The New School

Sunniva Bjerkaas dro på utveksling The New School i USA.

Hvorfor søkte du utveksling i USA og New School?

I utgangspunktet søkte jeg utveksling fordi jeg er veldig glad i New York - synes det er en utrolig spennende by, som overhodet ikke bare byr på shopping, uteliv og kjendiseri. New York er tross alt hjem til FNs hovedkvarter, og det å komme tettere på et akademisk miljø i denne byen har vært et lite mål i seg selv for meg lenge. Jeg var på det første infomøtet om New School på Blindern, der jeg umiddelbart fikk lyst til å dra på utveksling akkurat hit. Det var helt klart de mange og utrolig spennende (!) fagene som gjorde utslaget.

Hva var det beste med oppholdet?

Universitetet! Jeg kan ikke understreke det nok; New York som by blir bare som en bonus å regne. Ingenting vondt om UiO, men å komme til New School ble for min del på mange måter et realt "step up". For det første er undervisningsformen helt annerledes, og det vi tenker på som forelesning i Oslo er ved New School seminarer. Det var aldri mer enn 20 studenter i fagene jeg tok, noe som fører til at du virkelig blir hørt og sett - på godt og vondt (jeg fant fort ut at det ikke er et alternativ å møte opp til undervisning uforberedt...) Det stilles også mye høyere krav til muntlig deltakelse – du skal mene noe, alltid - , og karaktergrunnlaget baserer seg på flere typer oppgaver eller prosjekter (feks filmmaking) og ikke kun den ene skriftlige eksamen på slutten av semesteret som er typisk ved UiO.

Jeg tok fire fag, og i to av disse måtte jeg for eksempel levere en skriftlig oppgave på 20-25 sider på slutten av semesteret - noe som jo tilsvarer lengden på en bacheloroppgave her hjemme. På alle måter var New School utrolig utfordrende, men jøss så godt forberedt jeg føler meg for bachelor og "whatever comes next". En annen ting verdt å nevne er det utrolige mangfoldet av mennesker som samles på New School; det er studenter fra overalt, og det gir en ekstra nerve til både diskusjon og undervisning når mennesker med helt forskjellig bakgrunn og etnisitet kommer sammen om å diskutere flyktningkrisen, eksempelvis.

Hva var det verste med oppholdet?

Det er utrolig kinkig å finne seg bolig i New York, det er ikke noe å legge skjul på. Jeg hadde booket de ti første nettene gjennom Airbnb, der jeg bodde i et kunstnerkollektiv i Brooklyn mens jeg skulle lete etter mer permanent bolig. Når dag 10 nærmet seg var jeg ikke i nærheten, og måtte blant annet be om hjelp hjemmefra for å få råd til å dekke husleia jeg kom til å måtte betale - det ble nemlig en god del dyrere enn jeg først hadde tenkt. Når det er sagt så var det også et valg jeg tok; jeg bodde i den heller "hotte" delen av byen, Lower East side, og der er husleia mye høyere enn for eksempel utover i Brooklyn eller i Harlem. Det er fullt mulig å finne bra steder å bo utenom Manhattan, men da må man regne med en god del tid reisetid.

At jeg var den første som dro på denne avtalen, og i tillegg alene om det, var til tider også litt tøft da jeg ikke kunne spørre/dele erfaringer med noen på forhånd eller under oppholdet. New York er en fantastisk, overveldende og kaotisk by, og på mange måter tror jeg den kan forsterke alt av følelser man måtte ha. På den måten blir også kjipe dager kjipere. Og det blir alltid et par av dem når alt som er nært og kjært er ute av rekkevidde i fire måneder. Kanskje spesielt kjenner man på det rundt midterms, når en er stressa helt opp til ørene av alle oppgavene man skal levere, den første spenningen har ”lagt seg” og livet muligens har rukket å bikke over i rutine (det skjer nemlig også i New York). Vær forberedt på en by som sliter deg ut – og bygger deg opp.

Vil du anbefale andre studenter å reise til New School og USA?

Ja, ja, ja! Kjip dollarkurs og skyhøy husleie til side - det er så verdt det. Jeg har kun positive ting å si om The New School (fantastiske professorer!), og tenker allerede på å dra tilbake for å ta master… Mitt beste tips: ikke dra på utveksling til New School hvis det du egentlig vil er å utforske New York. Sjansen for at studiene vil sluke tiden og du ikke vil få tid til å krysse av topp 10 på NY to-do-lista di er stor, og da bør du i alle fall digge det du studerer. Vær forberedt på at det forventes mye av deg, lev opp til det – og du vil få SÅ mye igjen for oppholdet ditt ved The New School.

Publisert 9. feb. 2016 11:29 - Sist endret 9. feb. 2016 11:29