English version of this page

Lage PDF av et dokument

Hva er PDF?

PDF er et plattformuavhengig, åpent filformat som er utviklet spesielt for dokument-utveksling. Les om hvordan du åpner PDFer og bruker dem på Internett.

Les mer om PDF

Adobe Acrobat

Adobe Acrobat er det mest kjente programmet for opprettelse og bearbeiding av PDF-filer. På UiOs Programkiosk (kiosk.uio.no for Windows-brukere, win.uio.no for Mac-brukere) kan du som student eller ansatt logge inn og bruke Adobe Acrobat. En forutsetning er at du har et UiO brukernavn og passord. Logg inn på UiOs Programkiosk for din plattform, og klikk på Adobe Acrobat-ikonet for å åpne programmet.

  • Skal du konvertere et dokument, åpner du Create-menyen i Adobe Acrobet, og velger PDF from file. Naviger til dokumentet du vil konvertere, og klikk på Open, og konverteringen setter i gang. Når konverteringen er ferdig, åpner du File-menyen, og velger hvor du vil lagre PDF-dokumentet du har laget.
  • Skal du bearbeide en PDF, velger du Open fra File-menyen i Adobe Acrobat og navigerer til PDFen du vil bearbeide. Velg handlinger fra menyene. Er du usikker på hvordan du bearbeider filen, kan du velge Help fra Help-menyen.

Word

Hvis du skal konvertere et Word-dokument til PDF, velger du alternativet Save as eller Lagre som, og etter at du har velg stedet du vil lagre filen, velger du PDF som format fra menyen Save as type eller Lagre som type.

Har du ikke dette valget i din versjon av Word, bruker du metoden over, altså du bruker Adobe Acrobat på kiosk.uio.no. 

Mac OS X

På en Mac med Mac OS X kan du fra alle dokumenter produsert på maskinen lage et PDF-dokument. Åpne dokumentet du vil konvertere, velg Print fra File-menyen, og klikk på Save as PDF-knappen. Husk at muligheten for å lage PDFdokumenter også forekommer inkludert i annen programvare, for eksempel Word, Adobe InDesign og Photoshop.

Open Office

I Open Office kan du raskt og enkelt lage en PDF-versjon av dokumentet ditt ved å klikke på PDF-ikonet i verktøylinjen. Vil du gjøre mer avanserte innstillinger for PDFen, velger du Export as PDF fra File-menyen. Klikk på Help-knappen nederst i vinduet hvis du lurer på hva de forskjellige innstillingene gjør.

LaTeX til PDF og ps (postscript)

Se informasjon om konvertering fra LaTeX til ps og PDF i avsnittet Støtteprogrammer i dokumentet LaTex med venner (dokumentet tilhører Institutt for Informatikk)

Publisert 24. aug. 2010 13:17 - Sist endret 26. mai 2020 11:06