San Jose State University

Mia-Katrin utvekslet til San Jose State University høsten 2019 som del av bachelorgraden i informatikk.


Hvorfor valgte du dette universitetet? 

Jeg valgte dette universitetet fordi det var på et varmere sted enn Norge, og fordi det virket interessant å studere så nærme Silicon Valley som en informatikk student. Ellers synes jeg det er gøy å øve meg på engelsk, og har alltid vært interessert i amerikansk kultur. Et avgjørende element var at det er forholdsvis enkelt å utveksle dit, på grunn av mitt institutts utvekslingsavtale med San Jose State University.

Hvilket fagfelt tok du emner innenfor?

Computer science.

Hvilke emner tok du?  

San Francisco. Foto: Privat.
  • Computer Graphics, Game Development, og Programming Paradigms der vi hadde mange programmeringsprosjekter som basis for karakter. 
  • Human Computer Interaction og Information Security, der vi hadde multiple choice og langsvar prøver, men også prosjektarbeid. 

I alle emnene var det midtveis eksamen, eksamen, forelesninger, hjemmelekser, og små eller store prosjektarbeid. 

Hvordan opplevde du arbeidsmengden med studier dette semesteret?

Jeg brukte nok mer tid på studiene dette semesteret, men mer fordi jeg i USA bodde rett ved universitetet, mens her har jeg en time med buss til og fra. Det var også mer arbeid, flere lekser og prosjekter. Jeg studerte aldri i USA, jeg drev alltid med en lekse eller et prosjekt, og det ble ikke tid til mer enn en dags øvning til alle eksamenene jeg hadde. Det hadde nok vært bedre om jeg bare hadde hatt fire emner, og ikke fem, og jeg opplevde at mange av mine amerikanske medstudenter syntes det var mye å ta, spesielt med tanke på hvor stressende utveksling generelt er.

Hva var det beste med utvekslingsoppholdet? 

Det absolutt beste for meg var nok det sosiale. Jeg bodde på et hus for både internasjonale og amerikanske studenter, og det ble det et veldig fellesskap av der jeg aldri egentlig tilbrakte mye tid alene og alltid hadde noen å snakke med. Det var fantastisk å få snakke med så mange mennesker fra andre steder i verden, og også bli ordentlig venn med de amerikanske. 
Ellers var det faglige veldig interessant for meg, jeg likte nesten alle fagene jeg tok, og følte at de fleste lærerne var veldig flinke til å undervise. Jeg fikk også sjansen til å besøke Google sin hovedcampus, og fikk høre på et panel av ansatte som snakket om hvordan de fikk jobben, hvordan det var å jobbe for Google, og hvordan gjøre det bra på et coding interview. I tillegg ble nok engelsken min bedre av dette oppholdet, og det er nå mer komfortabelt å bruke engelsk for meg. 
Mottaksapparatet virket helt knirkefritt for meg, jeg følte at opplegget var godt lagt opp, og jeg har hittil ikke hatt noen problemer med det. Vel og merke kan dette være på grunn av avtalen mellom UiO og SJSU: Det var ikke like lett for en venn som kom fra et universitet uten avtale. 

Google Campus. Foto: Privat.

Fasiliteter: USA er ikke Norge, ting er ikke like behagelig som her, men litt må man jo tåle. Og husk størrelsen av landet: Det ser ut som du er rett ved siden av San Fransisco i San Jose, men du er mer enn en time unna med bil! Alt er langt unna!
Spesielle fordeler med utveksling til akkurat San Jose: Dette er den beste delen av USA (sier jeg uten å ha vært noe annet sted i landet). Været er flott, 30 grader og sol i nesten tre måneder på høsten, du kan lett reise til San Fransisco, Stillehavet, LA og Yosemite, og du er rett ved siden av Silicon Valley. Å kunne lett snakke med folk som bor der er jo også et pluss.

Hvordan hadde du det økonomisk under utvekslingsoppholdet? 

Jeg hadde ikke spart opp penger før jeg bestemte meg for å dra på utveksling, noe som var veldig dumt av meg. Støtten fra Lånekassen var ikke nok: Bo + mat kostet cirka 85 000 kr, og jeg fikk 64 000 kr fra Lånekassen. I tillegg kom flybilletter og forsikring, vaksiner, den slags. Selv om jeg hadde valgt det billigste boalternativet hadde ikke lånet + UNIFOR stipendet dekket det (men jeg kunne sikkert ha bodd hos en vertsfamilie, og da hadde det nok holdt). Dette er the Bay Area, kjent for å være et dyrt sted å bo, og studentboliger er intet unntak.
Jeg fikk en mat-plan med stedet jeg bodde, som resulterte i at jeg hadde veldig mye penger å bruke på mat på campus (penger som bare kunne brukes på campus, ikke noe annet sted). Jeg fikk nok mat, men det var ikke den mest næringsrike maten. 

Vil du anbefale andre studenter å velge dette universitetet? 

Ja.

Andre tips?

Man trenger mer penger enn man vil bli lånt, derfor må man sørge for at man på forhånd vet hvor mye å bo der vil koste, hvor mye som kommer til å bli brukt på mat (der jeg bodde var mat-plan inkludert i prisen for å bo der), hvor mye fly og transport vil koste, den slags. Om du ikke har en jobb og bor hjemme, kan det være en idé og ta opp studentlån semesteret før slik at du har nok, lån med Lånekassen er nok gunstigere enn med banken (men jeg vet ikke, bare et forslag). 
Ellers vil jeg anbefale å bo på International House hvis du har råd til det, dette er nok det absolutt beste bo-alternativet rundt skolen. 

 

 

Publisert 22. jan. 2020 12:58 - Sist endret 7. feb. 2020 16:35