University of California, Berkeley

Emilie utvekslet til UC Berkeley vårsemesteret 2019 som del av profesjonsstudiet i psykologi.

Hvorfor valgte du dette universitetet?

Emilie nyter utsikten fra Berkeley Hills
Emilie nyter utsikten fra Berkeley Hills
Foto: Emilie

En av grunnene til at jeg søkte meg til Berkeley var på grunn av deres utrolige renommé. Universitetet er det eldste av skolene som hører til det offentlige University of California-systemet, og anses som det beste offentlige universitetet i USA. Her er man omringet av både eksepsjonelt gode professorer og svært dedikerte medstudenter. Jeg ønsket å ta en del av dette lærerike miljøet. Berkeley ("Cal") arbeider også for å skape mangfold blant deres studenter. Dette verdsetter jeg høyt da man får muligheten til å lære av hverandre ettersom hver enkelt student kommer med sin spesielle historie og tidligere erfaringer. En tredje grunn, og prikken over "i-en", var at universitetet er plassert i California og kun en liten metro-tur unna flotte San Fransisco med så mye vakker natur bare korte turer unna.

Hva var det beste med utvekslingsoppholdet?

Det er vanskelig å velge seg akkurat én ting da det var så mange ulike faktorer som bidro til at jeg hadde det som jeg hadde. Berkeley hadde en veldig fin Oritentation Week (kan sammenlignes med vår fadderuke her hjemme) noe som gjorde det lett å etablere vennskap allerede fra start. Gjennom UCEAP-avtalen fikk vi møte andre utvekslingsstudenter som også reiste med denne avtalen. Dette gjorde det lett for oss å komme i kontakt med andre internasjonale studenter som også hadde kommet til Berkeley med samme intensjoner. Høyt faglig nivå på universitetet, nye vennskap på tvers av hele verden, muligheten til å utvikle mine språkferdigheter, samt gleden over å kunne reise rundt og oppleve California og USA generelt, gjorde mitt utvekslingsopphold helt uforglemmelig. Jeg reiste sammen med en god studievenninne fra Oslo. Dette satte jeg veldig pris på da det gjorde alt av organisering og praktisk arbeid enklere siden vi da var to om det, i tillegg til at hun var en utmerket reisekompanjong. Berkeley er ingen stor by og studentene tar mye plass. Dette skaper liv og røre, og et godt miljø. Campus er også et sted man forelsker seg i fort, stort - men oversiktlig. Fine bibliotek, lesesaler og ikke minst mange fine grønne sletter der man kan nyte solen mellom forelesninger. Berkeley har enormt mange ulike foreninger og idrettslag man melde seg inn i. Jeg benyttet meg av deres treningsstudio på campus, nytt og fint, som I tillegg tilbyr mange kule gruppetimer. Under oppholdet vårt hadde vi flere utflukter som sent vil glemmes; alt fra gåturer i vakker natur og utsiktspunkter, Spring Break på Hawaii, festfylt tur til Vegas, hyttetur til Lake Tahoe og mye mye mer!

Hvilket fagfelt tok du emner innenfor?

Psykologi og sosiologi

Hvilke emner tok du?

  • Developmental Psychology: Her hadde jeg to forelesninger à la 60 minutter pluss et seminar i uka. Det var to skoleeksamener, en midterm og en final exam. Vi hadde også et prosjekt underveis der vi observerte spontan atferd til barn på video, og skrev en analyse av dette. I seminargruppene hadde vi en multiple choice prøve hver uke. Vi måtte også få et visst antall poeng ved å delta i forskning på Berkeley, eller utføre online-spørreundersøkelser. Et veldig spennende fag og superfornøyd med professoren min i dette faget, Alison Gopnik. 
  • Sociology of Childhood: I dette faget hadde jeg to forelesninger à la 90 minutter i uka som var obligatorisk, med stort sett en form for "pop-quiz" eller skrive seg inn for å notere oppmøte. I dette faget var det kun hjemmeoppgaver; to "take-home exams" og to litt større oppgaver vi skulle skrive. Den ene oppgaven hadde man mulighet til å velge litt selv hva man ville skrive om, og den andre oppgaven var det også flere valgalternativ, der jeg valgte en oppgave som innebar at vi skulle besøke en forskningsbarnehage, og observere - rett og slett en smakebit på feltarbeid.
  • Sociology of Gender: Dette faget hadde også to forelesninger à la 90 minutter i uka, også her obligatorisk. Her kunne man også hente ekstrapoeng ved å være aktiv i timen/ poste interessante innlegg på canvas og møte til office hours. Totalt fire innleveringsoppgaver, to litt mer krevende. Engasjert professor og spennende innhold. 
  • Sociology of Culture: Veldig lik struktur som i Sociology of Gender, ettersom det var samme professor. Litt større plass med tanke på hvor mange som kunne ta faget, noe som gjorde at det ikke var obligatorisk oppmøte i disse forelesningene. Ellers lik eksamensform som i Gender, fire oppgaver totalt, der to var relativt mye mer krevende.

Hvordan opplevde du arbeidsmengden med studier dette semesteret?

Stor arbeidsmengde sammenlignet med UiO da fagene stort sett hadde svært mye pensum! Ettersom Berkeley har flere eksamener gjennom året, synes jeg kanskje vanskelighetsgraden ble noe lettere/mindre krevende, da man fikk flere sjanser til å gjøre det godt. Denne strukturen gjorde også at vi som studenter hele tiden må arbeide jevnt og trutt med pensum for ikke å ligge langt bak. Vi opplevde også etterhvert at man må være litt taktisk, og ikke følge pensumlisten til punkt og prikke. Vi var heldige å hadde nesten alle bøkene våre online, noe som gjorde lesingen effektivt og man lett kunne søke tilbake i pensum for å finne relevante deler.

Hvordan hadde du det økonomisk under utvekslingsoppholdet?

Solnedgang sett fra Memorial Stadium. Foto: Emilie
Solnedgang sett fra Memorial Stadium. Foto: Emilie

Berkeley er et relativt dyrt sted å bo. Det finnes billigere alternativer på campus, men vi valgte å bo litt utenfor campus hvor vi leide et hus gjennom airbnb. Da venninnen min og jeg hadde store planer for utvekslingsoppholdet vårt hadde begge jobbet relativt mye i forkant av utvekslingen, noe som gjorde det mulig for oss å gjøre mye av det vi ville. UCEAP-avtalen dekket våre utgifter for skolen og det ble verdsatt svært høyt. Ettersom kronen er relativt svak, var dollarkursen ganske høy. Jeg vil anbefale å spare opp litt lommepenger, slik at man har muligheten til å være med på turer og opplevelser når man først er på utveksling.

Andre tips?

Det krever en god del planlegging og forhåndsarbeid før man reiser, men når man først har kommet seg dit er det bare å nyte hver enkelt dag til det fulle og det hele. Jeg stiller meg til rådighet dersom noen skulle være nysgjerrig på å høre mer om mitt opphold, eller sitter inne med spørsmål.

    Publisert 23. aug. 2019 13:21 - Sist endret 24. jan. 2020 11:08