Klargjøring og installering av Techsmith Relay

Slik fungerer Techsmith Relay

Techsmith Relay er en tjeneste som tilbys av Uninett. Opptakene du gjør lagres der og kan lenkes opp og spilles av derfra. Du kan også laste ned opptakene og publisere de der du ønsker. For å bruke tjenesten trenger du:

• brukerkonto for tjenesten
  • Techsmith installert på en datamaskin
  • mikrofon
  • webkamera (valgfritt)

Brukerkonto for Techsmith Relay

Techsmith vedlikeholder ikke lenger egendriftet Relay, og tjenesten vil derfor kun være i drift ut året. Opptak vil kunne lastes ned også hele neste år, men det vil da ikke være mulig å gjøre nye opptak.

Dersom du ikke allerede er en bruker av Techsmith Relay vil vi følgelig råde deg til å vurdere andre løsninger for opptak i stedet for å opprette ny bruker her.

Ta en titt på veilederen for å se hva som kan passe for deg.

Har du behov for tips eller rådgivning, ta kontakt med link-d@link.uio.no.

Installere Techsmith Relay

Denne guiden gjelder de som allerede har brukerkonto i Techsmith Relay. Dersom du ikke har det, se avsnittet over.

TechSmith Relay kan installeres i auditorium, på kontormaskin eller på hjemmemaskin.

• Auditorium: Ta kontakt med Lokal-IT og be om å få installert TechSmith på datamaskinen i auditoriet.
  • Kontormaskin Windows: Åpne Software Center, søk opp Techsmith Relay og klikk Install.
  • Mac: Åpne macprog.uio.no i en nettleser, klikk på Techsmith Relay og følg anvisningen.
  • Hjemmemaskin Windows: Last ned og installer TechSmith fra relay.uninett.no. Du logger deg på med TechSmith-kontoen din.
  • Mobil/nettbrett: Installer Techsmith Fuse Mobile Recorder fra App Store/Google Play/Windows Store og bruk QR-kode på https://relay.uninett.no/relay/ClientDownload.aspx.

Mikrofon

For opptak i et auditorium må du bruke en egen mikrofon. For at du skal kunne bruke lydanlegget i auditoriet og samtidig får gjort opptak av lyden må det gjøres noen tilpasninger. Ta kontakt med Lokal-IT som ha ansvar for auditoriet og undersøk om det er tilrettelagt for bruk av mikrofon til opptak.

For opptak gjort med kontormaskin/hjemmemaskin er det ikke sikkert du trenger en egen mikrofon. Mange datamaskiner har innebygde mikrofoner som gir god nok lydkvalitet. Likevel anbefales det at du bruker en egen mikrofon som du får plassert nærme munnen. Da får du bedre lyd på deg selv og unngår også å ta opp deltakere. Om andre enn deg selv blir en del av opptaket, må du passe på å ta hensyn til regelverk for opptak på UiO.

Webkamera

Hvis du ønsker det kan du koble til et webkamera slik at du kan filme deg selv. Et eget vindu vil da dukke opp nederst i høyre hjørne med en video av deg som foreleser. Dette er valgfritt og er ikke nødvendig for å bruke Techsmith Relay.

Oppløsning på skjermen

Techsmith Relay gjør opptak i opptil 1080p, så du kan gjøre opptak av skjermer med høy oppløsning. Likevel kan det være smart å sette ned oppløsningen før du gjør opptak, spesielt hvis tekst i menyer skal være lesbart samtidig som videoen blir nedskalert for visning på web. Vurder hvor mye plass du trenger på skjermen uten at det går for mye utover arbeidsflyten. Om du bare skal gjøre opptak av en forelesning med for eksempel PowerPoint så er ikke oppløsningen så viktig, men teksten må selvfølgelig være stor, noe den uansett bør være for å være lesbar for alle i et auditorium.

Bruk i PowerPoint

For bruk av TechSmith Relay i PowerPoint viser vi til Techsmiths egne hjelpesider.

Publisert 28. juni 2017 12:12 - Sist endret 5. sep. 2019 10:28