Hvordan holde en forelesning og ta den opp med MS Teams

Dersom enten foreleser, eller studenter er forhindret fra å være fysisk tilstede, kan Teams strømme og ta opp en forelesning.

Forutsetninger for å kunne benytte tjenesten

Som foreleser kan du få tilgang til opptaksfunksjonen i Teams, slik at du kan lage en video av en forelesning holdt som et videomøte.

For å gjøre dette må vi gi deg tilgang og vi ber deg derfor fylle ut et nettskjema:

Få tilgang til opptak med MS Teams

Førstegangsoppsett av Microsoft Teams

UiO-driftede Windows-maskiner finner Teams tilgjengelig på PC'en i Software Center.

UiO-driftede macOS-maskiner finner Teams tilgjengelig på Managed Software Center.

Andre kan laste ned klienten her: https://teams.microsoft.com/downloads

iOS- og Android-enheter finner klienten i sine respektive appstores.

Logg inn med brukernavn@uio.no og passord.

Hvordan opprette et team

Velg Teams, trykk på Join or create a team, og deretter Create a team

Skjermbilde av Teams: Vindu for å opprette et nytt team

Når du velger type team, kan du velge Other

Skjermbilde av Teams: Hva slags team er det du ønsker å opprette?
Gi den et egnet navn og beskrivelse. Du kan velge om det skal være åpent for alle eller om du spesifikt må gi tilgang til for eksempel studentene på et gitt emne. Deretter velg next.

Skjermbilde av Teams: Opprett team - gi et passende navn og beskrivelse

Hvis du valgte privat, kan du velge å hoppe over å legge til medlemmer manuelt om det er veldig mange.

Hvordan legge til mange brukere i et team?

Automatisk oppdatering av medlemmene i et team mot en gruppe / studieemne kan bestilles ved å sende en e-post til teams-drift@usit.uio.no. Det jobbes med å forbedre de automatiske løsningene knyttet til Teams, slik at oppsett og endringer kan gjøres mer smidig, men per i dag må man ta høyde at dette er funksjonalitet under utprøving og at det er noe ventetid.

Hvis du selv ønsker å invitere mange inn i et team, er anbefalt metode avhengig av om du valgte at det skulle være privat eller åpent under opprettelsen.

Privat team

Først opprett en kode ved å trykke på de tre prikkene ved ditt team og velg Manage team.

Bildet kan inneholde: tekst, font, skjermbilde, linje, teknologi.

Deretter velger du Settings, utvider Team code og velger Generate.

Skjermbilde av Teams: Generer invitasjonskoder for teamet

Alle som får denne koden kan bli med i det private teamet.

Denne koden kan du for eksempel legge ut under studieemnet i Canvas og på den relevante siden i Mine Studier.

For å bruke denne koden må en bruker åpne Teams og deretter velge Join or create a team, og så skrive inn koden under Join a team with a code.

Skjermbilde av Teams: Join teamet med kode

Åpent team

For et åpent team anbefaler vi at du deler en lenke til teamet.

Trykk på de tre prikkene ved siden av Teamet, velg Get link to team.

Skjermbilde av Teams: Valget Få lenke til teamet

Kopier lenken du får og send den til de som skal delta.

Skjermbilde av Teams: Vindu med lenken til teamet og copy-knapp

Alle som får lenken kan da klikke på den og komme rett inn i teamet.

Du kan også gjøre dette for et privat team, men da vil du måtte godkjenne forespørsler fra alle som benytter lenken på om de kan få bli med i teamet. Vi anbefaler derfor metoden beskrevet over for et privat team.

Gjør opptak i Teams

Trykk på kameraikonet.

Skjermbilde av Teams: Knappen for start videomøte i Posts
Sett et navn på videomøtet og trykk på Meet now for å starte.

Skjermbilde av Teams: Gi videomøte (forelesningen) et passende navn og trykk på knappen Meet now
For å starte opptak av videomøtet, trykk på de tre prikkene og velg Start recording.

Skjermbilde av Teams: Starte opptak av forelesningen (videomøte)
Når du vil avslutte opptaket kan du enten bare avslutte møtet, eller gå inn på de tre prikkene igjen og velge Stop recording.

Du vil motta en e-post fra Microsoft Stream når videoen er klar. Dette kan ta en del tid avhengig av lengden på din video. Trykk på lenken i e-post for å gå til videoen.

Skjermbilde av Microsoft Stream: E-post om at videoen er klar
Klikk på de tre prikkene på videoen din for å laste den ned.
Grunnen til at du skal laste den ned er så du kan laste den opp i UiOs sentrale oversikt over forelesningsopptak, slik at den kan publiseres på korrekt vis.

Skjermbilde av Last ned video
Nå kan du laste opp videoen. Du finner veiledning for dette her:
Opplasting av forelesningsopptak til timeplanen.
Til slutt ber vi deg slette videoen fra MS Stream etter at du har lastet den ned derfra.

Liveforelesning med inntil 250 deltagere

Se veiledning for å melde mange inn i et Team.
Trykk på kameraikonet.

Skjermbilde av Teams: Starte video
Sett et navn på videomøtet og trykk på Meet now for å starte.

Skjermbilde av Teams: Gi videomøte (forelesningen) et passende navn og trykk på knappen Meet now
Avslutt når forelesning er ferdig ved å legge på.

Liveforelesning med inntil 250 deltagere og ta opptak

Trykk på kameraikonet.

Skjermbilde av Teams: Starte video
Sett et navn på videomøtet og trykk på Meet now for å starte.

Skjermbilde av Teams: Gi videomøte (forelesningen) et passende navn og trykk på knappen Meet now
For å starte opptak av videomøtet trykk på de tre prikkene og velg Start recording

Skjermbilde av Teams: Starte opptak av forelesningen (videomøte)
Legg merke til at du nå oppfordres til å informere alle om at du nå tar opp video, og at dersom folk stiller spørsmål i møtet så blir disse også en del av opptaket.

Skjermbilde av Teams: Opptak av forelesning pågår
Når du vil avslutte opptaket kan du enten bare avslutte møtet, eller gå inn på de tre prikkene igjen og velge Stop recording.

Du vil motta en e-post fra Microsoft Stream når videoen er klar. Dette kan ta en del tid avhengig av lengden på din video. Trykk på lenken i e-posten for å gå til videoen.

Skjermbilde av Microsoft Stream: E-post om at videoen er klar
Klikk på de tre prikkene på videoen din for å laste den ned.
Grunnen til at du skal laste den ned er så du kan laste den opp i UiOs sentrale oversikt over forelesningsopptak, slik at den kan publiseres på korrekt vis.

Skjermbilde av Last ned video
Nå kan du laste opp videoen. Du finner veiledning for dette her:
Opplasting av forelesningsopptak til timeplanen
Til slutt ber vi deg slette videoen fra MS Stream etter at du har lastet den ned derfra.

Rediger videoen før den publiseres

Bruker du Windows 10 kan du benytte den innebygde applikasjonen Bilder/Photos.

Se veiledning for videoredigering med Bilder/Photos.

For å redigere videoen må du laste den ned til din datamaskin først.

Se Microsofts veiledning for bruk av Photos.

Bruker du MacOS kan du benytte verktøyet iMovie.  Last ned iMovie på apple.com.

Tips & triks

Denne biten er under arbeid og vi legger til etterhvert.

• Hvis du skal presentere innhold, start opp programmet først. For eksempel, start en powerpoint-presentasjon, del så innholdet i Teams. Start opptak til slutt når alt er klart.
  • La studenter stille spørsmål i chatten. Det kan være greit med en lærerassistent som kan bidra med å holde oversikt.
  • Veiledning på engelsk fra Microsoft:
    Hvordan gå over til fjernundervisning.
    Dele lyd ved avspilling av video

For mer info om MS Teams og MS 365 se de respektive tjenestesidene.

Generell veiledning for MS Teams

Generell veiledning for MS 365

Spørsmål om denne tjenesten kan rettes til it-support@uio.no.

Søk i veiledningene
Kontakt brukerstøtte:

Ring oss

Vi har åpent mellom 08:30 og 17:00 på hverdager,
og mellom 10:00 og 15:00 på lørdager.

Telefonnummer: 22 84 00 04

Send inn sak til oss

Du kan sende inn din forespørsel via e-post til: it-support@uio.no.

Gå til e-post

Book et videomøte over Zoom

Er du student eller ansatt kan du avtale veiledningstime hos UiO Helpdesk over Zoom. Tilgjengelige tider er tirsdag til torsdag mellom 11:00 og 13:00.

Book et videomøte

Chat med oss

Vår chat er bemannet mellom 09:00 og 16:00 på hverdager.

Åpne chat
Publisert 28. juni 2021 20:49 - Sist endret 16. jan. 2024 10:12