Internasjonal rådgiver i Agenda

Mathias jobber for tankesmien Agenda.

Foto: Privat

Hvordan fikk du din nåværende jobb?

Jeg fikk trolig min nåværende jobb på bakgrunn av mitt sterke politiske engasjement og at jeg er svært opptatt av internasjonale spørsmål. Dette har jeg hatt med meg helt siden jeg diskuterte moderniseringsteoriens ulemper da jeg begynte på utviklingsstudier i 2010.

Hva tror du var de viktigste faktorene for at nettopp du fikk jobben?

Engasjement er sjukt viktig. Det å være aktiv i et ungdomsparti eller i en ungdomsorganisasjon kan heller ikke undervurderes. For meg var det spørsmålet om global gjeldspolitikk som gjorde at jeg ble aktiv i det som da het Slett U-landsgjelda. I tillegg ble jeg internasjonalt ansvarlig i KrFU og fikk jobbe som praktikant på Stortinget og som rådgiver for tidligere utviklingsminister, Hilde Frafjord Johnson. Det å ha partikunnskap var ettertraktet hos Agenda og bidro nok også til tilbud om jobb.

Hva er dine hovedarbeidsoppgaver?

I en tankesmie gjør du mye forskjellig. Jeg følger opp og bistår ungdomspartiene, skriver kronikker og deltar i debatter om utviklingspolitikk. I tillegg har jeg skrevet mye om norsk fredspolitikk etter at det ble bestemt at Norge satser på plass i FNs sikkerhetsråd 2021-2022. Hva Norge ønsker å bidra med inn i verdens mektigste organ er ikke helt klart, så jeg følger utenrikspolitikken tett.

Hva jobber du med akkurat nå?

Jeg har akkurat startet en podkast om utviklingspolitikk sammen med min kollega, Catharina Bu, som også har tatt utviklingsstudier på UiO. Her diskuterer vi mange aspekter ved utenrikspolitikken. I første episode intervjuet vi NORAD-sjefen om bistandsbudsjettet. Absolutt noe å anbefale (om det er lov å gi litt selvskryt) - så sjekk ut «UtviklingsPodensialet»!

Hvordan bruker du utdanningen din fra utviklingsstudier i jobben din?

Teoriene jeg lærte på utviklingsstudier er nyttige. I forrige uke svarte Catharina og jeg på Kjell Roland sin kronikk, som har en fundamental tro på "trickle-down" og at hvis man bare bruker bistand til å skape arbeidsplasser vil alt annet komme av seg selv. Men man veit jo at det må satses på helse og utdanning, og at det er strukturer som holder folk fanget i fattigdom. Klassisk moderniseringsteori vs nystrukturalisme. De to ordene hadde jeg ikke hørt om før jeg starta på UTV.

Hva er ditt beste tips til studenter som ønsker å bli attraktive på arbeidsmarkedet?

Nyt livet og vit at du får jobb uansett. Det at utviklingsstudier er tverrfaglig gjør at man både kan være attraktiv som antropolog eller økonom, og faget gjør at man forstår at verden ser annerledes ut fra det globale sør. Dra på utveksling og lær deg språk flytende. Finn deg en organisasjon du er enig i og som du vil bruke tid på.  

Publisert 17. sep. 2018 14:29 - Sist endret 7. feb. 2020 16:33