Kapellan/sjømannsprest

Ruth Ingeborg Sveinsdotter har tatt profesjonsstudiet i teologi. Til daglig jobber hun som prest i sjømannskirken på Costa del Sol i Spania. Hun forteller at hun har stor nytte av studiet i jobben sin, særlig den praktisk-teologiske delen.

Ruth Ingeborg Sveinsdotter. Foto: Sjømannskirken

-Hva går jobben din ut på?

Jobben min er utrolig spennende og variert. Den går blant annet ut på å være hovedansvarlig for menighetens trosopplæringsarbeid som består av småbarnstreff, klubber og konfirmantsamlinger. Jeg har også mange gudstjenester og vielser i løpet av et år, samt noen få bisettelser. Vi driver også gjestehus så hverdagen består av mange flotte og gripende møter med mennesker som bor på gjestehuset, og som kommer innom kirken for kaffe og vafler eller for å delta på tidebønner. Det drives også et stort økumenisk arbeid på Costa del Sol, og i den anledning får jeg være med på mange tverrkirkelige gudstjenester og samlinger, og har blitt godt kjent med det spanske og internasjonale kirkemiljøet.


-Får du brukt utdanningen din i jobben din? Hvordan?

Jeg får brukt mye av utdanningen i jobben min. Spesielt har jeg stor nytte av fokuset i den praktisk-teologiske delen på arbeid med barn og unge, og med involvering av dem i gudstjenestearbeidet. Teorien og praksisen i sjelesorg er også noe som har vært verdifullt i møte med mennesker i ulike livssituasjoner.


-Hva er det viktigste du lærte fra studiene?

Det er vanskelig å si, men kanskje tiden vi brukte på å reflektere sammen i grupper - både refleksjoner over pensum og praksis. Det var også veldig lærerikt for meg å bli kjent med medstudenter som tenkte annerledes enn meg om teologi og kirke.


-Hvordan fikk du jobben?

Jeg abonnerte på e-poster som inneholdt stillingsutlysninger i Sjømannskirken. Da det dukket opp en sjømannsprest/kapellan-stilling på Costa del Sol med hovedfokus på barn og unge bestemte jeg meg for å søke. Jeg hadde jobbet i nesten fire år i Høvik kirke som barne- og ungdomsprest og tror at erfaringen derfra var veldig viktig for ansettelsen. I tillegg så hadde jeg veldig lyst på jobben og brukte lang tid på å skrive søknad og på å forberede meg til intervjuene.


-Har du tips til studenter som ønsker å jobbe i bransjen du jobber i?

Jeg tror det er en stor fordel å få et bein innenfor Sjømannskirken før man kommer så langt at man skal søke jobb som sjømannsprest. Søk f.eks. som prestevikar til en plattform i julen, eller spør om å få jobbe frivillig ved en sjømannskirke om sommeren. Jeg tror også det er viktig å engasjere seg som frivillig i en menighet i lokalmiljøet mens man studerer. For eksempel som konfirmantleder eller som medleder på de ulike trosopplæringstiltakene.


-Videre karriereplaner, ønsker og muligheter?

Jeg håper å også kunne få jobbe på andre stasjoner i Sjømannskirken, eller som ambulerende studentprest, men akkurat nå er jeg veldig glad for å få jobbe på Costa del Sol og ønsker å være her en stund til.

Publisert 21. mars 2016 10:13 - Sist endret 21. mars 2016 10:13