, gjerne mer. Deretter ønsker jeg meg tilbake til Norge som menighetsprest, da veldig gjerne i Nord-Norge. De siste årene har jeg bodd i Mexico, India, Lofoten og nå London, så er det noe jeg har lært, er det at vi aldri vet hva livet vil bringe. Vi får se!

Publisert 21. mars 2016 09:59