Erasmus+ språktest

De fleste erasmusstudenter må avlegge en språktest gjennom Erasmus+ Online Linguistic Support (OLS) før og etter erasmusoppholdet.

Hva er OLS språktest?

OLS språktest er utviklet spesielt for Erasmus+. Testen er en gratis flervalgsprøve som avlegges på nett. Den kartlegger hvilket nivå du er på i det språket du skal studere eller ha arbeidsspråk på, ut ifra det felles europeiske rammeverket for språk (CEFR). Når du kommer tilbake etter studie- eller praksisoppholdet tar du en ny test, og får dermed vite hvordan du har utviklet deg språklig i løpet av utvekslingsoppholdet.

Hvem må ta OLS språktest?

I utgangspunktet må alle erasmusstudenter ta OLS språktest før og etter oppholdet dersom OLS tilbyr testing i det aktuelle undervisningsspråket eller arbeidsspråket.

Hvis språket er morsmålet ditt må du ikke ta testen.

Hvordan tar jeg OLS språktest?

Studenter som skal på praksisopphold vil bli kontaktet av Avdeling for studieadministrasjon når praksisoppholdet meldes inn til avdelingen. 

Studenter som skal på vanlig studieopphold får en e-post fra Avdeling fra studieadministrasjon med informasjon om språktesten i april hvis du skal på utveksling i høstsemesteret, og i oktober hvis du skal på utveksling i vårsemesteret. Vi kartlegger hvilket undervisningsspråk du skal testes i, og registrerer deg på rett språk i OLS.

  • Du mottar en epost til din student-e-postadresse med emne "UNIVERSITETET I OSLO invites you to complete your Erasmus+ OLS language assessment". I eposten finner du ditt brukernavn (din UiO-epostadresse) og et passord, samt en lenke til testen på nettsiden for OLS.
  • Du trenger en datamaskin med Internett-tilkobling og lyd for å gjennomføre testen.
  • Følg lenken slik at OLS åpnes i nettleseren din.
  • Logg på med brukernavnet og passordet fra eposten, og opprett en profil. Det er veldig viktig at du registrerer riktig start- og sluttdato for utvekslingsperioden din.
  • Ta testen. Det tar 40-50 minutter å fullføre testen. Her finner du en brukermanual til OLS språktest (pdf).

Hva skjer når jeg har tatt testen?

Etter at du har fullført testen vil du motta resultatet på epost. UiO får også beskjed om at du har fullført testen, og hva resultatet ble. Vertsinstitusjonen eller organisasjonen får ikke tilgang på resultatene uten at du samtykker. Dersom det utenlandske lærestedet eller organisasjonen ber om å få tilsendt resultatet fra testen skal du først snakke med kontaktpersonen ved UiO for erasmusavtalen eller praksisoppholdet ditt. 

Resultatet av språktesten skal ikke påvirke din mulighet til å reise på studie- eller praksisopphold gjennom Erasmus+.

Dersom resultatet ditt er nivå B1 eller lavere, vil du bli tilbudt et gratis online språkkurs gjennom OLS. Det er frivillig, men vi anbefaler sterkt at du følger kurset.

Etter oppholdet

Når du kommer hjem fra utveksling vil du bli bedt om å ta språktesten på ny. Det er for å finne ut om du har utviklet språkkunnskapene dine i løpet av utvekslingsoppholdet. Du må fullføre testen for å få utbetalt siste del av erasmusstipendet.

Dersom du fikk høyeste score (C2) i første test, vil du ikke bli bedt om å ta en ny test etter oppholdet.

Publisert 6. nov. 2014 10:26 - Sist endret 8. apr. 2019 14:57