English version of this page

Denne skriveteknikken kan gjøre både deg og kollokviegruppa mye mer effektive

Vanskelig å konsentrere seg om oppgaveskrivingen? Test ut «Shut up and write»-metoden.

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Akademisk skrivesenter tilbyr strukturert skrivetid etter modellen Shut up and write i HumSam-biblioteket. Dette er et effektivt verktøy for å komme i gang med og fullføre oppgaver eller artikler du skal levere.

Her lærer du de grunnleggende prinsippene bak denne teknikken.

Dette er Shut up and write (SUAW)

For å komme i gang med SUAW, avtal et virtuelt eller fysisk møte med medstudenter eller kollokviegruppen din.

En SUAW-sesjon foregår på følgende måte:

• Avtal hvem som skal passe tiden, og bli enige om reglene for dagen. Dere kan også starte med å snakke litt om hvilke mål dere har for skrivearbeidet.
  • Modellen går ut på å arbeide med oppgaven eller prosjektet i økter à 45 minutter, fulgt av 15 minutters pause. Start så en ny skriveøkt på 45 minutter, etterfulgt av pause.
  • Det kan gjennomføres flere økter, men det er erfaringsmessig mest effektivt å holde seg til 3-4 timer av gangen, én til to ganger per uke.

Test dere frem til om det er mer effektivt med for eksempel 30 minutter skriving og 10 minutters pause. Det viktigste er at dere blir enige om formatet.

En god heiagjeng

Fordelen med SUAW er at man motiverer hverandre til å jobbe konsentrert. Det blir en sosial dytt i riktig retning. Når andre passer tiden for deg, blir det lettere å konsentrere seg om oppgaven, og du slipper å lure på om du egentlig burde gjort noe annet.

Pausene fungerer som en belønning hvor man oppmuntrer hverandre og bidrar til å opprettholde motivasjonen. Når SUAW foregår digitalt, er det også viktig å gjøre noe fysisk, enten sammen eller hver for seg.

For å komme i gang med skrivingen skal du ikke fokusere på å skrive perfekt. I begynnelsen er det et mål å oppnå skriveflyt. Når du har fått til et førsteutkast, kan du begynne å utvikle ideene dine med avsnitt og underpunkter.

Dyrk skriveflyten

Mens du sitter der og stirrer på dokumentet ditt og kjenner intens lyst til å sjekke mailen i stedet for å skrive, prøv å komme i gang igjen ved å skrive ett eller annet - hva som helst, om det så er «nå skriver jeg her på oppgaven min, i stedet for å sjekke mail», som du kan slette senere.

Skriveflyten vil få deg på sporet av ideer som kanskje brukes i oppgaven din. For denne typen skriveøkt er det lurt å ha en plan for hva man skal skrive om, og gjerne skrive noe som ikke innebærer mye samtidig detalj-arbeid som stopper flyten.

Ikke avbryt skriveflyten med å søke opp riktig referanse, men skriv heller i parentes at denne referansen trengs, så du kan gjøre det senere. Dermed genererer skriveøkta også flere konkrete og praktiske oppgaver du kan sette opp på gjøre-lista til neste gang.

Ingen kan være i flyt hele tiden. Det er også helt greit å bruke skriveøktene til detaljer, finpuss og lesing. Gjennomfør den sosiale pausen sammen, om det er live over en kaffekopp eller en digital pause på Zoom.

Flere ressurser

Kilde: Tekstene er basert på forskning og tekster fra Psykologisk institutt ved det Samfunnsvitenskapelige fakultet, Det utdanningsvitenskapelige fakultet, Det juridiske fakultet, Universitetsbiblioteket og Akademisk skrivesenter

Publisert 2. apr. 2020 16:44 - Sist endret 22. juli 2020 09:42