Ta skjermdump på din Mac eller Windows-maskin

Noen ganger trenger du å ta bilde av det som på skjermen, f.eks. for å dokumentere et problem eller lage en bruksanvisning.

Hvis du skal gjøre dette ofte, så finnes det programmer som har dette som hovedoppgave, men skal man bare gjøre det en gang i blant kan man bruke operativsystemets egne løsninger:

Windows:

Bruk Snipping tool, (Utklippsverktøy) et verktøy som er innebygd i Windows.

1. Start Snipping Tool. Slik gjør du det: Åpne Windows-menyen (Start-menyen), og skriv Snip... Verktøyet vil vises i søkeresultatet. Har du norsk operativsystem, heter verktøyet "Utklippsverktøy",så da er det "utklipp...." du skriver når du søker.
  2. Velg knappen "New"
  3. For å lage et utklipp plasser musepekeren i hjørnet av objektet du vil fange. Hold musetasten nede og dra markøren til det motsatte hjørnet slik at du lager en boks rundt objektet ditt.
  4. Slipp musepekeren og du får opp utklippet ditt i et eget vindu hvor du kan lagre det. Du kan lagre utklippet enten i jpg-, png-, gif-format eller som html. Alternativt så lagres utklippet også i utklippstavlen slik at du kan lime det inn i et annet program.

Mac:

Slik tar du et skjermbilde av hele skjermen

1. Trykk på Shift-Kommando (⌘)-3.
  2. Du finner skjermbildet som en .png-fil på skrivebordet.

Slik tar du et skjermbilde av en utvalgt del av skjermen

1. Trykk på Shift-Kommando-4. Pekeren endres til et trådkors.
  2. Flytt trådkorset til der du vil begynne å ta skjermbildet, og dra deretter for å velge et område.
    Mens du drar, kan du holde nede Shift, Tilvalg eller mellomromstasten for å endre måten markeringen flytter.

Flere muligheter: Les på Apples egen side om skjermdumper.

Publisert 10. feb. 2012 13:30 - Sist endret 30. apr. 2018 12:47