Løsepengevirus. Er jeg i faresonen?

Igjen skriver avisene om en bølge av løsepengevirus som angriper rundt om i Europa og resten av verden. Hvordan angriper viruset, og er UiO-maskinen min eller min private maskin i fare?

God IT-sikkerhet på UiO

IT-sikkerheten på UiO er svært god. Det viktigste man kan gjøre for å beskytte seg mot angrep, er å sørge for at programvaren på maskinen alltid er oppdatert. På UiO utføres oppdateringer av operativsystem og UiO-programvare automatisk, og du trenger ikke å foreta deg noe. Løsepengeviruset som er på farten nå, kommer inn i maskinene via en kjent sårbarhet, som allerede er utbedret på maskinene på UiO. Les nyhetsartikkel om IT-sikkerheten på UiO.

Hva med sikkerheten hjemme?

Hjemme hos deg selv må du passe på å oppdatere programvare og operativsystem selv. De fleste maskiner installerer viktige oppdateringer automatisk, men hvis maskinen spør om du vil installere viktige oppdateringer, skal du alltid vare ja. Ikke utsett det og ikke svar nei. Oppdateringene øker ytelsen til programmene, men aller viktigst er at de utbedrer sikkerhetshull og sårbarheter som virus og hackere kan benytte seg av.

Tenk før du klikker

Og uansett om du bruker UiO-maskin, privat maskin, mobiltelefon eller nettbrett: Du må aldri åpne vedlegg i e-post fra avsendere du ikke kjenner eller klikke på lenker du ikke vet hvor leder. Ett klikk kan være nok til å utsett maskinen din og dataene dine for fare.

Ta sikkerhetkopi

For sikkerhet skyld bør du også passe på at du har sikkerhetskopi av dataene dine et sted som ikke er koblet til datamaskinen din. Da kan du hente tilbake dataene dine også om du skulle bli utsatt for et vellykket angrep.

Publisert 28. juni 2017 13:32 - Sist endret 28. juni 2017 13:32