English version of this page

Videomøte i stedet for reise? Spar klimaet, tid og penger.

Hvordan kan du bidra til å hjelpe UiO med å nå klimamålene sine? Ett virkemiddel er færre reiser og flere videomøter. 

Grønn PC med symbol for videomøte

Må du virkelig ta turen?

UiO har mye og viktig reisevirksomhet. Vi må ut og treffe andre både i og utenfor sektoren, nasjonalt og internasjonalt, men i mange tilfeller er det også viktig å spørre seg selv om reisen er nødvendig. Kan vi heller treffes i et videomøte? Er svaret ja, kan du spare både tid og penger – og klimagassutslipp.

Alle kan invitere til og delta på videomøter

På UiO har alle ansatte tilgang til datamaskin, og mange har også tilgang til egen eller delt bærbar datamaskin, et nettbrett eller smarttelefon. Med enkle verktøy, som er gratis å bruke på UiO, kan da også alle invitere til og delta på videomøter. Spredt rundt på universitetet finnes det også en rekke møterom med utstyr for videokonferanser som kan brukes om mange skal delta fra samme rom, eller du trenger et proffere oppsett enn det du får til med egen maskin.

Når er videomøte et alternativ til reise?

Et videomøte kan ersttatte de fleste møter, og noen av løsningene egner seg også godt til fjernundervisning og andre 1-til-mange-møter. Ofte kan man også gjøre færre eller kortere reiser om man bruker videomøter som forberedelser.

Anbefalte løsninger

Lurer du på hva hvilke løsninger for videomøter du kan bruke på UiO?

Om du skal møte for eksempel én person fra Bergen og én person fra Tromsø for prosjektoppstart eller lignende, kan et møte i Microsoft Teams være velegnet. Da sitter deltakerne med hver sin datamaskin (eller nettbrett eller telefon), og man kan både se og snakke med hverandre.

Om du og prosjektgruppen din på UiO, for eksempel, skal møte én eller flere personer fra NTNU eller Stanford, er et rom med utstyr for videokonferanser velegnet. Da kan dere sitte sammen i møterommet, og kameraet filmer alle og dere vises på skjermen til mottaker. Mottakeren kan være både én person som sitter med sin laptop, eller en annen gruppe som sitter i et tilsvarende møterom. Her er ofte Uninett-løsningen vi kaller Videobro idéell, siden den fungerer svært godt uavhengig av hvilken løsning de andre deltakerne bruker.

Topptips til videomøter

  1. Prøv ut løsningen før møtet, og bruk løsninger med UiO-/Feide-innlogging. Prøv med en kollega eller få hjelp av lokal IT i god tid før det planlagte møtet. Pass også på at løsningen du bruker er anbefalt av UiO, for da kan du være sikker på at databehandleravtale og sikkerhet er ivaretatt. Se oversikt over UiO-anbefalte løsninger ved å klikke på lenken i faktaboksen i avsnittet over.
  2. Plasser kameraet riktig. Bruker du webkamera eller laptop, må du passe på. Sett kameraet slik at det er på høyde med øynene dine, og ikke for nært. Har du laptopen eller kameraet på bordet foran deg, vil du bli filmet fra under haken og opp i nesen. Det hjelper å flytte maskin/kamera litt unna, og opp. Sett kamera/laptop oppå noe - og bruker du en bokstabel - pass på at du bygger stabilt. Du bør også passe på at det er ryddig rundt deg og at det som er bak deg ikke virker forstyrrende.
  3. Bruk ordstyrer. Er dere flere deltakere i ett møterom, eller mange som deltar fra hver sin plassering, er det veldig greit å ha ordstyrer. Det er enda vanskeligere å høre hva som blir sagt om folk snakker i munnen på hverandre når det skjer over høyttaler.
  4. Snakk tydelig og vær tydelig. Mye av den ikke-verbale kommunikasjonen forsvinner over kamera. Vær tydelig i det du sier, så unngår du misforståelser. Ikke stol på at det "underforståtte" når fram.
  5. Ha en klar agenda. Videomøter kan være mindre engasjerende enn ansikt-til-ansikt-møter, særlig om det er mange deltakere. Sørg for at alle har agendaen for møtet, og om det er du som leder møtet, bør du referere til agendaen slik at progresjonen i møtet er tydelig.

Ha en godt (video)møte!

 

Publisert 20. mai 2019 22:43 - Sist endret 23. mai 2019 15:34