Nye superdatamaskiner for tungregning

I dag er regnekraft helt nødvendig for vitenskapelig fremskritt innenfor nærmest alle fagfelt. Stadig flere forskningsdisipliner tar i bruk tungregning, og kapasiteten er på bristepunktet. Nå kommer to nye superdatamaskiner som virkelig kan ta unna.

front av datamaskin merket med Uninett Sigma

Foto: Helge Stranden /Uninett

I to pressemeldinger forrige uke ble de to nye superdatamaskinene varslet. Den ene vil komme i Trondheim, og den andre i Finland. 

Uninett Sigma2 har det nasjonale ansvaret for å tilby regnekraft til norske forskere, og selskapet er med på begge de nye maskinene. Forskningsprosjekter fra UiO kan få tildelt eller kjøpe tid og kapasitet på begge de to nye anleggene. 

Maskinen i Trondheim vil være en BullSequana XH2000 levert av Atos. Og med en teoretisk ytelse på til sammen 5,9 petaflops vil beregningskapasiteten i norsk forskning femdobles når maskinen tas i bruk allerede våren 2020

Maskinen i Finland vil også være klar til bruk i 2020, men først mot slutten av åren. Den vil til gjengjeld være mye kraftigere: Den vil ha en maksimal ytelse på over 200 petaflops, eller 0,2 exaflops. Det betyr at superdatamaskinen er en forløper til exascale, maskiner som kan utføre minimum en milliard milliarder beregninger i sekundet, og den vil ha ti ganger mer regnekraft enn den kraftigste superdatamaskinen i Europa i dag.

Les mer:

Publisert 11. juni 2019 12:54 - Sist endret 11. juni 2019 12:57